Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Børstehovederne i testrig ved 360 minutters holdbarhedstest. Foto: Anna Sigge
Børstehovederne i testrig ved 360 minutters holdbarhedstest. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest af Oral-B-kompatible børstehoveder. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest af Oral-B-kompatible børstehoveder. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet forbereder test af børstehovedernes effektivitet. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet forbereder test af børstehovedernes effektivitet. Foto: Tobias Meyer
Fotodokumentation af plakstatus. Foto: Tobias Meyer
Fotodokumentation af plakstatus. Foto: Tobias Meyer
Testdeltagerne får tabletter, som farver plak på tænderne. Foto: Tobias Meyer
Testdeltagerne får tabletter, som farver plak på tænderne. Foto: Tobias Meyer
Tandlægen vurderer plakniveauet på baggrund af højtopløste fotos. Foto: Tobias Meyer
Tandlægen vurderer plakniveauet på baggrund af højtopløste fotos. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet måler rotationsvinklen med højhastighedskamera. Foto: PZT
Laboratoriet måler rotationsvinklen med højhastighedskamera. Foto: PZT
Vurdering af slitage på børstehårene efter holdbarhedstest. Foto: Anna Sigge
Vurdering af slitage på børstehårene efter holdbarhedstest. Foto: Anna Sigge
Måling af børstens hårdhed efter holdbarhedstest. Foto: Anna Sigge
Måling af børstens hårdhed efter holdbarhedstest. Foto: Anna Sigge
Illustration. Foto: Anna Sigge
Illustration. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 17 aug, 2022

Blækpatroner, støvsugerposer og nu børstehoveder til elektriske tandbørster. Hvis du har en elektrisk tandbørste af mærket Oral-B, kan du i dag købe kompatible børstehoveder af flere forskellige fabrikater, der alle har den samme roterende børsteteknik som originalhovedet.
Men er der forskel på de forskellige fabrikater? Børster de lige så rent, og holder de lige så længe? For at finde ud af dette har Testfakta Research på opdrag af Procter & Gamble testet ti forskellige børstehoveder til Oral-B-eltandbørster på det nordiske marked.

Testene er udført på tre forskellige laboratorier og omfatter alt fra evnen til at fjerne plak til tekniske test af børstestråenes holdbarhed og børstehovedets rotationsvinkel.
Det vigtigste er naturligvis, hvor gode de er til at fjerne plak. For at finde ud af det, rekrutterede man 40 forsøgspersoner, som tilsammen gennemførte 200 prøvebørstninger på laboratoriet. Mængden af plak før og efter børstning blev dokumenteret med højopløste fotos, som derefter blev vurderet af laboratoriets tandlæge. Plakniveauet blev vurderet for hver enkelt tand og tandside før og efter børstning.
— Det var en meget omfattende og krævende test, hvor vi tog mere end 3600 fotos, som efterfølgende blev sendt til analyse hos vores specialister i Frankrig, fortæller dr. Ines Sellami på SGS Institut Fresenius, som gennemførte det kliniske studie.

Resultatet for hvert børstehoved er baseret på en vurdering af cirka 1800 tænder og tandsider.

[PDF]

Hvilke konklusioner kan man drage af resultatet? Var der forskel på, hvor meget plak de fjernede?
— Forskellene mellem fabrikaterne var mindre end forventet, hvilket kan skyldes, at de alle sammen benytter den samme roterende børsteteknik. Der er dog alligevel væsentlig forskel på de bedste og de ringeste børstehoveder i testen, siger dr. Ines Sellami.

Den bedste plakfjernelse får man med Oral-B, som fjerner mere end dobbelt så meget plak på indersiden af tænderne sammenlignet med den ringeste i testen, danske Budget. På ydersiden er forskellene mindre med 32 procent for Oral-B sammenlignet med 23 procent for de ringeste, som er danske Budget og Pepsodent.

Ifølge producenterne bør man skifte børstehoved hver tredje måned, hvilket svarer til seks timers børstning, hvis man børster fire minutter om dagen. På RISE laboratorier i Mölndal testede man, hvordan børsterne blev påvirket efter et stykke tids brug.
Alle børstehoveder blev anvendt med samme tryk mod en tandprofil, både lige oppefra og i en vinkel på 45°. Både Pepsodent og Jordan var synligt påvirkede efter 360 minutters børstning, men hårdheden ændrede sig mere eller mindre for alle børstehoveder.

