Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Illustration: Pål Roos

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 30 mar, 2023

 

 

Søvn er en af ​​de vigtigste byggesten til et godt helbred. Kroppen har brug for den vigtige hvile at reparere og genoprette. Uden en konsekvent eller tilstrækkelig lang nattesøvn har vi svært ved at klare hverdagen, bliver mere sårbare over for stress og har endda et svækket immunforsvar.

Med det in mente bliver valget af seng endnu vigtigere. Hvordan din krop er bygget op, og hvilken sovestil du har, påvirker valget. Og der er meget at holde styr på for at finde den rigtige i det store udvalg.

En der ved alt om ergonomi og senge er Dr. Florian Heidinger der er testchef ved Ergonomie Institut München. De har specialiseret sig i at teste og evaluere ergonomien i alt fra flysæder til senge. Florian Heidinger og hans kolleger har i flere årtier udført adskillige laboratorietest af senge og regnes for en af ​​Europas førende eksperter på området.
- Kroppen skal være afslappet med ryg og nakke i en god stilling natten igennem - uanset sovestilling, siger Florian Heidinger.

Det man stræber efter er at rygsøjlen og nakken skal forblive så lige som muligt. Hvis vi ikke havde skuldre, ville alt være meget nemmere. Det er dem, der får det til at ske. Når vi ligger på siden, skubber skulderen kroppen op, med skæv ryg og nakke til følge.
En god madras bør derfor kompensere for dette. Den skal udformes, så den giver efter for skulderen i sideleje. Det samme med skulderbladene og numsen i liggende stilling.

Illustration 1 (axlar, vikt, längd)

Skulderbredde, længde og vægt er tre vigtige parametre, du skal overveje, når du vælger seng.

- Jo bredere dine skuldre er, jo vigtigere er det, at madrassen er fleksibel. De fleste madrasser tager højde for dette og er opdelt i forskellige zoner.
I zonerne er fjedrene i madrassen opbygget på forskellig vis, hvilket betyder, at blødheden varierer i sengens længderetning.
undtagenskulder bredde bør også tages i betragtningvægt og længde. Madrassen skal fordele vægten på en sådan måde, at den føles behagelig i hele kroppen, selv efter lang tid i samme stilling.

Madrassen skal hverken være for blød eller for hård. Generelt kan man sige, at en, der er høj og tung, skal have en hårdere seng. Og de, der er korte og lette, kan vælge en blødere. Men selv en blød seng kan være egnet til en tungere person, kun den fordeler trykket fra kroppen på en proportional måde. Ellers risikerer du at ligge som i en hængekøje.

Overfladelaget, det der er tættest på kroppen, er ofte sengemadrassen. Hvis sengemadrassen ikke er blød og fleksibel, kan det give anledning til mere intense trykpunkter på udstående kropsdele, fx hælene, når man ligger på ryggen. En dårlig sengemadras kan også forringe sengens ergonomiske egenskaber, ved at det begrænser sengens evne til at bøje og give støtte.
- Kvinder er ofte mere følsomme over for pres. De bør vælge en madras, hvor overfladelaget har en god trykfordeling, siger Florian Heidinger.

Det kan det også være godt at vide, hvilken position du normalt ligger i. Det kan selvfølgelig være svært at vide, men den stilling, hvor du normalt falder i søvn og vågner, er nok den, der dominerer dine nætter.
- Folk, der mest ligger på ryggen og har smalle skuldre, har for eksempel ikke brug for en madras med en meget blød skulderzone.

Illustration 2 (temperatur, ventilation)Overvej din kropstemperatur. Hvilket liggeunderlag du har, kan påvirke om du ofte bliver varm og sveder om natten.

Den næste ejendom at undersøge er din kropstemperatur og hvis du ofte bliver for varm og sveder. Dette styres i høj grad af sengemadrassen, fordi den er tættest på kroppen. Generelt kan man sige, at en tykkere sengemadras bliver varmere og ånder dårligere, fordi man synker mere ned og bliver mere indelukket.

Måden madrassen er bygget på, spiller en rolle for, hvor hård eller blød den bliver. Forskellige producenter bruger forskellige teknikker, hvor f.eks skruefjedrene har forskellige tykkelser eller er placeret forskelligt tæt. Nogle bruger fjedre i fjedersystemer til at regulere trykfordelingen baseret på vægten af ​​forskellige kropsdele.

På det svenske marked er der hovedsageligt tre sengevarianter. Ramme senge – hvor madrassen består af fjedre og skum, der hviler i en træramme –kontinentalsenge - hvor to forskellige madrasser, konstrueret på forskellige måder, er stablet oven på hinanden - og selvstændige madrasser som normalt består af en eller anden form for skum eller latexmateriale.

Der er ikke noget klart svar på, hvad der er at foretrække. Igen afhænger det hele af, hvordan din krop ser ud, og hvad dine behov er.
- Ud fra et ergonomisk synspunkt er alle disse varianter ækvivalente, når det kommer til aflastning, trykfordeling og mikroklima - altså evnen til at fjerne varme og fugt, siger Florian Heidinger.
 
Det er simpelthen et spørgsmål om at sætte dem på prøve. Sæt god tid af til at få en ordentlig fornemmelse af det.
- Det allerbedste er at besøge en butik på et tidspunkt, hvor der er stille, og der ikke er mange andre kunder, siger Florian.

Hvis du også kan tage nogen med dig, er det endnu bedre. Denne person kan se på, hvordan din ryg ser ud i forskellige positioner. Forhåbentlig kan sælgeren også hjælpe og forklare, hvordan hver enkelt madras er bygget op, og hvordan den matcher din kropstype. Tag helst overtøj og sko af, så følelsen og kropsstillingen bliver så autentisk som muligt.

