Træt af flade batterier

Uppdragstest

Træt af flade batterier

Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Laboratorietest

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 16 sep, 2015

De fleste har nok oplevet frustrationen, når man trykker på den trådløse computermus, uden at der sker noget. Eller når LED-lommelygtens skarpe lys begynder at blinke. Ofte ledsages frustrationen af opgivenhed, når man ikke lige har reservebatterier liggende i skuffen.

Testfakta Research har på vegne af producenten Duracell testet og sammenlignet levetiden for 21 forskellige fabrikater af alkaliske AA-batterier, som er indkøbt i butikker.
Udvalget omfatter både lidt dyrere og mere kendte varemærker og nogle af de større butikskæders egne produkter. Batterierne er testet inden for de mest almindelige anvendelsesområder iht. en undersøgelse, der blev gennemført af Euromonitor i 2013. Testen spænder fra ure og brandalarmer med lavt forbrug til spilkonsoller med middelhøjt forbrug og LED-lommelugter og eltandbørster, som bruger mest energi.

Den klare vinder i testen er Duracell Ultra Power, som præsterer bedre end alle konkurrenter inden for fire af fem anvendelsesområder. På en delt andenplads kommer Duracell Plus Power og Varta Max Tech, som begge opnår bedømmelsen "rigtig god kapacitet".
– Jeg er ikke overrasket over resultatet, de fleste kendte mærker plejer at klare sig godt, selvom det kan variere fra test til test, siger Johny Johnson, der er teknisk chef for batteriafdelingen i Intertek – laboratoriet, der udførte batteritesten.

Tredjepladsen indtages af Aerocell fra Lidl, som er et prisgunstigt batteri med rigtig god kapacitet ved middelhøjt til højt forbrug.
– Det er svært at forudse, hvilke batterier der vil klare sig bedst i denne type tests. Mange ting spiller ind, fx hvilken temperatur der er tale om, hvor nye batterierne er, og at de kan komme fra forskellige fabrikker, på trods af at der er tale om det samme mærke, forklarer Johny Johnson.

Testens to dårligste batterier er Philips Power Alkaline og GP Ultra. De har begge dårlig kapacitet i apparater, som har et stort energiforbrug. Også det andet Philips-batteri, Ultra Alkaline, opnår et dårligt resultat i testen, hvor det hverken klarer sig godt ved lavt eller middelhøjt forbrug. Et andet mærkevarebatteri, som har problemer, er Panasonic Pro Power, der klarer sig dårligt i apparater med middelhøjt forbrug.

Vinderen Duracell Ultra Power holder liv i et motordrevet stykke legetøj med middelhøjt forbrug i ni timer, mens Panasonic Pro Power (som har den laveste kapacitet ved middelhøjt forbrug) kun klarer 5,9 timer. Da Intertek testede de anvendelsesområder, som kræver mest energi, var Duracell Ultra Power 42 % bedre end det dårligste batteri. En eltandbørste med vinderbatteriet klarer sig en time længere end batterier i tabellens bund – GP Ultra.

Fakta

Testfakta Research har på vegne af producenten Duracell testet og sammenlignet kapaciteten i 26 forskellige fabrikater af alkaliske AA-batterier (1,5 volt) på det nordiske marked. Laboratorietesten er udført af det svenske tekniklaboratorium Intertek Semko AB.

Testgruppe
Testgruppen består af de mest gængse fabrikater af AA-engangsbatterier, som man finder i nordiske levnedsmiddelbutikker, lavprisvarehuse og elektronikkæder.

Testmetode
Laboratoriet har testet batteriernes levetid ved forskellige typer anvendelse, som kræver forskelligt af batteriet. I hvert delmoment er der testet 9 batterier fra de respektive producenter. Testene er udført iht. standarden IEC 60086-2. I parentes angives teststandardens benævnelse for det respektive anvendelsesområde.

Meget lavt effektforbrug (radio)
Batteriet aflades i fire timer med en konstant modstand på 43 ohm. Derefter hviler batteriet i 20 timer, inden det aflades igen. Testen gentages, indtil slutspændingen er 0,9 V

Lavs effektforbrug (fjernbetjening)
Batteriet aflades 15 sek. pr. minut i otte timer pr. døgn med en modstand på 24 ohm. Derefter hviler batteriet i 16 timer, inden det aflades igen. Testen gentages, indtil slutspændingen er 1,0 V.

Eksempler på apparater med meget lavt til lavt effektforbrug er ure, radioer, fjernbetjeninger, computermus, brandalarmer og tastaturer.

Lavt til middelhøjt effektforbrug (digital audio)
Batteriet aflades med 100 mA i en time pr. døgn. Testen gentages, indtil slutspændingen er 0,9 V.

Middelhøjt effektforbrug (motordrevet legetøj)
Batteriet aflades i en time pr. døgn med en modstand på 3,9 ohm. Testen gentages, indtil slutspændingen er 0,8 V.

Eksempler på apparater med lavt til middelhøjt effektforbrug er bærbare højttalere, spilkonsoller, walkie-talkies, motordrevet legetøj.

Højt effektforbrug (elektrisk tandbørste)
Batteriet aflades med 500 mA i to minutter hvert 15. minut. Testen gentages, indtil slutspændingen er 0,8 V.

Eksempler på apparater med højt effektforbrug er elektriske tandbørster, LED-lommelygter og digitalkameraer.

Anvendelsesområderne i testen er opdateret på baggrund af statistik over husholdningers anvendelse af ikke-genopladelige AA-batterier. Størstedelen af ikke-genopladelige AA-batterier anvendes i apparater med meget lavt til middelhøjt forbrug. Apparater med meget højt forbrug anvender næsten udelukkende genopladelige specialbatterier (producentspecifikke). Tidligere testanvendelsesområder for meget højt forbrug er derfor udgået og er erstattet af en mere nuanceret, 5-graders applikationsskala fra meget lavt til højt effektforbrug.

Det er vigtigt, at der ikke er for store forskelle i kapacitet mellem forskellige batterier fra samme producent. De fleste batteridrevne apparater kræver flere batterier, der serieforbindes, og apparatet stopper med at fungere, når det svageste batteri er fladt. Forskellen i kapacitet mellem batterier inden for samme fabrikat er derfor indvejet i bedømmelsen.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Gode pensler gør arbejdet hurtigere

Med en god pensel får du et flottere slutresultat, du skal dyppe penslen sjældnere, og du undgår løse hår i malingen. Det viser Testfaktas Researchs store laboratorietest af pensler.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.