Fem måde at somna hurtigare

Fem måde at somna hurtigare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 27 apr, 2023

Hvis du jævnligt lider af søvnløshed, bør dit første skridt være at tale med en læge. Men hvis du kæmper med en lejlighedsvis anfald af søvnløshed, kan disse metoder hjælpe.

Gennemgå dine aftenvaner. Der er meget, der går ind i en søvnvenlig aftenrutine, og meget er blevet sagt før: Læg din telefon fra dig og stop med at røre på computerskærmen en time eller deromkring før sengetid. Undgå koffein og alkohol efter mørkets frembrud. Juster varme i soveværelset til en kølig temperatur.

Men der er også mere uventede ting, du kan gøre for at falde hurtigere i søvn. De virker måske ikke for alle, men for dem, der ofte bruger timer på at prøve at falde i søvn, er det værd at prøve disse metoder for at undgå at falde i søvn nat efter nat.

Følg en tidsplan

Mange mennesker oplever, at en søvnplan hjælper dem med at falde i søvn lettere. Din krop har et selvregulerende system: døgnrytmen. Det fungerer som et internt ur, der får din krop til at føle sig vågen om dagen, men søvnig om natten. At gå i seng og stå op på samme tid hver dag kan hjælpe dit indre ur med at holde en fast tidsplan.

Når din krop har tilpasset sig tidsplanen, bliver det lettere at falde i søvn og vågne op omkring samme tid hver dag. Det kan nogle gange være svært at opretholde den disciplin, der kræves for at gå i seng samtidig og ikke tage en lur, når muligheden byder sig, men dem, der formår at gøre det, har mange

Lav en kropsscanning

Det lyder måske som noget ny teknologi, men det har eksisteret i århundreder, og alt hvad du behøver er din krop og din hjerne.

Kropsscanning er en form for mindfulness meditation, hvor du metodisk bemærker følelsen i alle dele af din krop, fra top til tå. Ifølge undersøgelser forbedrer mindfulness-meditationsteknikker søvnkvaliteten ved at flytte fokus væk fra forstyrrende eller angstfremkaldende tankemønstre, der kan holde os vågne.

Der findes gratis online kurser og meditationsapps, der underviser i kropsscanning, men det kan også gøres, mens du ligger i sengen med lukkede øjne. For at begynde skal du blive godt tilpas, lukke øjnene og "scanne" din krop, start ved dit hoved. Har du hovedpine? Spænding i din kæbe? Bevæg dig ned til nakken, derefter til brystet, maven, hofterne, benene og ned til fødderne. Er der nogen fornemmelser, smerter eller spændinger i disse områder? Før du går videre, skal du bruge 10 til 20 sekunder på at mærke hver del af din krop. Hvis du stadig er vågen, når du når dine tæer, så gentag scanningen fra fødderne og op på samme måde.

Varm dine fødder

Sockar på!

De, der bærer sokker i seng, ser ud til at vide, hvad de laver. Ifølge en undersøgelse fra 2018 hjælper det dig med at falde i søvn hurtigere at gå i seng med dine sokker på. Når huden er varm, sender temperatursensorerne i din krop signaler til det område af din hjerne, der er involveret i søvn og temperatur. Hjernen tolker den varme hud på fødderne som et signal om, at det er okay at døse.

For os, der ikke kan lide sokker i sengen, er der andre muligheder: kølige, søvnløse nætter kan løses med en varmepude ved fodenden af ​​sengen. Det fungerer også at tage et varmt fodbad, så dine fødder er varmet op og behagelige inden sengetid.

Gå en tur

Fysisk aktivitet om aftenen kan gøre det lettere at falde i søvn. Men enhver for anstrengende træning kan øge pulsen for meget, hvilket gør det svært at falde i søvn. En aftentur fungerer bedre, da den hæver kropstemperaturen moderat. Når du så går i seng, falder temperaturen, hvilket bliver et signal til kroppen om, at den kan sove.

For mange kan gåture reducere stress og angst, som er forbundet med søvnproblemer. Gåturen betyder også mindre skærmtid: 30 minutters gang efter aftensmaden svarer til 30 minutter, som du ikke ser på fjernsynet eller telefonen.

Maksimer sengekomforten

Måske er din seng en del af problemet. En ubehagelig seng, der er for blød eller for hård, kan få dine muskler til at arbejde overarbejde for at justere din rygsøjle.

Med det in mente bliver valget af seng endnu vigtigere. Hvordan din krop er bygget op, og hvilken sovestil du har, påvirker valget. Og der er meget at holde styr på for at finde den rigtige i det store udvalg.

Madrassen skal hverken være for blød eller for hård. Generelt kan man sige, at en, der er høj og tung, skal have en hårdere seng. Og de, der er korte og lette, kan vælge en blødere.

Her er vores guide til at vælge den rigtige seng og madras til den bedste søvn.

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.