Illustration 2 (täcke,kudde)

Valget af pude og dyne er også vigtigt for en god nattesøvn.

Når du har valgt, hvilken madras der passer bedst, er det tid til at fokusere på to andre vigtige komponenter til den ultimative nattesøvn: dynen og puden. Hvis puden er for flad eller for tyk, bliver vinklen i nakken forkert.
- Husk også på, at det skal fungere i både side- og rygposition, siger Florian Heidinger.

Hvis tæppet er for varmt, bliver søvnen forstyrret, fordi det har en tendens til at blive tændt og slukket hele natten. Derudover kan du blive ramt af muskelspændinger, hvis du først sveder, tager tøjet af og derefter bliver kold.
- Hvis sengen er luftig og kølig, kan dynen være mere solid, end hvis forholdene er omvendte.

Men er der nogen forskel på en dyrere og en billigere seng, eller handler det kun om mærker? En dyrere seng er ingen garanti for, at den holder længere, selv billigere senge har ofte god udholdenhed i dag. Forskellene ligger mere i sengens ergonomiske egenskaber. At lave en seng med mere avanceret affjedring, der giver flex og støtte de rigtige steder, koster mere.
Det du skal huske på er, at sengemadrassen er den komponent, der bliver mest påvirket over tid, og som ofte har stor betydning for komforten. I løbet af tre års brug er den udsat for 7.000 timers tryk og fugt. Dette får det til at blive komprimeret og mister sin blødhed over tid. Du bør derfor skifte sengemadrassen måske hvert tredje år.

Det er muligt at find en seng, der passer til både dig og din pengepung, men det kan tage sin tid. Begynd at markere listen, og før du beslutter dig - sov på den. Og når du først er i din nye seng – så husk, at det kan tage en uge eller to for din krop at vænne sig til det nye.

Læs mere om hvordan Testfakta tester senge her.

TRE ALMINDELIGE SENGETYPER

Ramme seng Ramsäng
Består af en madras, der hviler i en træramme. Der er trælameller nedenunder. Selve bløddelene består normalt af spiralfjedre (fjedre), et tyndere mellemlag af skum og et dækstof. Øverst og tættest på kroppen er en sengemadras.
Spiralfjedrene kan se anderledes ud. Det mest almindelige er såkaldt pocket, hvor hver fjeder er indkapslet i en stofpose. Fjedrene påvirkes ikke af hinanden, hvilket gør madrassen fleksibel.

Rammesenge er normalt mellem 80 og 160 centimeter brede.


Kontinental seng  Kontinentalsäng

Består af tre forskellige madrasser. Den nederste har spiralfjedre  i en træramme, ligesom rammesengen. Mellemdelen har en fritstående madras med spiralfjedre uden ramme. Øverst og tættest på kroppen er en sengemadras. Spiralfjedrene kommer også her i forskellige designs. I den nederste del er det ofte bonell – altså at fjedrene er forankret i hinanden – som fordeler kropstrykket over en større overflade. I den midterste del er lommen mest almindelig.

Kontinentale senge er normalt mellem 80 og 210 centimeter.

Fritstående eller rammeløse madrasser Fristående madrass

Består normalt af en kerne af en eller anden form for skum eller latex (gummi) materiale. Kernen er normalt 15 - 25 cm tyk. Der er et elastisk dækstof for enden. Rammeløse madrasser kan placeres direkte på gulvet eller i en ramme.

De kommer i de fleste størrelser. 

Særlig omtale: Den justerbare seng Ställbar säng
En sengevariant hvor man via elmotor kan hæve og sænke forskellige dele af madrassen for at give støtte og aflastning fx støtte til overkroppen i siddende stilling Velegnet til dem der ønsker eller skal bruge meget tid i sengen og måske både spise, læse og se tv der.

Selve madrassen kan designes på forskellige måder - som ramme, kontinental eller enklere rammeløs udgave.

MADRASSENS FORÅR, ZONER OG STRUKTUR

Madrassens fjeder
Bonell fjeder – Fjedrene er formet som et timeglas og er fastgjort til hinanden i metalkroge. Dette system fordeler vægten godt, men kan føles lidt vaklende.
Pocket Spring - Hver fjeder er syet ind i en pose og fjedre individuelt, fuldstændig adskilt fra sine naboer. Det betyder, at hver fjeder tilpasser sig kroppens vægt, hvilket giver færre trykpunkter. At de ligger i en pose er for at forhindre, at fjerene gnider mod hinanden og knirker.

Sådan fungerer zoneinddeling
En madras er opdelt i forskellige zoner, hvor fastheden er forskellig. En blødere zone findes normalt ved hofte- og skulderområdet. Det betyder, at skulder og hofte kan synke ned i madrassen, mens resten af ​​kroppen får god støtte. Målet er, at rygsøjlen og nakken forbliver lige i hvilestilling, og at der ikke er et tryk, der forhindrer blodtilførslen til musklerne.

Sengemadrassens struktur
Består ofte af en skumkerne af koldskum, latex eller såkaldt memoryskum. Kernen er omgivet af et strækstof og nogle gange også et mellemlag af vat. Koldskum er en billigere form for skum, der giver en fastere fornemmelse. Latex, baseret på det naturlige gummimateriale, giver ofte en blødere og mere medgørlig følelse. Memoryskum tilpasser sig kroppens tryk og varme. Det føles lidt hårdere, når det er koldt, men blødgør og former sig efter kroppens tryk.

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.