Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Test av robotstøvsugere
Hvor god er robotstøvsugeren til at navigere mellem møblerne og finde snavset? Maskinerne blev testet på en bane med forskellige forhindringer. Foto: Frazer Waller
Robotstøvsugernes rengøringsevne blev testet på både hårdt gulv
Robotstøvsugernes rengøringsevne blev testet på både hårdt gulv og på tæpper. Foto: Frazer Waller
Testfaktas test viser, at evnen til at gøre rent varierer kraftigt mellem de forskellige robotstøvsugere.
Testfaktas test viser, at evnen til at gøre rent varierer kraftigt mellem de forskellige robotstøvsugere. Foto: Frazer Waller
Laboratorietest

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 28 mar, 2017

Et renere hjem uden at bruge mere tid på at gøre rent – det lyder naturligvis tiltalende. Men hvis du tror, at en robotstøvsuger er lige så god som en almindelig støvsuger og måske kan erstatte den hånddrevne maskine, har du desværre sat barren for højt.

– Robotstøvsugeren er snarere et supplement. En almindelig manuel støvsuger er langt mere kraftfuld og får mere med, især langs kanter og i hjørner. Hvis det skal blive helt rent, er du nødt til at tage din manuelle støvsuger frem med jævne mellemrum for at fjerne det, som robotstøvsugeren ikke har fået med, siger Paul Rogers, som er testleder på det britiske laboratorium Intertek, hvor Testfakta har fået testet syv forskellige mærker.

Der er stor forskel på, hvor godt de forskellige robotstøvsugere gør rent.

Den absolut bedste er Electrolux, som fjernede mere end 95 procent af teststøvet fra det hårde gulv. Det skal ses i forhold til testens ringeste maskine, Skantic, som kun fik 38 procent af støvet med.

Electrolux kommer også bedst ind langs kanter og i hjørner og er desuden en af de få maskiner i testen, der formår at fjerne nullermænd og støv fra tæppet.

– Netop fibre på tæpper var det testmoment, som robotstøvsugerne havde størst problemer med, siger Paul Rogers.

Miele, som er en af de dyrere maskiner i testen, var den, der klarede sig dårligst på tæppet.

Den gik også uden om en masse snavs, da maskinernes navigationsevne blev testet. Her skulle robotstøvsugerne køre på en testbane med stole, borde og andre forhindringer, som normalt findes i et hjem. På gulvet mellem forhindringerne var der 42 kontrolområder med støv. Da områderne blev undersøgt efter støvsugningen, dumpede Miele og Neato på 11 af de 42 områder.

Miele ender dermed næstsidst i testen med et slutresultat, som kun ligger en anelse højere end lavprismærket Skantic.

Til forskel fra de fleste almindelige støvsugere har robotstøvsugere små, poseløse beholdere, som snavset samles i. Alle skal tømmes ofte, men beholderne i Skantic og Cleanmate er meget små og skal derfor tømmes lidt for ofte.

– Det er besværligt for brugeren og kan hurtigt blive et problem, eftersom sugeevnen forringes markant, når støvbeholderen bliver for fyldt, siger Paul Rogers.

Cleanmates støvbeholder er desuden ekstremt svær at åbne.

– Jeg tror kun, at halvdelen af befolkningen vil kunne åbne den. Man skal have store og meget stærke hænder for at klare det.

Et andet aspekt i forhold til valg af robotstøvsuger er lydniveauet. Skantic, Cleanmate og Neato larmer så meget, når de er i gang, at det er svært at føre en normal samtale i det samme lokale. Den eneste maskine, som virkelig er støjsvag, er den fra LG. Man skal dog ikke regne med, at den kan køre, mens man sover, mener Paul Rogers.

– Alle maskiner kører ind i ting og skubber rundt på stole, så det larmer. Der er en risiko for, at man vågner og tror, at man har fået ubudne gæster.

 

Fakta om testen
Fakta

Testen blev udført for Testfakta på det tekniske laboratorium Intertek ETL i Milton Keynes i England.

Testen omfatter robotstøvsugere med en markedspris på op til cirka 6.000 kroner.

Robotstøvsugerne var indstillet til at udføre de forskellige test i deres grundprogram. Der blev ikke testet specialprogrammer eller tilbehør, som krævede montering.

Testen bestod af følgende delmomenter:

Støvopsugning på hårdt gulv

En mængde standardstøv blev fordelt jævnt ud over et afgrænset gulvareal på 240 x 240 cm. Maskinerne gjorde rent i området i 60 minutter, eller indtil de selv valgte at afslutte rengøringen. Støvbeholderne blev vejet før og efter støvsugningen for at kontrollere, hvor meget støv maskinerne havde fået med.

Støvopsugning langs kanter og i hjørner

Der blev lagt støv ud langs to vægge, som mødtes i et retvinklet hjørne. Laboratoriet målte, hvor bredt et område med støv maskinerne efterlod langs kanter og i hjørner.

Opsugningsevne, større partikler og fibre fra hårdt gulv

En mængde riskorn og nullermænd bestående af bomuldsfibre blev placeret på et afgrænset gulvareal på 240 x 240 cm. Maskinerne gjorde rent i området i 60 minutter, eller indtil de selv valgte at afslutte rengøringen. Derefter optalte man de riskorn og bomuldsfibre, der lå tilbage på det støvsugede gulv.

Opsugningsevne, større partikler og fibre fra tæppe

Samme procedure som beskrevet herover, bortset fra at riskorn og bomuldsfibre blev placeret på et tæppe, som lå midt på det afgrænsede gulvareal.

Navigationsevne på testbane med forhindringer

Robotstøvsugerne kørte på en testbane med møbler, gulvlamper, radiatorer, dørtærskler og andre forhindringer fordelt på to forbundne lokaler.

På testbanen var der 42 beskidte kontrolområder. Efter hver testomgang kontrollerede man, hvor mange kontrolområder støvsugerne havde passeret, og hvor stor en del af kontrolområdet støvsugeren havde rengjort. Laboratoriemedarbejderne noterede også, om den havde trukket snavset ud og efterladt støvspor.

Brugervenlighed

Laboratoriemedarbejderne vurderede blandt andet, hvor nemt det var at installere maskinerne og tage dem i brug, indstille forskellige programmer, tømme støvbeholdere og rengøre filtre.

Lydniveau

Laboratoriemedarbejderne vurderede de forskellige maskiners lydniveau under testen og bedømte dem på en skala fra 1 til 5, hvor 1 var et irriterende højt lydniveau.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Effektivitet i alle indstillinger karakteriserer den bedste luftrenser

To producenter skiller sig ud i Testfaktas store laboratorietest af luftrensere med høj kapacitet, men Blueair 7700i står som alene som vinder, når resultaterne fra både maksimum- og den mere støjsvage indstilling vejes sammen.

– Både Blueair og Electrolux har højere kapacitet end konkurrenterne i testen, forklarer Tobias Eriksson, der er testleder på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.