Pulserende lys får håret til at falde af

Uppdragstest

Pulserende lys får håret til at falde af

Bedømmelse af genvækst og barbering af antal hår på de forskellige behandlingsoverflader. Foto: Tobias Meyer
Bedømmelse af genvækst og barbering af antal hår på de forskellige behandlingsoverflader. Foto: Tobias Meyer
Behandling med et af de testede IPL-apparater. Foto: Tobias Meyer
Behandling med et af de testede IPL-apparater. Foto: Tobias Meyer
Genvæksten på de forskellige behandlingsoverflader bedømmes og fotograferes: Foto: Tobias Meyer
Genvæksten på de forskellige behandlingsoverflader bedømmes og fotograferes: Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet markerer de seks behandlingsoverflader benene. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet markerer de seks behandlingsoverflader benene. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet inddeler de seks behandlingsoverflader på benene. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet inddeler de seks behandlingsoverflader på benene. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 18 sep, 2019

Uønsket hårvækst er et problem for mange kvinder – og mænd. Uanset hvad man synes om skønhedsidealerne, kan kraftig hårvækst være både irriterende og frustrerende. Hvis du gerne vil af med ”pelsen”, er der mange metoder, du kan benytte: barbering, voksbehandling og epilering. De to sidstnævnte er forbundet med en hel del smerte, fordi hårene rykkes ud. IPL-apparaterne, derimod, fjerner håret ved hjælp af lys. Af udseende minder de om elektriske barbermaskiner, men i stedet for et barberhoved øverst er der en overflade til lysimpulser. Lidt som en selvscanner i et supermarked.

[PDF]

Testfakta har på opdrag af Procter & Gamble testet seks hårfjerningsapparater, som anvender den såkaldte IPL-teknologi. Kort sagt går teknologien ud på, at lyset absorberes af pigmentet i hårstrået. Lyset forvandles til varme og får hårsækken til at gå i dvale, hvorpå håret falder af. Genvæksten hæmmes også, hvilket medfører, at mængden af hår, der vokser ud, mindskes. Teknologien må ikke forveksles med laserbehandlinger, som kun udføres professionelt.

— Lyset fra IPL-teknologien er normalt helt ufarligt for fx huden og øjnene. Med produkterne medfølger der detaljerede instruktioner fra producenterne om, hvordan produkterne skal bruges, siger dr. Bettina König, der er projektleder på SGS Fresenius, det uafhængige testlaboratorium i Østrig, som har gennemført testen.

Man kan også få professionelle IPL-behandlinger. Så er resultatet mere varigt, eftersom lysimpulserne er stærkere end i produkterne til hjemmebrug.

21 kvinder skulle give sig selv fem behandlinger på syv uger. Benene blev opdelt i seks felter – tre på hvert ben – for at kunne sammenligne resultaterne. Et område forblev desuden ubehandlet. Panelet skulle bedømme, hvor effektive apparaterne var, hvor lette de var at bruge, og hvordan huden føltes efter behandlingen.

Desuden skulle ti specialister teste apparaterne og bidrage med synspunkter omkring, hvor godt de fungerede.

— IPL-teknologien har bedst effekt på mørkt hår, fordi det absorberer lyset mest, forklarer Bettina König.

Både forbrugerne og eksperterne fik mulighed for at komme med deres personlige mening om såvel brugervenlighed som praktisk funktion, og resultatet var meget samstemmigt: Begge grupperne foretrak Braun Silk Expert Pro 5.

— Instruktionen var nem at forstå, og apparatet var let at bruge, siger Bettina König.

Samtlige produkter mindskede hårvæksten med ca. 50 procent. Forskellene blev især tydelige, da det kom til brugervenlighed. Nogle larmede, var tunge og uhåndterlige, og ét produkt, Remington, gjorde endda ondt at bruge.

Bettina König mener, at man kan lave en kvalificeret vurdering efter syv uger og fem behandlinger.

— Det varierer fra produkt til produkt, hvor mange behandlinger man skal igennem, og hvor ofte man skal lave dem, men fem behandlinger er nok til at se resultater, som man kan konkludere ud fra.

Derimod bør man påpege, at teknologien ikke fungerer på lyst, rødt eller gråt hår. Heller ikke, hvis man har mørk eller solbrændt hud.

