Intet vaskemiddel er helt pletfrit

Intet vaskemiddel er helt pletfrit

Laboratorietest

Der er store forskelle mellem rengøringsevner blandt forskellige farvevaskemidler. Men intet produkt klarer pletter fra kaffe og te, viser Testfaktas test. De to bedste produkter er begge kædernes egne varemærker.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Udgivet: 28 nov, 2013

Hvert år hælder danskerne titusindvis tons vaskemiddel på deres maskiner. En lukrativ branche for producenterne, der lægger store ressourcer i markedsføring. Men spørgsmålet er, om de måske skulle lægge flere penge i produktudviklingen. De mere kendte mærker som BioTex og Neutral opnår ikke særligt gode resultater i Testfaktas test. I stedet er det dagligvarekædernes egne varemærker, der klarer sig bedst. Bedst i test er Änglamark fra Coop.

– Det er et rigtigt velafbalanceret vaskemiddel. Den store udfordring for farvevaskemidler er både at skulle vaske rent og samtidigt bevare farverne i tøjet, og Änglamark klarer begge ting, siger Anthony Million på det franske laboratorium Eurofins, der har udført test på bestilling af Testfakta.

Laboratoriet har både undersøgt vaskemidlernes rengøringsevne og farvebevarende egenskaber.

Sidstnævnte kategori omfatter både, hvordan tøjet bleges, og hvordan farverne spredes mellem forskellige områder på flerfarvet tekstil.

Vaskemidlets evne til at rengøre blev testet på en række forskellige typer pletter fra eksempelvis kaffe, te, rødvin, stegefedt og sminke. Lidls mærke Formil har overlegen rengøringsevne. Problemet er, at det gør så grundigt rent, at farverne også trækkes med ud. Formil har de ringeste farvebevarende egenskaber af alle produkter i testen og er et eksempel på et produkt, der ikke er særligt velafbalanceret.

Ringest rengøringsevne har Neutral. Også Netop opnår dårlig bedømmelse her.

– Der er stor forskel mellem de bedste og de ringeste vaskemidler, når det drejer sig om rengøring. Selv almindelige forbrugere bør bemærke dette tydeligt igennem en sammenligning, siger Anthony Million.

Testen viser også, at almindeligt farvevaskemiddel ikke bider på blegbare farver fra kaffe og te. I mange tilfælde forstærkes farverne faktisk snarere end at forvinde. Årsagen er, at produkterne naturligvis ikke indeholder blegemiddel, eftersom dette kan beskadige farverne.
– Denne type pletter skal øjeblikkeligt vaskes med sæbe, inden de når at tørre ind. Man kan også gøre brug af særlige pletfjerningsmidler til blegbare farver, før tøjet maskinvaskes, siger Anthony Million.

Selvom der er stor forskel på rengøringsevnen blandt vaskemidlerne, er forskellen derimod mindre, når det drejer sig om farvebevarende egenskaber. Det gælder ikke mindst, når man samler resultaterne fra alle 14 undersøgte farver. Bedst er Änglamark og Netop, mens Formil er ringere end de øvrige.

Testen viser også, at visse farver som f.eks. sort og gul er vanskeligere at bevare sammenlignet med eksempelvis marineblå, som de fleste vaskemidler klarer godt.

Som forbruger er det også muligt at mindske risikoen for, at tøjet bleges, ved ganske enkelt at benytte mindre vaskemiddel end det, der anbefales på forpakningen.

– Handler det blot om at vaske sved og ikke pletter bort, kan man tilsætte mindre vaskemiddel. Et andet tip er at benytte flydende vaskemidler. De er ikke så effektive imod pletter, men de bevarer farverne bedre, siger Anthony Million. 


 

Fakta

Rengøringsevne
Testen omfatter samlet 14 forskellige plettyper:
- Fedtbaserede (makeup, stegefedt, motorolie)
- Proteinbaseret (babymad, blod, chokolade, sennep, græs)
- Blegbare (kaffe, te, rødvin, frugtjuice, tomatpuré, græs og ler)

Testen blev udført ved en temperatur på 40 °C. Resultatet er en gennemsnitsværdi beregnet på baggrund af seks vaske.

Farvebevarende egenskaber – farvenuance
Laboratoriet undersøgte, hvordan vaskemidler bleger tekstilets farve. Testen omfatter 14 forskellige farver (12 på bomuld og 2 på polyamid). Resultatet måles, når det farvede tøj vaskes 20 gange på 40 °C sammen med 3 kg sengelinned. Selve farvetabet måles med et spektrofotmeter og evalueres på en 5-trinsskala, hvor 5 er bedst.

Farvebevarende egenskaber – farveblødning
Laboratoriet undersøgte, hvordan farver spredes mellem forskellige områder på flerfaret tekstil efter vask med forskellige vaskemidler. Bedømmelsen er baseret på en 5-trinsskala, hvor 5 er bedst.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.