Pulserende lys får håret til at falde af

Pulserende lys får håret til at falde af

Bedømmelse af genvækst og barbering af antal hår på de forskellige behandlingsoverflader. Foto: Tobias Meyer
Bedømmelse af genvækst og barbering af antal hår på de forskellige behandlingsoverflader. Foto: Tobias Meyer
Behandling med et af de testede IPL-apparater. Foto: Tobias Meyer
Behandling med et af de testede IPL-apparater. Foto: Tobias Meyer
Genvæksten på de forskellige behandlingsoverflader bedømmes og fotograferes: Foto: Tobias Meyer
Genvæksten på de forskellige behandlingsoverflader bedømmes og fotograferes: Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet markerer de seks behandlingsoverflader benene. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet markerer de seks behandlingsoverflader benene. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet inddeler de seks behandlingsoverflader på benene. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet inddeler de seks behandlingsoverflader på benene. Foto: Tobias Meyer

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 18 sep, 2019

Uønsket hårvækst er et problem for mange kvinder – og mænd. Uanset hvad man synes om skønhedsidealerne, kan kraftig hårvækst være både irriterende og frustrerende. Hvis du gerne vil af med ”pelsen”, er der mange metoder, du kan benytte: barbering, voksbehandling og epilering. De to sidstnævnte er forbundet med en hel del smerte, fordi hårene rykkes ud. IPL-apparaterne, derimod, fjerner håret ved hjælp af lys. Af udseende minder de om elektriske barbermaskiner, men i stedet for et barberhoved øverst er der en overflade til lysimpulser. Lidt som en selvscanner i et supermarked.

[PDF]

Testfakta har på opdrag af Procter & Gamble testet seks hårfjerningsapparater, som anvender den såkaldte IPL-teknologi. Kort sagt går teknologien ud på, at lyset absorberes af pigmentet i hårstrået. Lyset forvandles til varme og får hårsækken til at gå i dvale, hvorpå håret falder af. Genvæksten hæmmes også, hvilket medfører, at mængden af hår, der vokser ud, mindskes. Teknologien må ikke forveksles med laserbehandlinger, som kun udføres professionelt.

— Lyset fra IPL-teknologien er normalt helt ufarligt for fx huden og øjnene. Med produkterne medfølger der detaljerede instruktioner fra producenterne om, hvordan produkterne skal bruges, siger dr. Bettina König, der er projektleder på SGS Fresenius, det uafhængige testlaboratorium i Østrig, som har gennemført testen.

Man kan også få professionelle IPL-behandlinger. Så er resultatet mere varigt, eftersom lysimpulserne er stærkere end i produkterne til hjemmebrug.

21 kvinder skulle give sig selv fem behandlinger på syv uger. Benene blev opdelt i seks felter – tre på hvert ben – for at kunne sammenligne resultaterne. Et område forblev desuden ubehandlet. Panelet skulle bedømme, hvor effektive apparaterne var, hvor lette de var at bruge, og hvordan huden føltes efter behandlingen.

Desuden skulle ti specialister teste apparaterne og bidrage med synspunkter omkring, hvor godt de fungerede.

— IPL-teknologien har bedst effekt på mørkt hår, fordi det absorberer lyset mest, forklarer Bettina König.

Både forbrugerne og eksperterne fik mulighed for at komme med deres personlige mening om såvel brugervenlighed som praktisk funktion, og resultatet var meget samstemmigt: Begge grupperne foretrak Braun Silk Expert Pro 5.

— Instruktionen var nem at forstå, og apparatet var let at bruge, siger Bettina König.

Samtlige produkter mindskede hårvæksten med ca. 50 procent. Forskellene blev især tydelige, da det kom til brugervenlighed. Nogle larmede, var tunge og uhåndterlige, og ét produkt, Remington, gjorde endda ondt at bruge.

Bettina König mener, at man kan lave en kvalificeret vurdering efter syv uger og fem behandlinger.

— Det varierer fra produkt til produkt, hvor mange behandlinger man skal igennem, og hvor ofte man skal lave dem, men fem behandlinger er nok til at se resultater, som man kan konkludere ud fra.

Derimod bør man påpege, at teknologien ikke fungerer på lyst, rødt eller gråt hår. Heller ikke, hvis man har mørk eller solbrændt hud.

Fakta – sådan blev testen gennemført

Testfakta Research har på opdrag af Procter & Gamble udført en test af IPL-apparater (Intense Pulsed Light) i premiumsegmentet. Formålet var at lave en kvalitetsmæssig sammenligning af Braun Slik Expert Pro 5 med sammenlignelige IPL-produkter fra førende producenter.

