Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 31 okt, 2018

Et LED-tv med 4K-opløsning kan være et godt valg, hvis du er ude efter et tv med god billedkvalitet, uden at det behøver koste en bondegård. Men vær opmærksom på, hvilket mærke du vælger – selvom apparaterne har samme tekniske specifikationer, kan de være af helt forskellig kvalitet.

Testfakta har testet syv forskellige mærker på Eurofins Digitals laboratorium i Linköping. Testen fokuserede på billedkvalitet, og laboratoriet foretog tekniske målinger af fx farvegengivelse, hvidbalance og farvebalance. Et ekspertpanel skulle også lave en visuel bedømmelse af billedet og bedømme brugervenligheden i menuer og fjernbetjeninger og også teste lyden i de indbyggede højtalere. 

[PDF]

Tv'et fra Samsung får den bedste samlede bedømmelse. Når det gælder billedkvalitet, ligger Samsung og LG lige højt. Samsungs tv klarer de tekniske målinger bedst, mens LG er panelets favorit.

– Alt kan ikke måles, fx ikke bevægelse. Derfor er der brug for begge deltest, siger Jerker Vingren, der er testleder på Eurofins Digital.

Tv'et fra TCL får den dårligste bedømmelse i testen – det har store problemer med, at billedet hakker ved panoreringer.

– At se på noget på det tv, hvor kameraet bevæger sig meget, fx fodbold, ville være uudholdeligt, siger Jerker Vingren.

Forskellen i billedkvalitet ses også tydeligt på laboratoriets grafer over den målte farve- og hvidbalance. Mens de bedre apparater formår at bevare en jævn balance mellem farverne, så har især TCL og Andersson en enorm spredning.

– For seeren indebærer det, at det, man ser på skærmen, ikke stemmer overens med det, der er blevet filmet. I disse tilfælde bliver billedet meget mere blåt, end det egentlig er, og de røde toner forsvinder. Det ser ikke naturligt ud, siger Jerker Vingren.

At tv'et er 4K, er en måling af opløsningen – det har 3840 x 2160 pixels og har derfor potentiale til at gengive meget fine detaljer og farveskift, især hvis det, man ser på, også har så høj en opløsning. Men antallet af pixels er bare en ingrediens i opskriften på en god billedkvalitet. Tv'et består af flere forskellige komponenter, som skal fungere sammen, for at billedet bliver godt. Derudover har det meste film- og tv-materiale stadig ikke så høj en opløsning som 4K, og det er noget, som ikke alle apparaterne håndterer lige godt.

Testpanelet så det samme klip i to forskellige opløsninger. På Philips-tv'et blev hudtonerne unaturlige i klippet med lavere opløsning (almindelig HD-kvalitet). Noget, som testjumboen fra TCL faktisk er god til, er, at den er udstyret med enkle menuer, der er nemme at navigere i. Det har de fleste andre apparater ikke. Menuerne er på mange måder inkonsekvente og svære at finde rundt i.

– Det virker ikke som om, det er noget, producenterne har prioriteret ret højt. Bruger man en digital boks, betyder det ikke noget, for så er det boksens menusystem, man ser. Men for andre brugere er apparaternes egne menusystemer vigtige for, hvor nemt tv'et er at bruge, siger Jerker Vingren.

 

Denna artikel publicerades på svenska den 1 juni 2018. 

Godt at vide, når du vælger tv

• Hvor og hvornår ser du tv?

Hvordan ser rummet ud? Er det lyst eller mørkt? Ser du ofte tv i dagslys? Er det lyst, der hvor du ser tv, er det vigtigt at kunne skrue lysstyrken op på skærmen – ellers vil du ikke kunne se billedet. Undersøg, hvor let det er at indstille lysstyrken og øge kontrasterne manuelt. Nogle apparater har et standardindstilling til tv i dagslys.

• Fjernbetjeningen

Fjernbetjeningen kan være en vigtig del af, hvor godt man har det med sit tv. I dag er der stor forskel på dem – nogle peger man med i luften foran skærmen, andre har et helt lille tastatur på bagsiden. Det kan være en god idé at bede om at se og prøve fjernbetjeningen i butikken.

• Indstilling af billedet på egen hånd?

