Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Test av robotstøvsugere
Hvor god er robotstøvsugeren til at navigere mellem møblerne og finde snavset? Maskinerne blev testet på en bane med forskellige forhindringer. Foto: Frazer Waller
Robotstøvsugernes rengøringsevne blev testet på både hårdt gulv
Robotstøvsugernes rengøringsevne blev testet på både hårdt gulv og på tæpper. Foto: Frazer Waller
Testfaktas test viser, at evnen til at gøre rent varierer kraftigt mellem de forskellige robotstøvsugere.
Testfaktas test viser, at evnen til at gøre rent varierer kraftigt mellem de forskellige robotstøvsugere. Foto: Frazer Waller
Laboratorietest

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 28 mar, 2017

Et renere hjem uden at bruge mere tid på at gøre rent – det lyder naturligvis tiltalende. Men hvis du tror, at en robotstøvsuger er lige så god som en almindelig støvsuger og måske kan erstatte den hånddrevne maskine, har du desværre sat barren for højt.

– Robotstøvsugeren er snarere et supplement. En almindelig manuel støvsuger er langt mere kraftfuld og får mere med, især langs kanter og i hjørner. Hvis det skal blive helt rent, er du nødt til at tage din manuelle støvsuger frem med jævne mellemrum for at fjerne det, som robotstøvsugeren ikke har fået med, siger Paul Rogers, som er testleder på det britiske laboratorium Intertek, hvor Testfakta har fået testet syv forskellige mærker.

Der er stor forskel på, hvor godt de forskellige robotstøvsugere gør rent.

Den absolut bedste er Electrolux, som fjernede mere end 95 procent af teststøvet fra det hårde gulv. Det skal ses i forhold til testens ringeste maskine, Skantic, som kun fik 38 procent af støvet med.

Electrolux kommer også bedst ind langs kanter og i hjørner og er desuden en af de få maskiner i testen, der formår at fjerne nullermænd og støv fra tæppet.

– Netop fibre på tæpper var det testmoment, som robotstøvsugerne havde størst problemer med, siger Paul Rogers.

Miele, som er en af de dyrere maskiner i testen, var den, der klarede sig dårligst på tæppet.

Den gik også uden om en masse snavs, da maskinernes navigationsevne blev testet. Her skulle robotstøvsugerne køre på en testbane med stole, borde og andre forhindringer, som normalt findes i et hjem. På gulvet mellem forhindringerne var der 42 kontrolområder med støv. Da områderne blev undersøgt efter støvsugningen, dumpede Miele og Neato på 11 af de 42 områder.

Miele ender dermed næstsidst i testen med et slutresultat, som kun ligger en anelse højere end lavprismærket Skantic.

Til forskel fra de fleste almindelige støvsugere har robotstøvsugere små, poseløse beholdere, som snavset samles i. Alle skal tømmes ofte, men beholderne i Skantic og Cleanmate er meget små og skal derfor tømmes lidt for ofte.

– Det er besværligt for brugeren og kan hurtigt blive et problem, eftersom sugeevnen forringes markant, når støvbeholderen bliver for fyldt, siger Paul Rogers.

Cleanmates støvbeholder er desuden ekstremt svær at åbne.

– Jeg tror kun, at halvdelen af befolkningen vil kunne åbne den. Man skal have store og meget stærke hænder for at klare det.

Et andet aspekt i forhold til valg af robotstøvsuger er lydniveauet. Skantic, Cleanmate og Neato larmer så meget, når de er i gang, at det er svært at føre en normal samtale i det samme lokale. Den eneste maskine, som virkelig er støjsvag, er den fra LG. Man skal dog ikke regne med, at den kan køre, mens man sover, mener Paul Rogers.

– Alle maskiner kører ind i ting og skubber rundt på stole, så det larmer. Der er en risiko for, at man vågner og tror, at man har fået ubudne gæster.

 

Fakta om testen
Fakta

Testen blev udført for Testfakta på det tekniske laboratorium Intertek ETL i Milton Keynes i England.

Testen omfatter robotstøvsugere med en markedspris på op til cirka 6.000 kroner.

Robotstøvsugerne var indstillet til at udføre de forskellige test i deres grundprogram. Der blev ikke testet specialprogrammer eller tilbehør, som krævede montering.

Testen bestod af følgende delmomenter:

Støvopsugning på hårdt gulv

En mængde standardstøv blev fordelt jævnt ud over et afgrænset gulvareal på 240 x 240 cm. Maskinerne gjorde rent i området i 60 minutter, eller indtil de selv valgte at afslutte rengøringen. Støvbeholderne blev vejet før og efter støvsugningen for at kontrollere, hvor meget støv maskinerne havde fået med.

Støvopsugning langs kanter og i hjørner

Der blev lagt støv ud langs to vægge, som mødtes i et retvinklet hjørne. Laboratoriet målte, hvor bredt et område med støv maskinerne efterlod langs kanter og i hjørner.

Opsugningsevne, større partikler og fibre fra hårdt gulv

En mængde riskorn og nullermænd bestående af bomuldsfibre blev placeret på et afgrænset gulvareal på 240 x 240 cm. Maskinerne gjorde rent i området i 60 minutter, eller indtil de selv valgte at afslutte rengøringen. Derefter optalte man de riskorn og bomuldsfibre, der lå tilbage på det støvsugede gulv.

Opsugningsevne, større partikler og fibre fra tæppe

Samme procedure som beskrevet herover, bortset fra at riskorn og bomuldsfibre blev placeret på et tæppe, som lå midt på det afgrænsede gulvareal.

Navigationsevne på testbane med forhindringer

Robotstøvsugerne kørte på en testbane med møbler, gulvlamper, radiatorer, dørtærskler og andre forhindringer fordelt på to forbundne lokaler.

På testbanen var der 42 beskidte kontrolområder. Efter hver testomgang kontrollerede man, hvor mange kontrolområder støvsugerne havde passeret, og hvor stor en del af kontrolområdet støvsugeren havde rengjort. Laboratoriemedarbejderne noterede også, om den havde trukket snavset ud og efterladt støvspor.

Brugervenlighed

Laboratoriemedarbejderne vurderede blandt andet, hvor nemt det var at installere maskinerne og tage dem i brug, indstille forskellige programmer, tømme støvbeholdere og rengøre filtre.

Lydniveau

Laboratoriemedarbejderne vurderede de forskellige maskiners lydniveau under testen og bedømte dem på en skala fra 1 til 5, hvor 1 var et irriterende højt lydniveau.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.