Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Udvalget i testen udgøres af de mest udbredte flydende vaskemidler til farvet tøj på det danske marked. Foto: Tobias Meyer
Udvalget i testen udgøres af de mest udbredte flydende vaskemidler til farvet tøj på det danske marked. Foto: Tobias Meyer
I testen blev brugt standardiserede pletter fra Warwick Equest på bomuldsstof. Foto: Tobias Meyer
I testen blev brugt standardiserede pletter fra Warwick Equest på bomuldsstof. Foto: Tobias Meyer
Testen blev udført i vaskemaskiner af mærket Miele (W1514) ved en vasketemperatur på 40°C og en vandhårdhed på 15 dH. Foto: Tobias Meyer
Testen blev udført i vaskemaskiner af mærket Miele (W1514) ved en vasketemperatur på 40°C og en vandhårdhed på 15 dH. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 8 Apr, 2016
Läs senare

Der er tydelig forskel på hvor rent flydende vaskemidler vasker. Og kun ét produkt klarer alle typer pletter tilfredsstillende. Det viser testen, som det tyske laboratorie SGS Institut Fresenius har udført. I testen sammenlignes forskellige fabrikater af flydende kulørtvaskemidler, som er indkøbt i butikker på det danske marked.

Pletter er nemlig ikke bare pletter. De skal fjernes på forskellige måder; enten med enzymer, overfladeaktive stoffer eller en blanding. Derfor har laboratoriet testet vaskemidlernes vaskeevne på 26 forskellige typer pletter fordelt på fire kategorier.

BioTex Color Superkoncentreret vinder testen, fordi det samlet set har den bedste vaskeevne. Testvinderen er blandt andet det mest effektive vaskemiddel til at fjerne pletter fra rødvin, tomatpuré og pottemuld.

De otte øvrige vaskemidler har problemer med en eller flere plettyper. For eksempel har testens næstbedste vaskemiddel, Formil Color, svært ved at fjerne fedtbaserede pletter fra make-up og motorolie. Mens fedtpletter omvendt er den eneste type pletter, som testens ringeste, Omo Brilliant Color, formår at fjerne.

Det bedste resultat kræver mindst vaskemiddel
Bianca Nerowski har ansvaret for test af vaskemidler på laboratoriet, så hun har set det meste før. Alligevel overrasker det hende, at testvinderen er et superkoncentrat. “Du får et godt resultat - men med meget mindre vaskemiddel,” siger hun.

Du skal bruge 35 ml BioTex Color Superkoncentreret for at vaske normalt snavset tøj i middelhårdt vand. Med mange af de andre vaskemidler skal du bruge 75 ml. Du får altså det bedste resultat, men du bruger mindre end halvt så meget vaskmiddel.

Svære pletter skal behandles inden
Men selv ikke testvinderen har held med at fjerne de sværeste pletter. Ingen vaskemidler kan rigtig fjerne pletter fra te og kaffe. De mest effektive vaskemidler fjerner kun 11 procent af kaffepletter og 4 procent af tepletter ifølge laboratoriets pletfjerningsindeks. Pletter fra te og kaffe skal bleges væk, men flydende vaskemiddel indeholder ikke blegemiddel, da det risikerer at ødelægge andre aktive ingredienser i vaskemidlet.

”Indekset er lavet til at finde forskelle i vaskeevne, men testresultatet modsvarer ikke altid det, du kan se med det blotte øje,” siger Bianca Nerowski. Nogle pletter kan ændre farve efter vask, hvilket der også bliver taget højde for i indekset.

 “Så hvis du har en genstridig plet, er det altså nødvendigt at pletbehandle. For selv de bedste vaskemidler kan ikke fjerne alle pletter helt,” lyder rådet fra testansvarlig Bianca Nerowski.

Alle bevarer farven på tøjet
Til gengæld er alle vaskemidler i testen gode til at holde på tøjets farver. De formår både at bevare nuancer og modvirke affarvning. Lidls eget mærke, Formil Color, har be bedste farvebevarende egenskaber, men alle vaskemidler i testen får et tilfredsstillende samlet resultat.

“Det giver mening at bruge et vaskemiddel beregnet til farvet tøj. Det virker langt bedre end et universelt vaskemiddel,” siger Bianca Nerowski.

