Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Hårgenvæksten i de forskellige behandlingsområder bedømmes og fotograferes: Foto: Tobias Meyer
Hårgenvæksten i de forskellige behandlingsområder bedømmes og fotograferes: Foto: Tobias Meyer
Behandling med en af de testede IPL-modeller. Foto: Tobias Meyer
Behandling med en af de testede IPL-modeller. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet markerer de seks behandlingsområder på hvert ben. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet markerer de seks behandlingsområder på hvert ben. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet udmåler placering af de seks behandlingsområder på hvert ben. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet udmåler placering af de seks behandlingsområder på hvert ben. Foto: Tobias Meyer
Bedømmelse af hårgenvækst og barbering af antal hår i de forskellige behandlingsområder. Foto: Tobias Meyer
Bedømmelse af hårgenvækst og barbering af antal hår i de forskellige behandlingsområder. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 10 aug, 2022

Uønsket hårvækst er et problem for mange kvinder – og mænd. Uanset hvad man synes om skønhedsidealer, kan kraftig hårvækst være både frustrerende og generende. Og der er mange løsninger for dem, der ønsker at slippe af med den uønskede hårvækst: barbering, voksning og epilering. De to sidstnævnte er forbundet med en del smerte, eftersom hårstråene rykkes ud. IPL-modellerne derimod fjerner uønskede hår ved hjælp af lys. Udseendemæssigt minder de om elektriske barbermaskiner, men i stedet for barberhovet foran er der en flade til lysimpulser. Lidt som supermarkedernes selvscannere.

[PDF]

Testfakta har på opdrag fra Procter & Gamble testet seks hårfjerningsmodeller, som anvender såkaldt IPL-teknologi. Forenklet går teknologien ud på, at lyset absorberes af pigmentet i hårstrået. Lyset omdannes til varme og får hårsækken til at gå i dvale, hvorefter håret falder af. Genvæksten hæmmes også, hvilket betyder, at mængden af hår, der vokser ud, mindskes. Teknologien må ikke forveksles med laserbehandlinger, som kun udføres på skønhedsklinikker.
— Lyset fra IPL-teknologien er i normale tilfælde helt ufarligt for huden, hvis man følger producentens instruktioner om, hvordan man skal anvende produktet, siger dr. Bettina König, der er projektleder hos SGS Fresenius, det afhængige testlaboratorium i Østrig, som har gennemført testen.

Man kan også få IPL-behandling på klinikker. Her er resultatet mere varigt, eftersom lysimpulserne er stærkere, end de er i produkterne til hjemmebrug.

20 kvinder udførte fem behandlinger i løbet af syv uger. Benene blev delt op i 12 felter – seks på hvert ben – for at kunne sammenligne resultaterne. Et af benene blev også efterladt ubehandlet som reference. Panelet skulle også bedømme, hvor effektive modellerne var, hvor lette de var at bruge, og hvordan huden føltes efter behandlingen. Desuden testede ti specialister også udstyret og har bidraget med synspunkter om, hvor godt de fungerede.

Efter syv ugers behandling varierede resultatet meget for de forskellige modeller. Aylima gav næsten ingen effekt, mens Braun Silk Expert Pro 5 og Philips Lumea reducerede hårvæksten med tæt på 55 procent.
Bettina König mener, at man kan lave en kvalificeret evaluering efter syv uger og fem behandlinger.
— Hvor mange behandlinger man laver, og hvor ofte, varierer mellem de forskellige produkter, men fem gange er tilstrækkeligt til at se resultater, man kan udlede konklusioner af.

Til gengæld bør man påpege, at teknologien ikke fungerer på lyse, røde eller grå hår. Og heller ikke, hvis man har mørk eller solbrændt hud.
— IPL-teknologien har bedst effekt på mørkt hår, eftersom det absorberer lyset mest, forklarer Bettina König.

Både de almindelige forbrugere og de professionelle skulle vurdere både brugervenlighed såvel som praktisk funktion, og resultatet var enstemmigt: begge grupper foretrak Braun Silk Expert Pro 5.
— Instruktionerne var enkle at forstå, og apparatet var let at bruge, siger Bettina König.

Men man skal være bevidst om, at denne type behandling ikke fungerer lige godt for alle typer personer. Flere af brugerne følte svie, og huden rødmede efter behandlingen med Braun Silk Expert Pro 5.