Fakta – sådan blev testen gennemført

Testfakta Research har på opdrag af Procter & Gamble udført en test af IPL-apparater (Intense Pulsed Light) i premiumsegmentet. Formålet var at lave en kvalitetsmæssig sammenligning af Braun Slik Expert Pro 5 med sammenlignelige IPL-produkter fra førende producenter.

Der blev i alt testet seks apparater, som er tilgængelige på det nordiske marked. 

  1. Braun Silk Expert Pro 5
  2. Philips Lumea Prestige BRI953
  3. Silk’n H3220
  4. Babyliss G960E
  5. Beurer IPL 10000+
  6. Remington iLight IPL6750

Testen blev gennemført af et panel, som bestod af 21 almindelige kvinder og ti professionelle eksperter.

 

Testmetode

Testen blev gennemført i to dele. I den første del gennemgik de 21 testpersoner i løbet af syv uger fem behandlinger med de forskellige apparater. Ved hver behandling bedømte testpersonerne komforten og følelsen under og umiddelbart efter behandlingen. En uge efter behandlingen målte og bedømte laboratoriets eksperter effekten på genvæksten.
I den anden del bedømte eksperterne oplevelsen af behandlingen, designet, og hvordan de forskellige produkter var at håndtere. Samtlige apparater havde skjulte produktnavne under testene.

Hårreduktion
Hver uge og efter i alt fem behandlinger blev det målt, hvor meget hårvæksten var mindsket. Testen blev gennemført på testpersonernes ben, som var inddelt i tre felter på hvert ben. Et område forblev ubehandlet til sammenligning. Hårvæksten blev bedømt af laboratoriets eksperter, både visuelt og ud fra højopløste billeder af de forskellige testfelter. Med hensyn til hårreduktionseffekten blev der lagt størst vægt på resultatet efter fem behandlinger.

Brugeroplevelse
Samtlige 21 paneldeltagere skulle gradere alle seks produkter efter hver behandling og angive, hvordan huden føltes, hvor behagelig behandlingen var, hvor let den var at udføre, samt hvordan de oplevede produktets design.

Ekspertbedømmelse
Det separate ekspertpanel bestående af ti personer med erhvervsmæssig erfaring inden for brugen af IPL-apparater, testede hvert produkt under opsyn af laboratoriepersonale. Her blev designet, brugervenligheden, samt hvordan huden føltes både under og efter behandlingen, bedømt. Testen blev udført på læggenes[H1]  inder- og yderside, underarmene og i armhulerne.

Udvælgelsesprincipper for panelmedlemmer

  • Sunde kvinder mellem 18 og 65 år.

  • Ingen kendte allergier eller overfølsomhed.

  • Lysebrunt til sort hårfarve og hudtone II-IV på Fitz-Patrick-skalaen.

Ekskluderingskriterier

  • Meget lys hårvækst.

  • Hvidt, gråt eller rødt hår.

  • Mørk eller solbrændt hud.

  • Gravide.

 

Testresultat

Hårreduktion
Resultatet varierede mellem 38 til 50 procent. BaByliss var mest effektiv, og Silk’n og Beurer var dårligst. Braun, Remington og Philips var ligeværdige med 45-50 procent.

Paneldeltagernes oplevelser

  • Effekt på huden. Paneldeltagerne oplevede samtlige produkter som tilfredsstillende og omtrent ligeværdige, med undtagelse af Remington, som gjorde ondt at bruge.

  • Intensiteten og lyspulsreguleringen blev bedømt som meget god, med undtagelse af Remington, som var svær at justere lysimpulserne på.

  • Braun og Philips scorede højst for deres brugervenlighed, mens BaByliss og Remington scorede lavest.

  • Braun fik den bedste bedømmelse for design, og hvordan den føltes at bruge. Her tog man bl.a. hensyn til vægt, lydstyrke og ledningslængde. Beurer fik den laveste score, fordi den var stor og larmede meget.

Philips var det eneste produkt, som kunne bruges uden ledning, hvilket også gjorde den en anelse tungere end de andre. Det blev dog betragtet som et plus, at den var uden ledning.

 

Bedømmelse

Resultaterne fra testen blev vurderet og bedømt i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen ligger på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er meget dårlig og 10 er meget god. I det samlede resultat er resultaterne fra de forskellige delmomenter vægtet således:

  • Hårreduktion: 40 procent

  • Komfort og følelse: 30 procent

  • Behandling: 20 procent

  • Håndterbarhed: 10 procent

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.