 

Fakta

Testfakta har på vegne af Unilever gennemført en sammenlignende laboratorietest af flydende vaskemiddel til farvet tøj for det danske marked. Testen er udført efter den europæiske brancheorganisation AISEs anbefalinger og består af to overordnede dele: test af vaskeevne samt test af vaskemidlernes farvebevarende egenskaber.

Alle dele af testen er udført ved en temperatur på 40 grader Celsius og ved middelhårdt vand (15 dH). Vaskemidlet er doseret efter anvisningerne for normalt snavset tøj.

Rengøringsevne
Rengøringsevnen er testet på sammenlagt 26 forskellige typer pletter som ud fra deres sammensætning kan inddeles i fire kategorier (fedtbaserede, blegbare, proteinbaserede og særlige pletter.)

  • De fedtbaserede pletter omfatter make-up, motorolie, stegefedt, læbestift og mascara.
  • De blegbare pletter omfatter te, kaffe, frugtjuice, rødvin, tomatpuré, karry, hvid te, druesaft samt græs og mudder.
  • De proteinbaserede pletter omfatter græs, chokolade, sennep, gulerod, blod, is, kakaopulver og mayonnaise.
  • De særlige pletter omfatter rødt og brunt silikatsand samt ler og pottemuld.

AISEs anbefalinger omfatter 14 pletter. I vores test har vi suppleret med yderligere 12 typer pletter for at få en bedre vurdering af de mest almindelige typer pletter. De angivne resultater er gennemsnittet af 6 vaske per vaskemiddel og type plet.

Farvebevarende egenskaber
Testen af vaskemidlernes farvebevarende egenskaber består af to dele:

  • Hvor godt vaskemidlet bevarer farvernes nuancer. Bedømmelsen blev foretaget på 14 forskellige nuancer (farver) på prøver af bomuld og polyamid.
  • Hvor godt vaskemidlet modvirker affarvning. Affarvning blev bedømt på fire forskellige farver på prøver af bomuld og polyamid.

De angivne resultater er gennemsnittet af 10 vaske per vaskemiddel og nuance.

Den samlede bedømmelse
Resultaterne fra de forskellige dele af testen er vurderet på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er bedst. De to overordnede dele af testen udgør en samlet bedømmelse, hvor vaskeevnen vægter 60 procent, og de farvebevarende egenskaber vægter 40 procent. I vurderingen af vaskeevne vægter fedtbaserede pletter 19 procent, blegbare pletter 35 procent, proteinbaserede pletter 31 procent og de særlige pletter 15 procent. I vurderingen af farvebevarende egenskaber vægter farvenuance 70 procent og affarvning 30 procent.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomi afgør kampen om den bedste kontinentalseng

God aflastning og støtte til skuldre, hofter og lænd, uanset kropstype. De ergonomiske egenskaber var afgørende, da Testfakta lod tre laboratorier teste ni kontinentalsenge i premiumklassen på det danske marked

Laboratorietest

Testfaktas test af vaskemaskiner

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på vaskemaskinernes evne til at vaske, skylle og centrifugere, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita vaskemaskine CTM7840V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita vaskemaskinen. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignelige vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvita vaskemaskinen præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

De ledningsfri støvsugere taber hurtigt pusten

Ledningsfrit lyder nemt og bekvemt, men det kan hurtigt være ovre.

Testfaktas laboratorietest af syv batteridrevne støvsugere viser, at en af dem ikke kan klare mere end seks minutters drift på en fuld opladning.

– Med den kan man knap nok støvsuge et rum, inden man må stoppe igen, siger Albrecht Liskowsky, der er ansvarlig testleder på det tyske laboratorium.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Effektivitet i alle indstillinger karakteriserer den bedste luftrenser

To producenter skiller sig ud i Testfaktas store laboratorietest af luftrensere med høj kapacitet, men Blueair 7700i står som alene som vinder, når resultaterne fra både maksimum- og den mere støjsvage indstilling vejes sammen.

– Både Blueair og Electrolux har højere kapacitet end konkurrenterne i testen, forklarer Tobias Eriksson, der er testleder på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.