Fakta om testen

Testfakta Research har på opdrag fra Procter & Gamble udført en test af IPL-modeller (Intense Pulsed Light) i premiumsegmentet. Formålet var at sammenligne Braun Slik Expert Pro 5-kvaliteten med sammenlignelige IPL-produkter fra førende producenter.
I alt testede man seks modeller, som er tilgængelige på det nordiske marked. 

 • Beurer - IPL 8500 Velvet Skin Pro

 • Mandy - Mandy IPL

 • Philips - Lumea 9000 BRI958/00

 • Silk’n - Infinity Premium Smooth  INFP1PE1C1001

 • Braun - Silk Expert Pro 5

 • Aylima - Aylima IPL

Testmetode

Testen blev gennemført af et panel bestående af 20 kvinder og 10 professionelle eksperter.
Testen blev gennemført i to dele. En, hvor de 20 testpersoner i syv uger gennemgik fem behandlinger med de forskellige apparater. Ved hver behandling bedømte testpersonerne komfort og følelse under og lige efter behandlingen. En uge efter behandlingen målte og bedømte laboratoriets eksperter effekten på hårgenvæksten.
I den anden del bedømte eksperterne oplevelsen af behandlingen, designet, og hvordan de forskellige produkter var at håndtere. Samtlige modeller havde maskerede produktnavne under testene.

Hårreduktion
Hver uge måltes og efter i alt frem behandlinger måltes, hvor meget hårvæksten mindskedes. Testen blev gennemført på testpersonernes ben, som var opdelt i tre felter på hvert ben. Et område blev efterladt ubehandlet til sammenligning. Hårvæksten blev bedømt af laboratoriets eksperter, både visuelt og ud fra billeder i høj opløsning fra de forskellige testfelter. Når det gjaldt hårreduktionseffekten, lagde man størst vægt på resultatet efter fem behandlinger.

Brugeroplevelse
Samtlige 20 paneldeltagere skulle give alle seks produkter karakterer efter hver behandling og angive, hvordan huden føltes, hvor behagelig behandlingen var, hvor let den var at udføre, samt hvordan de oplevede produktets design.

Specialistbedømmelse
Det separate ekspertpanel bestående af 10 personer med faglig erfaring med anvendelse af IPL-modeller testede hvert produkt under opsyn af personale i laboratoriet. Her bedømte man designet, brugervenligheden, samt hvordan huden føltes både under og efter behandlingen. Testen blev udført på læggenes inder- og yderside, underarmene og armhulerne.

Udvælgelsesprincipper for panelmedlemmer:

 • Sunde og raske kvinder mellem 18 og 65 år.

 • Ingen kendte allergier eller overfølsomhed.

 • Lysebrunt til sort hårfarve og hudtone II-IV på Fitz-Patrick-skalaen.

Ekskluderingskriterier:

 • Meget lys hårvækst.

 • Hvide, grå eller røde hår.

 • Mørk eller solbrændt hud.

 • Gravide.

Testresultat

Hårreduktion
Resultatet varierede mellem 0,4 og 54,4 procent. Mest effektiv var Philips Lumea og Braun Silk Expert Pro 5, og dårligst var Aylima.

Panelernes oplevelser

 • Effekt på huden. Samtlige produkter blev oplevet som tilfredsstillende og omtrent ligeværdige, bortset fra Braun, som gjorde ondt at anvende, og Aylima, som ikke gav noget resultat i forhold til hårreduktion.

 • Braun blev rangeret højest for sin brugervenlighed, mens Mandy blev rangeret lavest.

 • Mandy fik den bedste bedømmelse for design og måden, den føltes at bruge. Her tog man blandt andet hensyn til faktorer som vægt, lydvolumen og ledningslængde. Beurer fik den laveste bedømmelse, fordi den var stor og tung.

Bedømmelse

Resultaterne fra testen er vurderet og bedømt i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen er foretaget på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er meget dårligt og 10 er meget godt. I det samlede resultat har resultaterne fra de forskellige delmomenter fået følgende vægt:

 • Hårreduktion: 40 procent

 • Komfort og følelse: 30 procent

 • Behandling: 20 procent

 • Håndterbarhed: 10 procent

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.