Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

Pommes frites er velegnede til tilberedning i en airfryer. Foto: iStockphoto
Gruppebillede. Foto: Rickard Kilström
Måling af lydniveau under et standardprogram. Foto: Eurofins
Måling af energiforbrug. Foto: Eurofins
Måling af temperaturen på forskellige overflader, som brugeren kommer i kontakt med. Foto: Eurofins
Laboratorietest

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Laboratorietest
Håkan Lövström Udgivet: 27 Okt, 2023
Läs senare

De såkaldte airfryers er på få år blevet et almindeligt indslag mange danske køkkener. De sociale medier svømmer over med både tilpassede opskrifter og fantasifulde historier om, hvordan folk bruger deres varmluftsfritøser.

Rent teknisk fungerer en airfryer i praksis som en varmluftsovn, med et varmeelement i ovnlåget og en blæser, der sender varmen rundt i det lille, lukkede rum. Derfor er et også vigtigt, at den varme luft når frem til maden, som skal tilberedes. Ellers risikerer man, at madretten bliver ujævnt tilberedt med en brændt overflade og rå indeni.

Fordelen ved en airfryer er, at den både er hurtigere og bruger mindre energi sammenlignet med en traditionel varmluftsovn.

Testfakta har på opdrag af nordiske medier ladet otte populære airfryers fra det svenske marked laboratorieteste. Med tiden er volumen på airfryers blevet større, og vi har valgt at teste enheder i størrelsen XL, med en kapacitet på op til seks portioner.

Testene er udført ved det uafhængige franske laboratorium Eurofins ATS i Aix en Provence. Testen omfatter, hvor godt maden tilberedes, kvalitet og holdbarhed, brugervenlighed samt energiforbrug og lydniveau. Tilberedningsmomentet er testet og bedømt for pommes frites og kyllingelår.

[PDF]

Rapporten fra laboratoriet sammenfatter, at samtlige fritøser opnår et forventet resultat, uden større uheld. Men testen påviser også tydelige forskelle mellem produkterne, som ikke er uvæsentlige for personer, der står foran en købsbeslutning. 

 • Electrolux er fx tungere, støjer mere og er generelt mere besværlig at håndtere, siger Félix Simonnet, der er testleder hos Eurofins ATS.

Electrolux, som er den klart dyreste airfryer i testen, får den næst dårligste bedømmelse, da smagspanelet bedømmer pommes frites tilberedt efter enhedernes instruktionsbøger. Kun Philips får en lavere bedømmelse for sine pommes frites. Pommes frites-kvaliteten toppes i stedet af testvinderen OBH Nordica og det mindre kendte varemærke Princess.

Da panelet senere tilberedte kyllingelår, viste det sig, at en varmluftsfritøse, som er god til pommes frites, ikke nødvendigvis er lige så god til kylling, hvor det i stedet blev Cosori, der endte som en klar vinder.

Electrolux og Philips udmærkede sig også negativt ud fra et brugerperspektiv, eftersom dele af enhedens yderside blev så varme, at man risikerer at brænde sig.

Gunilla von Heland er madredaktør på tidsskriftet Allt om mat og har mærket den store interesse for airfryers. Hendes personlige favorit til tilberedning i airfryer er netop kyllingelår.

 • Det går hurtigt og enkelt, og så blive de utroligt lækre på ydersiden, samtidig med at saften bevares i kødet, siger Gunilla von Heland. 

Til en mindre husholdning kan en airfryer ifølge hende være et godt alternativ til en traditionel ovn eller mikroovn.

 • En børnefamilie har måske behov for, at børnene selv skal kunne lave mad, inden forældrene er hjemme. Her fungerer airfryeren rigtig godt til halvfabrikata som eksempelvis fiskepinde.
 • Det, man skal tænke på, når man bruger sin airfryer, er netop. at den varme luft tilbereder maden. Derfor er det ikke en god idé at lægge ting ovenpå hinanden. Hvis det er tilfældet, bør man røre rundt.

Efter den omfattende test noterede laboratoriet en række funktioner, som ville have været ønskværdige for brugeren.

