De bedste bind opsuger hurtigt og holder sig tørre

Uppdragstest

De bedste bind opsuger hurtigt og holder sig tørre

Foto: Ulrich Shepp
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Foto: Testfakta Research
Laboratorietest

Producenterne forsøger at fremstille så tynde og tørre bind som muligt. Men forskellene er store mellem forskellige mærker. Det viser Testfakta Researchs store laboratorietest af hygiejnebind på det nordiske marked.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 15 feb, 2012

Supertyndt og samtidig med høj opsugningssevne uden lækage.

Det lyder som en kombination af uforenelige egenskaber.

Men det er faktisk det, alle producenter af hygiejebind forsøger at komme frem til. Markedet vrimler da også med bind af forskellige mærker, som lover, at netop deres produkt lever op til kravene: Et bind, som næppe mærkes og alligevel opfylder sin funktion fuldt ud.

Testfakta Research har på vegne af producenten Procter & Gamble udført test og sammenligning af 15 forskellige bind på det nordiske marked, med visse variationer fra land til land. Procter & Gamble fremstiller selv hygiejnebindet Always Ultra Normal Plus.

Testen er udført af det autoriserede laboratorium SGS Fresenius i Tanusstein i Tyskland.

Udvalget i testen udgøres af de mest almindelige tynde hygiejnebind, som forbrugerne møder i forretningerne. De har alle en tykkelse på 3 mm og er forsynet med såkaldte vinger.

Det overordnede mål med laboratorietesten er dels at måle, hvilket binde der absorberer bedst og hurtigst, og dels at måle bindenes evne til at indkapsle væsken. 

Testen blev derfor opdelt i tre dele: opsugningshastighed ved blødning, opsugningsevne i alt samt genfugtning.

I karaktergivningen vejer opsugningshastigheden tungest, mens den samlede opsugningsevne kun fungerer som vejledende værdi, der ikke gives karakter for.

Testen blev udført med en kunstig menstruationsvæske, baseret på gedblod.

I første faktor, enkeltblødningen, blev der dryppet 5 ml af væsken på bindet. Momentet blev gentaget ti gange, og alle værdierne blev registreret af en elektronisk måler.

Testvinderen Always viste klart hurtigst opsugningsevne. Det varede gennemsnitligt 11 sekunder, før bindet havde opsuget væsken. Næsthurtigst var Siempre med 15 sekunder. De fleste bind opsugede samme mængde væske inden for intervallet 24 til 38 sekunder.

I anden faktor, gentagne blødninger, måltes bindenes evne til at opsuge væske, som tilføres i flere omgange. 3 ml af væsken blev dryppet på bindet tre gange med tyve minutters mellemrum. Opsugningstiden måltes, og måleværdien i tabellen blev beregnet på samme måde som ved enkeltblødningen.

Testresultatet i faktoren afspejler udfaldet ved enkeltblødningen. Always klarede den gentagne blødning bedst. Det tog gennemsnitligt 15 sekunder at opsuge den tredje blødning. Næsthurtigst var igen Siempre, som klarede den tredje blødning på 33 sekunder.

I det tredje faktor måltes bindenes samlede evne til at opsuge væske ved at gennemvæde dem i en saltopløsning. Det tørre binds vægt i forhold til det gennemblødte er da et mål for, hvor effektivt materialet i bindet opsuger væske.

Testen viser, at samtlige bind kan opsuge 7-11 gange deres egenvægt, og det er er mere end den mængde væske, som afgives i løbet af et døgns menstruation.

Derfor er der heller ikke lagt vægt på denne faktor i karaktergivningen.

Jo tørrere et bind er, jo mere behageligt føles det mod huden. I den afsluttende faktor måltes det, hvor gode bindene er til at indkapsle væsken, eller med andre ord, hvor lidt fugtige de føles for brugeren. 7 ml blodvæske blev dryppet midt på bindet. Efter 20 minutter blev et stykke trækpapir presset ned over det område, hvor væsken var dryppet på og holdt der i 15 sekunder. Trækpapirets vægtforøgelse blev et mål for, hvor meget væske bindet slap igennem.

I denne faktor var Siempre bedst med en vægtforøgelse på 132 mg. Det er mere end ti gange mindre end Apoliva, hvor vægtforøgelsen var 1474 mg.
Bedst i test med karakteren 4,8 er Always, først og fremmest takket være sin opsugningsevne, som er klart bedre end de øvrige mærker i testen. Næsten lige så god - 4,7 - er Siempre, som bedst til at indkapsle væsken.

Natracare, testens tyndeste bind, får på grund af sin langsomme opsugning karakteren 2,2 og indtager dermed sidstepladsen. 

Helt generelt kan testen sammenfattes sådan, at forskellen mellem bindene er størst med hensyn til opsugningsevnen. Forskellen er betydeligt mindre med hensyn til evnen til at indkapsle væsken, hvilket vil sige evnen til at føles tør.

For forbrugerne kan der også være grund til at veje de relativt store prisforskelle op mod de relativt små forskelle i effekt.