Børstehovedernes roterende bevægelse er vigtig for rengøringen af tænderne. På laboratoriet PZT i Tyskland målte man den såkaldte rotationsvinkel, dvs. hvor mange grader til højre og venstre hovedet roterer. Eftersom det foretager omkring 8000 bevægelser i minuttet, anvendte man et højhastighedskamera til at måle vinklen med.
— Med Pirkka, ICA og Jordan kunne man se en stor forskel i rotationsvinklen efter et stykke tids brug, hvilket indikerer, at mekanismen har en lavere kvalitet og holdbarhed, siger Thorsten Kutzner, som er ansvarlig testudfører hos PZT.

Det måske vigtigste af alt er, hvordan det føles at børste med de forskellige varianter. For at finde ud af det, fik 200 personer (20 pr. fabrikat) til opgave at anvende de forskellige børstehoveder i fire uger og derefter svare på spørgsmål om komfort, eventuelle gener, smerter eller blødninger i tandkødet, børstehovedets hårdhed, tekniske problemer, rengøringsevne og evne til at nå samtlige tænder.
— Oplevelsen af børstehovedet er helt individuel, hvilket også fremgår af brugernes vurderinger. Der var dog visse børstehoveder, der gik i stykker eller løsnede sig fra håndtaget, hvilket er temmelig bemærkelsesværdigt, siger dr. Ines Sellami.
— To børstehoveder skiller sig ud i brugernes bedømmelse. På den positive side er det Oral-B, som fik gode karakterer af de fleste brugere, og på den negative er det Dentalux, som både gik i stykker og fik lave bedømmelser af panelet.

Det bedste samlede resultat får originalhovedet fra Oral-B. Der findes væsentligt billigere alternativer, men ud fra testresultatet at dømme bør man nok undgå de billigste.

FAKTA OM TESTEN

Testfakta Research har på opdrag af Procter & Gamble gennemført en sammenlignende laboratorietest af børstehoveder til Oral-B-eltandbørster. Formålet med testen var at sammenligne Oral-B Cross Actions kvalitet og ydeevne med ni kompatible børstehoveder på det nordiske marked.

Testene er udført af tre uafhængige laboratorier: Det tyske laboratorium SGS Fresenius stod for den kliniske test og panelundersøgelsen, svenske RISE for test af holdbarhed og tyske PZT for test af tekniske egenskaber og ydeevne.

Følgende børstehoveder blev testet:

  • Oral B Cross Action

  • ICA Refill

  • Coop Utbytbara borstar

  • Pirkka Vaihtoharja

  • Jordan Clean

  • Pepsodent Complete Care

  • Prego Sanigum

  • Budget Protect & Care

  • Plackers Perfect Angle                

  • Dentalux Active Cross

Samtlige børstehoveder passer til Oral-B-tandbørster i serierne Pro, Genius og Smart.

Testen omfatter følgende elementer:

A. Evne til at fjerne plak ved børstning (klinisk test)
B. Vurdering af kvalitet og følelse (brugerpanel)
C. Børstens holdbarhed (teknisk test)
D. Faldtest (teknisk test)
E. Børstetryk for at sensoren skal reagere (teknisk test)
F. Rotationsvinkel (teknisk test)

A. Evne til at fjerne plak ved børstning (klinisk test)

Testen blev gennemført på et testpanel bestående af 40 personer. Panelet blev rekrutteret på baggrund af specifikke kriterier vedrørende plakniveau, plakdannelse i løbet af 24 timer og generel mundsundhed.
Evnen til at fjerne plak ved børstning blev testet 20 gange pr. børstehoved. De ti forskellige børstehoveder blev fordelt tilfældigt mellem paneldeltagerne, og hver paneldeltager besøgte laboratoriet fem gange for at teste de forskellige børstehoveder. Paneldeltagerne blev bedt om at undlade at børste tænder 12 timer før hvert besøg for at sikre tilstrækkelig plakdannelse.
Hvert besøg blev indledt med farvning af tænderne (plakfarvning) efterfulgt af en undersøgelse af plakniveauet. Derefter skulle paneldeltageren børste tænder i et bestemt stykke tid og i henhold til omhyggelige instruktioner (børstningen foregik under laboratoriekontrol). Tænderne blev derefter farvet igen, og plakniveauet efter børstningen blev undersøgt.
Plakniveauet blev vurderet på indersiden og ydersiden af de otte forreste tænder i under- og overmunden samt de fire inderste kindtænder. Plakniveauet før og efter børstning blev dokumenteret med højopløste fotos, som derefter blev vurderet af laboratoriets tandlæge. Plakstatus blev vurderet individuelt for hver enkelt tand på en skala med fem trin (Quigley Hines-skala). Resultatet for hvert børstehoved er middelværdien af cirka 900 vurderede tænder og tandsider før og efter børstning.

