Træt af flade batterier

Træt af flade batterier

Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Laboratorietest

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 16 sep, 2015

De fleste har nok oplevet frustrationen, når man trykker på den trådløse computermus, uden at der sker noget. Eller når LED-lommelygtens skarpe lys begynder at blinke. Ofte ledsages frustrationen af opgivenhed, når man ikke lige har reservebatterier liggende i skuffen.

Testfakta Research har på vegne af producenten Duracell testet og sammenlignet levetiden for 21 forskellige fabrikater af alkaliske AA-batterier, som er indkøbt i butikker.
Udvalget omfatter både lidt dyrere og mere kendte varemærker og nogle af de større butikskæders egne produkter. Batterierne er testet inden for de mest almindelige anvendelsesområder iht. en undersøgelse, der blev gennemført af Euromonitor i 2013. Testen spænder fra ure og brandalarmer med lavt forbrug til spilkonsoller med middelhøjt forbrug og LED-lommelugter og eltandbørster, som bruger mest energi.

Den klare vinder i testen er Duracell Ultra Power, som præsterer bedre end alle konkurrenter inden for fire af fem anvendelsesområder. På en delt andenplads kommer Duracell Plus Power og Varta Max Tech, som begge opnår bedømmelsen "rigtig god kapacitet".
– Jeg er ikke overrasket over resultatet, de fleste kendte mærker plejer at klare sig godt, selvom det kan variere fra test til test, siger Johny Johnson, der er teknisk chef for batteriafdelingen i Intertek – laboratoriet, der udførte batteritesten.

Tredjepladsen indtages af Aerocell fra Lidl, som er et prisgunstigt batteri med rigtig god kapacitet ved middelhøjt til højt forbrug.
– Det er svært at forudse, hvilke batterier der vil klare sig bedst i denne type tests. Mange ting spiller ind, fx hvilken temperatur der er tale om, hvor nye batterierne er, og at de kan komme fra forskellige fabrikker, på trods af at der er tale om det samme mærke, forklarer Johny Johnson.

Testens to dårligste batterier er Philips Power Alkaline og GP Ultra. De har begge dårlig kapacitet i apparater, som har et stort energiforbrug. Også det andet Philips-batteri, Ultra Alkaline, opnår et dårligt resultat i testen, hvor det hverken klarer sig godt ved lavt eller middelhøjt forbrug. Et andet mærkevarebatteri, som har problemer, er Panasonic Pro Power, der klarer sig dårligt i apparater med middelhøjt forbrug.

Vinderen Duracell Ultra Power holder liv i et motordrevet stykke legetøj med middelhøjt forbrug i ni timer, mens Panasonic Pro Power (som har den laveste kapacitet ved middelhøjt forbrug) kun klarer 5,9 timer. Da Intertek testede de anvendelsesområder, som kræver mest energi, var Duracell Ultra Power 42 % bedre end det dårligste batteri. En eltandbørste med vinderbatteriet klarer sig en time længere end batterier i tabellens bund – GP Ultra.

Fakta

Testfakta Research har på vegne af producenten Duracell testet og sammenlignet kapaciteten i 26 forskellige fabrikater af alkaliske AA-batterier (1,5 volt) på det nordiske marked. Laboratorietesten er udført af det svenske tekniklaboratorium Intertek Semko AB.

Testgruppe
Testgruppen består af de mest gængse fabrikater af AA-engangsbatterier, som man finder i nordiske levnedsmiddelbutikker, lavprisvarehuse og elektronikkæder.

Testmetode
Laboratoriet har testet batteriernes levetid ved forskellige typer anvendelse, som kræver forskelligt af batteriet. I hvert delmoment er der testet 9 batterier fra de respektive producenter. Testene er udført iht. standarden IEC 60086-2. I parentes angives teststandardens benævnelse for det respektive anvendelsesområde.

Meget lavt effektforbrug (radio)
Batteriet aflades i fire timer med en konstant modstand på 43 ohm. Derefter hviler batteriet i 20 timer, inden det aflades igen. Testen gentages, indtil slutspændingen er 0,9 V

Lavs effektforbrug (fjernbetjening)
Batteriet aflades 15 sek. pr. minut i otte timer pr. døgn med en modstand på 24 ohm. Derefter hviler batteriet i 16 timer, inden det aflades igen. Testen gentages, indtil slutspændingen er 1,0 V.

Eksempler på apparater med meget lavt til lavt effektforbrug er ure, radioer, fjernbetjeninger, computermus, brandalarmer og tastaturer.

Lavt til middelhøjt effektforbrug (digital audio)
Batteriet aflades med 100 mA i en time pr. døgn. Testen gentages, indtil slutspændingen er 0,9 V.

Middelhøjt effektforbrug (motordrevet legetøj)
Batteriet aflades i en time pr. døgn med en modstand på 3,9 ohm. Testen gentages, indtil slutspændingen er 0,8 V.

Eksempler på apparater med lavt til middelhøjt effektforbrug er bærbare højttalere, spilkonsoller, walkie-talkies, motordrevet legetøj.

Højt effektforbrug (elektrisk tandbørste)
Batteriet aflades med 500 mA i to minutter hvert 15. minut. Testen gentages, indtil slutspændingen er 0,8 V.

Eksempler på apparater med højt effektforbrug er elektriske tandbørster, LED-lommelygter og digitalkameraer.

Anvendelsesområderne i testen er opdateret på baggrund af statistik over husholdningers anvendelse af ikke-genopladelige AA-batterier. Størstedelen af ikke-genopladelige AA-batterier anvendes i apparater med meget lavt til middelhøjt forbrug. Apparater med meget højt forbrug anvender næsten udelukkende genopladelige specialbatterier (producentspecifikke). Tidligere testanvendelsesområder for meget højt forbrug er derfor udgået og er erstattet af en mere nuanceret, 5-graders applikationsskala fra meget lavt til højt effektforbrug.

Det er vigtigt, at der ikke er for store forskelle i kapacitet mellem forskellige batterier fra samme producent. De fleste batteridrevne apparater kræver flere batterier, der serieforbindes, og apparatet stopper med at fungere, når det svageste batteri er fladt. Forskellen i kapacitet mellem batterier inden for samme fabrikat er derfor indvejet i bedømmelsen.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test af vaskemaskiner

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på vaskemaskinernes evne til at vaske, skylle og centrifugere, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.