Ifølge Carolin Söderblom, som er pr-ansvarlig for Always hos Procter & Gamble, bekræfter testresultatet fra laboratoriet Procter & Gamles egne tekniske test.

– Årsagen er dels innovation og dels produktudvikling. Blandt andet bidrager små, subtile forskelle i udformningen af Always‹ overflade til den høje opsugningsevne. 

 

Fakta

Testfakta Research har på vegne af firmaet Procter & Gamble (Always) laboratorietestet et udvalg af hygiejnebind. Udvalget består af tilsammen 15 forskellige produkter til det danske, finske, norske og svenske marked. Følgende produkter er blevet testet:

 • Always Ultra Normal Plus
 • Siempre Ultra Plus Normal
 • Easy Ultra Plus
 • Libresse Normal Wing Invisible
 • Matas Ultra Normal
 • Kropp & Sjael Normal
 • Natracare Natural Ultra Pads
 • Vuokkoset Slim Normal
 • Pirkka Ohut Terveysside
 • Rainbow Siivellinen Ohutside
 • ICA Ultra Normal
 • Coop Normal Ultra Thin
 • Apoliva Ultratunn Binda
 • Landlord Bind Ultra
 • First Price Ultra

Udvalget udgøres af de mest almindelige produkter på de forskellige geografiske markeder. Samtlige produkter i udvalget er tynde (ultratynde) bind med vinger. Med tynde menes, at bindet skal have en tykkelse på højst 3 mm. De angivne priser er aktuelle supermarkedspriser på indkøbstidspunktet.

Testen er udført af det uafhængige laboratorium SGS Fresenius i Tanusstein. Formålet med testen har været at bedømme, hvilket produkt der opsuger menstruationsvæsken hurtigst og indkapsler den bedst (genfugter mindst).

Laboratorietesten omfatter faktorerne opsugningshastighed enkeltblødning, opsugningshastighed flere blødninger, samlet opsugningsevne samt evne til at indkapsle menstruationsvæsken (genfugtning).

Opsugningshastighed enkeltblødning

Testmetoden måler, hvor hurtigt bindet opsuger en given mængde menstruationsvæske under et bestemt tryk. Testen blev udført med en kunstig menstruationsvæske, baseret på gedblod. 5 ml kunstig menstruationsvæske blev dryppet på bindet og den tid, det tog bindet at opsuge væsken blev målt med et elektronisk måleinstrument (Lister AC). Den rapporterede måleværdi er et gennemsnit af 10 målinger pr. testet bind.

Opsugningshastighed gentagne blødninger

Testmetoden måler, hvor hurtigt bindet opsuger en given mængde menstruationsvæske, som tilføres bindet i tre omgange under et bestemt tryk. Testen blev udført med en kunstig menstruationsvæske, baseret på gedeblod. 3 x 3 ml kunstig menstruationsvæske blev dryppet på bindet med 20 minutters tidsinterval. Tiden, der gik, indtil bindet havde opsuget væsken fra hver af de tre blødninger, blev målt med et elektronisk instrument (Lister AC). Den rapporterede måleværdi er et gennemsnit af 10 målinger pr. blødning pr. testet bind.

Samlet opsugningsevne

Testmetoden måler bindets samlede opsugningskapacitet, dvs. hvor meget væske bindet i alt kan opsuge. I testen blev bindet sænket ned i en saltopløsning i 20 minutter. Vægtforskellen mellem det tørre og det gennemblødte bind blev noteret.

Testen viser udelukkende effektiviteten af bindets opsugende materiale. Bindene i testen opsugede mellem 7 og 11 deres egen vægt, og det er i alle tilfælde betydelig mere væske, end der afgives gennem et helt døgns menstruation.

Evnen til at indkapsle menstruationsvæsken

Testmetoden måler bindets evne til at indkapsle den opsugede menstruationsvæske. Jo mere tørt bindets føles mod huden, desto bedre. I testen blev 7 ml kunstig, gedeblodsbaseret menstruationsvæske dryppet på et 40 x 30 mm stort område midt på bindet. Efter 20 miniuter blev et stykke trækpapir lagt over bindet og presset ned mod det i 15 sekunder med et bestemt tryk. Trækpapirets vægtforøgelse viser, hvor meget menstruationsvæske, bindet afgiver. Den rapporterede måleværdi er et gennemsnit af 10 målinger pr. blødning pr. testet bind.

Resultaterne fra de forskellige delfaktorer har fået karakter på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er lig med utilfredsstillende og 5 er lig med meget tilfresstillende.

Karaktererne fra de forskellige delfaktorer er vægtet sammen til en samlet karakter med følgende vægt:

 • Opsugningshastighed 60 procent (resultatet fra enkeltblødning 25 procent og tredje blødning i faktoren gentagne blødninger 75 procent)
 • Evnen til at indkapsle menstruationsvæsken 40 procent

Resultatet af den samlede opsugningsevne tæller ikke med i den samlede karakter. Den samlede opsugningsevne viser udelukkende effektiviteten af bindets opsugende materiale uden hensyn til lækage eller hvor hurtigt bindet opsuger. Alle bind opsugede betydelig mere end den menstruationsvæske, som afgives i løbet af et helt døgn.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.