Der blev i alt testet seks apparater, som er tilgængelige på det nordiske marked. 

 1. Braun Silk Expert Pro 5
 2. Philips Lumea Prestige BRI953
 3. Silk’n H3220
 4. Babyliss G960E
 5. Beurer IPL 10000+
 6. Remington iLight IPL6750

Testen blev gennemført af et panel, som bestod af 21 almindelige kvinder og ti professionelle eksperter.

 

Testmetode

Testen blev gennemført i to dele. I den første del gennemgik de 21 testpersoner i løbet af syv uger fem behandlinger med de forskellige apparater. Ved hver behandling bedømte testpersonerne komforten og følelsen under og umiddelbart efter behandlingen. En uge efter behandlingen målte og bedømte laboratoriets eksperter effekten på genvæksten.
I den anden del bedømte eksperterne oplevelsen af behandlingen, designet, og hvordan de forskellige produkter var at håndtere. Samtlige apparater havde skjulte produktnavne under testene.

Hårreduktion
Hver uge og efter i alt fem behandlinger blev det målt, hvor meget hårvæksten var mindsket. Testen blev gennemført på testpersonernes ben, som var inddelt i tre felter på hvert ben. Et område forblev ubehandlet til sammenligning. Hårvæksten blev bedømt af laboratoriets eksperter, både visuelt og ud fra højopløste billeder af de forskellige testfelter. Med hensyn til hårreduktionseffekten blev der lagt størst vægt på resultatet efter fem behandlinger.

Brugeroplevelse
Samtlige 21 paneldeltagere skulle gradere alle seks produkter efter hver behandling og angive, hvordan huden føltes, hvor behagelig behandlingen var, hvor let den var at udføre, samt hvordan de oplevede produktets design.

Ekspertbedømmelse
Det separate ekspertpanel bestående af ti personer med erhvervsmæssig erfaring inden for brugen af IPL-apparater, testede hvert produkt under opsyn af laboratoriepersonale. Her blev designet, brugervenligheden, samt hvordan huden føltes både under og efter behandlingen, bedømt. Testen blev udført på læggenes[H1]  inder- og yderside, underarmene og i armhulerne.

Udvælgelsesprincipper for panelmedlemmer

 • Sunde kvinder mellem 18 og 65 år.

 • Ingen kendte allergier eller overfølsomhed.

 • Lysebrunt til sort hårfarve og hudtone II-IV på Fitz-Patrick-skalaen.

Ekskluderingskriterier

 • Meget lys hårvækst.

 • Hvidt, gråt eller rødt hår.

 • Mørk eller solbrændt hud.

 • Gravide.

 

Testresultat

Hårreduktion
Resultatet varierede mellem 38 til 50 procent. BaByliss var mest effektiv, og Silk’n og Beurer var dårligst. Braun, Remington og Philips var ligeværdige med 45-50 procent.

Paneldeltagernes oplevelser

 • Effekt på huden. Paneldeltagerne oplevede samtlige produkter som tilfredsstillende og omtrent ligeværdige, med undtagelse af Remington, som gjorde ondt at bruge.

 • Intensiteten og lyspulsreguleringen blev bedømt som meget god, med undtagelse af Remington, som var svær at justere lysimpulserne på.

 • Braun og Philips scorede højst for deres brugervenlighed, mens BaByliss og Remington scorede lavest.

 • Braun fik den bedste bedømmelse for design, og hvordan den føltes at bruge. Her tog man bl.a. hensyn til vægt, lydstyrke og ledningslængde. Beurer fik den laveste score, fordi den var stor og larmede meget.

Philips var det eneste produkt, som kunne bruges uden ledning, hvilket også gjorde den en anelse tungere end de andre. Det blev dog betragtet som et plus, at den var uden ledning.

 

Bedømmelse

Resultaterne fra testen blev vurderet og bedømt i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen ligger på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er meget dårlig og 10 er meget god. I det samlede resultat er resultaterne fra de forskellige delmomenter vægtet således:

 • Hårreduktion: 40 procent

 • Komfort og følelse: 30 procent

 • Behandling: 20 procent

 • Håndterbarhed: 10 procent

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Effektivitet i alle indstillinger karakteriserer den bedste luftrenser

To producenter skiller sig ud i Testfaktas store laboratorietest af luftrensere med høj kapacitet, men Blueair 7700i står som alene som vinder, når resultaterne fra både maksimum- og den mere støjsvage indstilling vejes sammen.

– Både Blueair og Electrolux har højere kapacitet end konkurrenterne i testen, forklarer Tobias Eriksson, der er testleder på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.