Store forskelle i test af vintersko til børn

Store forskelle i test af vintersko til børn

Tre ud af syv testede vintersko til børn er rigtig gode. Men der er to, som du virkelig skal undgå, hvis du gerne vil have, at dit barn skal have tørre, varme fødder hele dagen, viser Testfaktas test. Fotograf: Rickard Kilström
Tre ud af syv testede vintersko til børn er rigtig gode. Men der er to, som du virkelig skal undgå, hvis du gerne vil have, at dit barn skal have tørre, varme fødder hele dagen, viser Testfaktas test. Fotograf: Rickard Kilström
Vinterskoene testes blandt andet i en gang-simulator med vand lige over sålens kant. Her skal de gå 200.000 skridt i vandet. Fem par sko klarede sig tørskoede igennem hele testen, men to tog vand ind efter omkring 15.000 skridt. Fotograf: P. Jülich
Vinterskoene testes blandt andet i en gang-simulator med vand lige over sålens kant. Her skal de gå 200.000 skridt i vandet. Fem par sko klarede sig tørskoede igennem hele testen, men to tog vand ind efter omkring 15.000 skridt. Fotograf: P. Jülich
Ved test af varmeisolation fyldes skoene med små metalkugler, som spreder varme og kulde effektivt omkring varmesensoren. På den måde kan laboratoriet måle temperaturen, før og efter skoene har været udsat for minusgrader. Fotograf: Peter Jülich
Ved test af varmeisolation fyldes skoene med små metalkugler, som spreder varme og kulde effektivt omkring varmesensoren. På den måde kan laboratoriet måle temperaturen, før og efter skoene har været udsat for minusgrader. Fotograf: Peter Jülich
Laboratorietest

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest
Ola Jacobsen, Johanna Berger
Ola Jacobsen, Johanna Berger Udgivet: 8 Okt, 2019
Läs senare

I takt med at dagene bliver kortere og vådere, begynder flere og flere forældre at overveje, hvad deres børn skal have på fødderne til vinter. Helst vil man jo have en varm sko, som holder sjappet ude og varmen inde, som er lette at tørre og ikke går i stykker før tid.

Derfor har Testfakta bedt det tyske laboratorium PFI om at lave en sammenlignende test af syv af de mest almindelige vintersko til børn, der sælges i Norden. Resultatet viser, at der er store forskelle, både når det gælder vandtæthed og åndbarhed.

Bedst i test er Snow Mountain fra Ecco. Den er vandtæt, holder varmen bedst, tørrer hurtigst og har den næst bedste åndbarhed af de testede sko. Også skoene fra Treksta præsterer rigtig godt og er desuden betydeligt lettere end de øvrige sko.

[PDF]

Testens billigste sko er desværre de absolut dårligste. Everest K Winter high boot fra Stadium og Lejon Tex fra Lejon klarede slet ikke prøven for vandtæthed, de har en dårlig åndbarhed og er svære at tørre hurtigt.

Vinterskoenes vandtæthed blev testet ved, at de blev monteret i en gang-simulator med vand lige over sålens kant. Der skulle skoene så gå 200.000 skridt, mens laboratoriet regelmæssigt kontrollerede, om de havde taget vand ind. Fem ud af syv sko klarede 200.000 skridt i vand uden problemer, men Lejon og Everest tog vand ind allerede efter 15.000 og 13.800 skridt.
– Begge disse sko sugede vand op gennem materialet i den øvre del af skoen. Derfra spredte vandet sig via den øvre kant og pløsen for derefter at sprede sig rundt på hele foden via skoenes for, siger Kai Tinschert, der er testleder på PFI.

Laboratorietesten viser også forskel på, hvor velisolerede skoene er. Temperaturen i skoene blev målt, efter at de havde stået i 30 minutter ved minus 20 grader. Bedst var skoene fra Ecco, som kun mistede 7,6 °C, og dårligst var skoene fra Eurosko, som mistede 9,4 °C.

Selvom skoene er vandtætte, så kan man jo altid ved en fejl eller under leg få vand eller sne ind i skoene via skaftet. Derfor er det vigtigt, at skoene kan tørre på en effektiv måde. Her er der stor forskel på både i tørretid ved stuetemperatur, og hvordan man ifølge producenternes instruktioner bør tørre skoene.

Lejons vintersko skal fx helst tørre af sig selv, noget som ifølge laboratorietesten tager 13 døgn for disse sko.

Når det gælder skoenes åndbarhed, var der kun tre sko, som fik en god vurdering, tre havde en dårlig åndbarhed, og skoene fra Lejon var slet ikke åndbare.
– Det er et spørgsmål om materialevalg. Nogle producenter anvender materialer, som ikke slipper vanddamp igennem i tilstrækkelig grad eller slet ikke. Så bliver det som at have gummistøvler på. Sved og vand, der er kommet ind i skoene og fordamper, kan ikke komme ud, men bliver i skoene og gør fødderne våde, siger Kai Tinschert.

FAKTA OM TESTEN

Følgende parametre er blevet testet:
 

Vandtæthed
Skoene blev monteret i en gang-simulator med vand lige over sålens kant. Skoene skulle derefter gå 200.000 skridt i vandet, med 60 skridt i minuttet. Med jævne mellemrum kontrollerede laboratoriet, om skoene havde taget vand ind. I så fald blev testen afbrudt, og antallet af skridt, som skoene havde klaret, blev noteret.

Varmeisolation
Skoene blev fyldt med små metalkugler og forseglet, så de ikke lækkede varme fra skaftet. En varmesensor målte temperaturen i skoene, før og efter skoene havde stået i 30 minutter i minus 20 grader.

Åndbarhed
Laboratoriet testede, hvor god åndbarhed skoene havde. Foret med membranen samt ydermaterialet blev undersøgt for, hvor godt det slap fugt igennem. Materialet blev spændt som et låg over en beholder med fugtabsorberende materiale. Ved at veje beholderen før og efter testen så man, hvor meget fugt materialet havde sluppet igennem.

Tørretid
Laboratoriet vejede skoene og sprayede derefter deres inderside med 56 gram vand. Derefter målte laboratoriet, hvor lang tid det tog for vandet at fordampe fra skoene og for skoene at genvinde deres oprindelige vægt.

Testen blev lavet af det tyske laboratorium Prüf- und Forschungsinstitut Pirmasens e.V. (PFI).

Sådan har vi vurderet resultaterne

De forskellige testparametres vægtning i slutvurderingen:

  1. Vandtæthed (40 %)
  2. Varmeisolation (20 %)
  3. Åndbarhed (20 %)
  4. Tørreevne (20 %)

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.