 • Det ville være praktisk, hvis man kunne forberede maden og angive et tidspunkt, hvor airfryeren skulle starte tilberedningen. Derefter ville det lette, hvis den varmholdningsfunktion, som nogle airfryers har, kunne indstilles i forvejen, siger Félix Simonnet.
Fakta om testen

På opdrag fra nordiske medier har Testfaktas redaktionelle virksomhed laboratorietestet et udvalg af airfryers (varmluftsfritøser).

Følgende produkter blev testet:

 1. OBH Nordica Easy Fry & Grill Precision
 2. Cosori Premium Airfryer
 3. Wilfa Crispier
 4. Princess Digital Aerofryer Deluxe
 5. Ninja Air Fryer Max
 6. Point Digital Air Fryer
 7. Philips Airfryer Essential
 8. Electrolux Air Fryer Explore 6

Kapaciteten varierer, men samtlige produkter benævnes som XL med en kapacitet til 5-6 portioner eller personer. Den mindste (OBH Nordica) har en kapacitet på 4,2 liter sammenlignet med 6,2 liter for Philips.

Laboratorietesten blev udført af Eurofins ATS i Frankrig og omfattede følgende dele:

 • Dokumentation af tekniske egenskaber som mål, vægt, funktioner og tilbehør.
 • Bedømmelse af instruktionsbog og brugervenlighed.
 • Bedømmelse af, hvor enkelt det er at rengøre enheden udvendigt og indvendigt (i selve ovnrummet).
 • Holdbarhedstest af håndtag og låsemekanisme til den separate inderkurv. Testene er udført med en belastning på fem kg i beholderen og i 20 cyklusser.
 • Test af, om enheden tåler maskinopvask, hvor beholderen med håndtaget og eventuel inderkurv blev vasket på opvaskemaskinens standardprogram ti gange med efterfølgende visuel besigtigelse af eventuel rust og andre skader.
 • Generel bedømmelse af kvalitet og holdbarhed i konstruktion og detaljer.
 • Måling af gennemsnitligt lydniveau under kørsel af et standardprogram (tilberedning af pommes frites).
 • Måling af energiforbrug ved tilberedning af en bestemt mængde pommes frites og kyllingelår sammenlignet med et tilsvarende program på de respektive airfryers.
 • Måling af temperaturen på detaljer og flader, som brugeren kommer i kontakt med ved brug af enheden – håndtaget, yderkabinettet ved indersiden af håndtaget, samlingen mellem håndtaget og yderkabinettet samt knappen, der frigør inderkurven.
 • Panelbedømmelse af resultatet for tilberedning af pommes frites og kyllingelår, hvor fire trænede specialister fra laboratoriet testede og bedømte farve, konsistens, tilberedningsgrad (gennemstegt) og smag på pommes frites og kyllingelår. I testen anvendte man samme mængde pommes frites (200 g) og samme antal kyllingelår (2 stk.) til alle testede airfryers. I testen tog man udgangspunkt i standardprogrammet og instruktioner til tilberedning af de respektive retter. Inden tilberedningen foretog man en testkørsel for at finde den bedste tilberedningstid for de forskellige airfryers.


Bedømmelsen af tilberedningsresultatet blev foretaget  i sammenligning med pommes frites og kyllingelår, der blev tilberedt i en traditionel ovn.

Tolkning og bedømmelsesvurdering af resultaterne fra testen er foretaget i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen er foretaget på en skala fra 1 til 10 hvor 10 er bedst. Bedømmelse under 6,0 er kun givet til resultater, som bedømmes som dårlige eller markant dårligere, end hvad man kan forvente af denne type produkt.
I det samlede resultat er de forskellige delmomenter vægtet jf. følgende:

Resultat tilberedning                         40 %

Kvalitet og holdbarhed                      30 %

Brugervenlighed og sikkerhed           20 %

Energiforbrug og lydniveau               10 %

Anledningen til den relativt lave vægtning af resultatet for tilberedning er det begrænsede antal retter, som er testet, og at man som bruger med tiden lærer at håndtere airfryeren bedst muligt, ud fra hvordan man ønsker at tilberede forskellige råvarer.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.