Nogle indstillinger kan du selv foretage for at forbedre billedkvaliteten. Et godt sted at starte er at skifte forudindstillingen. Laboratoriet målte billedkvaliteten på alle apparaternes forudindstilling (bio, naturlig, standard osv.) Alle havde bedst farvegengivelse i bio-indstilling eller modsvarende.

Flere store forhandlere tilbyder også at kalibrere tv'et for dig.

– Jeg er lidt skeptisk over for det. Det er en omfattende og bekostelig procedure, og jeg tvivler på, hvad forhandlerne kan gøre til den pris og på den korte tid, som de faktisk bruger, når de foretager kalibreringen i forretningen, siger Jerker Vingren.

• Styresystemer og apps

De fleste tv-apparater i dag er såkaldte smart-tv. Det vil sige, tv'et har en indbygget computer med internetopkobling, og du bruger forskellige apps til at se det, du vil se. Ligesom computere så har tv-apparaterne forskellige styresystemer. Et problem med smart-tv'er har været, at nogle apps ikke har virket på nogle af apparaterne (med visse styresystemer), når appsene skulle opdateres efter nogle år. Det er lidt af en jungle, hvilket tv og styresystem man skal vælge for ikke at få problemer på længere sigt. Nogle anbefaler Android-tv, fordi Android er en del af Google, som er en stor og vigtig aktør inden for apps.

Mange vælger at købe en ekstern enhed, som styrer opkobling og apps, et såkaldt Chromecast eller Apple-tv, i stedet for at bruge det, som tv'et er født med.

Lille tv-ordliste

• Smart-tv

Et tv med indbygget computer og internetopkobling. Du ser det, du vil se, når du vil se det ved hjælp af forskellige apps.

• 4K

4K refererer til tv-skærmen opløsning, som er næsten 4.000 pixels i bredden – 3840 x 2160 pixels for at være præcis.

• UHD

Ultra High Definition. Det samme som 4K.

•LED

Tv'ets lyskilde er små LED-lysdioder. Det, der i dag plejer at kaldes LED-tv, er egentlig LED + LCD.

• LCD

Liquid Chrystal Display. Et tyndt lag af krystaller, som flyder omkring og slipper masser af lys igennem. Lyskilden bag LCD-laget er i dag LED-lamper.

• OLED

Med LED-teknologien er det svært at få det sorte frem i billedet. OLED er en udvikling, som betyder, at hvert pixel udgøres af én eller flere lamper. Enkelte pixels kan derfor slukkes for at gøre det sorte tydeligere og skabe bedre kontrast.

• QLED

Yderligere en ny variant LED-teknologi, som Samsung har taget til sig.

• Apple-tv eller Chromecast eller lignende medieenhed

Små computerbokse med internet, som du kobler til dit tv for at få samme funktionalitet som med et smart-tv.

Fakta om testen

Testfakta har ladet Eurofins Digital teste syv forskellige tv-apparater – 2018-modeller, 55 tommers skærm med 4K-opløsning og til en maksimal pris på 16.000 kroner. Udvalget er baseret på det nordiske marked.

Billedkvalitet – teknisk måling af farvegengivelse og farve- og hvidbalance
Måleudstyret sender et bestemt program ind i tv'et, som derefter vises på skærmen. Et særligt kamera filmer tv-skærmen og måler derefter, hvor godt det, der vises på tv-skærmen, stemmer overens med originalen.

Paneltest – billed- og lydkvalitet 
Tre personer fra Eurofins Digital så forskellige filmsekvenser på skærmene. De samme filmsekvenser blev vist samtidigt på en OLED-skærm, som blev brugt som reference. Panelet bedømte også, hvordan apparaterne klarede film med lavere opløsning. Den samme filmsekvens blev vist i både UHD og HD.

Derudover blev lyden fra apparaternes indbyggede højtalere bedømt.

Ved bedømmelse af billed- og lydkvalitet havde tv-apparaterne forudindstillingen bio/film eller modsvarende.

Paneltest – menuer og fjernbetjeninger.
Panelet bedømte, hvor tydelige og enkle menuerne var, samt den medfølgende fjernbetjenings kvalitet og brugervenlighed.

Installation
Laboratoriet bedømte, hvor let det var at installere tv-apparaterne, fx søge kanaler, installere internet med mere.

Strømforbrug
Laboratoriet målte tv-apparaternes strømforbrug, når de var på standby, og når de var tændte. Målingen blev foretaget inden for en time.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.