B. Vurdering af kvalitet og følelse (brugerpanel)

Til brugerpaneltesten blev der rekrutteret 200 personer, som blev delt op i grupper á 20 personer pr. børstehoved. Hver person fik udleveret en eltandbørste (Oral-B Pro 2) udstyret med et af børstehovederne. I løbet af og efter en periode på fire ugers brug derhjemme blev paneldeltagerne bedt om at vurdere blandt andet:

  • Hvor godt børstehovedet rengjorde tænderne

  • Om de følte ubehag eller smerter

  • Børstens hårdhed

  • Tekniske problemer eller om børstehovedet gik i stykker

  • Børstehovedets holdbarhed

  • Overordnet vurdering af kvalitet og følelse

C. Børstens holdbarhed (teknisk test)

Inden testen blev børstehovedernes egenskaber dokumenteret (vægt, længde, diameter, børstens højde og stråenes vinkel).
Børstehovedets holdbarhed blev testet i totalt 360 minutter, hvilket svarer til tre måneders børstning (2 + 2 minutter om dagen). Børstningen blev udført mod en tandprofil, og hovedets vinkel blev ændret fra lige oppefra, vinklet 45° til venstre og vinklet 45° til højre. Børstehovedet blev trykket mod profilen med en belastning af håndtaget på 400 gram (under grænsen for tryksensoren). Under testen blev der løbende dryppet en blanding af tandpasta og vand på børstehovedet.
Efter holdbarhedstesten blev børstehovedet skyllet omhyggeligt og undersøgt under mikroskop, og forandringer i børstens hårdhed blev målt.

D. Faldtest (teknisk test)

Den elektriske tandbørste med børstehoved blev udsat for et kontrolleret fald fra 70 cm fra forskellige vinkler mod et betongulv. Efter hver test blev børstehovedets funktion og eventuelle skader dokumenteret.

E. Børstetryk for at sensoren skal reagere (teknisk test)

For at måle den trykkraft, der er nødvendig for at få tandbørstens tryksensor til at reagere, blev der lagt 50 g vægte på håndtaget, indtil sensoren tændte. Under testen kørte børsten med børstehovedet mod en 3D-tandprofil.

F. Rotationsvinkel (teknisk test)

Børstehovedet på Oral-B-tandbørster roterer i høj hastighed til højre og venstre. Rotationsvinklen, fra 0° til venstre og højre, blev målt, mens børstehovedet roterede mod en tandprofil. Rotationsvinklen blev registreret med et højhastighedskamera.
Det blev foretaget målinger på børstehovederne, når de var nye, og når de var blevet udsat for holdbarhedstesten, både uden belastning og med et tryk på 2N. Ved testen vurderede man forandringer i rotationsvinklen, når børstehovedet blev belastet og efter et stykke tids brug.

Tolkning og bedømmelse af laboratoriernes testresultater

Samtlige testresultater er blevet bedømt i samråd med de udførende laboratorier. Bedømmelsen er foretaget på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst. Bedømmelser under 6,0 er udelukkende givet til testresultater, der betragtes som dårlige eller væsentligt ringere end de øvrige testede produkter.
I den samlede vurdering er de forskellige prøveresultater vægtet på følgende måde:

A. Evne til at fjerne plak ved børstning (klinisk test) 60 %
B. Vurdering af kvalitet og følelse (brugerpanel) 20 %
C. Børstens holdbarhed (teknisk test) 7 %
D. Faldtest (teknisk test) 7 %
E. Børstetryk for at sensoren skal reagere (teknisk test) 0 %
F. Rotationsvinkel (teknisk test) 7 %

Børstetrykket for at sensoren skal reagere er ikke blevet bedømt, eftersom børsterne på de forskellige børstehoveder har forskellig hårdhed.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.