Testfaktas test af vaskemaskiner

Testfaktas test af vaskemaskiner

Foto: SLG
Foto: SLG
Laboratorietest

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på vaskemaskinernes evne til at vaske, skylle og centrifugere, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 14 okt, 2021

Laboratorietestene af vaskemaskiner baseres på officielle krav og retningslinjer (EN 60456) og omfatter hovedpunkterne renseeffektivitet, skylleeffektivitet, centrifugeringseffektivitet, energi- og vandforbrug, brugervenlighed samt konstruktionskvalitet og sikkerhed.

Samtlige ydeevnetests køres mod en standardreferencemaskine med gennemgående god ydeevne. Afvigelser i forhold til referencemaskinen ligger til grund for bedømmelse og vurdering af vaskemaskinens ydeevne.


LABORATORIETESTEN

1. Funktioner og specifikationer
I første trin gennemgår laboratoriet vaskemaskinens dokumentation og noterer maskinens funktioner og andre relevante fakta.

Foto: SLG
Foto: SLG

2. Vaskeeffektivitet
Vaskemaskinens evne til at vaske rent testes til hvidt tøj, bomuld ved 40 °C. Hvide bomuldstekstiler med standardiserede pletter vaskes fem gange. Vaskemaskinen fyldes i henhold til den angivne maksimalkapacitet med fyldtekstiler i bomuld.
Efter vask og tørring vurderes renheden instrumentelt og sammenlignes med resultatet for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem vaske sammenlignet med referencemaskinen resulterer i et indeks, som ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

Standardtilsmudsede stofstrimler anvendes til fastsættelse af vaskeevne. Foto: Anna Sigge
Standardtilsmudsede stofstrimler anvendes til fastsættelse af vaskeevne. Foto: Anna Sigge

3. Skylleeffektivitet
Efter skylning centrifugeres vasken, og skyllevandet opsamles med henblik på analyse af vaskemiddelrester. Indholdet i vaskemiddelresterne sammenlignes med værdien for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem skylninger sammenlignet med referencemaskinen resulterer i et indeks, som ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge

4. Centrifugeringseffektivitet
Fugtindholdet i vasken efter centrifugering måles gennem vejning før og efter vask. Fugtindholdet sammenlignes med værdien for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem centrifugeringer ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

Vejning af testvasketøj efter afslutning af program. Foto: SLG
Vejning af testvasketøj efter afslutning af program. Foto: SLG

5. Programtid
Den samlede programtid for et komplet vaskeprogram (vask, skyl og centrifugering) registreres.

Foto: SLG
Foto: SLG

6. Vandtemperatur
Vandtemperaturen og temperaturen i tekstilerne i hovedvaskeprogrammet måles kontinuerligt. Temperaturen bør ikke afvige for meget fra det valgte program – i dette tilfælde 40 °C – og bør være så stabil som muligt i hele hovedvaskeprogrammet.

Der anvendes en sensor til måling af vasketemperatur inde i vasketøjet. Foto: SLG
Der anvendes en sensor til måling af vasketemperatur inde i vasketøjet. Foto: SLG

7. Energiforbrug
Det samlede energiforbrug til et komplet vaskeprogram (vask, skyl og centrifugering) registreres og sættes i relation til maskinens kapacitet i kg. Energiforbruget sammenlignes med værdien for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem vaske ligger til grund for bedømmelse og vurdering. Jo lavere energiforbrug i kWh pr. kg vask, desto bedre energieffektivitet.
I den samlede bedømmelse af energiforbruget medregnes også maskinens centrifugeringseffektivitet med henblik på efterfølgende tørring af vasken.

8. Vandforbrug
Det samlede vandforbrug til et komplet vaskeprogram (vask, skyl og centrifugering) registreres og sættes i relation til maskinens kapacitet i kg. Vandforbruget sammenlignes med værdien for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem vaske ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

9. Brugervenlighed
Vurderingen af brugervenlighed omfatter følgende elementer:

 • Manualen

 • Installation og opstart

 • Indstillinger og valg af vaskeprogram

 • Knapper, greb og displays

 • Rengøring af filter

 • Påfyldning af vaskemiddel

 • Rengøring af filter og vaskemiddelskuffe

Evaluering af filtre. Foto: SLG
Evaluering af filtre. Foto: SLG

10. Konstruktionskvalitet og sikkerhed
En overordnet bedømmelse af vaskemaskinens konstruktion og kvalitet foretages i forbindelse med testen. Bedømmelsen omfatter også brugerens sikkerhed. Forekomst af skarpe kanter, større revner eller andre skaderisici, så som sikkerhedsbrister  i el- og vandtilslutning.

Kontrol af produktsikkerhed og konstruktionskvalitet. Foto: SLG
Kontrol af produktsikkerhed og konstruktionskvalitet. Foto: SLG


TOLKNING OG BEDØMMELSE AF TESTRESULTAT

Måleresultaterne fra testen er tolket og bedømt i samråd med det udførende laboratorium. Bedømmelsen er foretaget på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst. Bedømmelse under 6 gives kun, hvis ydeevnen er dårlig eller dårligere, end hvad man kan forvente af denne type produkt.

Bedømmelsen fra de forskellige dele af testen er vægtet sammen til en samlet bedømmelse med følgende vægt:

A. Vaskeeffektivitet 60 %

 • Renseeffektivitet 50 %

 • Skylleeffektivitet 25 %

 • Centrifugeringseffektivitet 25 %

B. Konstruktionskvalitet og sikkerhed 20 %

C. Energi- og vandforbrug 10 %

 • Centrifugeringseffektivitet 33 %

 • Energiforbrug 33%

 • Vandforbrug 33 %

D. Brugervenlighed 10 %


KRITERIER FOR TESTFAKTAS KVALITETSMÆRKNING

Testfakta tester og verificerer vaskemaskiner i forskellige kategorier. Kategoriseringen foretages ud fra vaskemaskinens deklarerede kapacitet.

Best i test

Bedst i test
I en benchmark-test med det formål at udpege et testvindende produkt (”Bedst i test”) testes et repræsentativt udvalg af sammenlignelige produkter til et specifikt marked. Den vaskemaskine, som præsterer bedst samlet (højeste samlede vurdering), kåres som vinder.

Verified Quality & Performance

Verified Quality & Performance
I en verificeringstest testes vaskemaskinen fritstående eller sammenlignet med få udvalgte referencemaskiner. Vurdering og bedømmelse følger samme retningslinjer som under en benchmark-test. Kriterier for at kvalificere sig til Testfakta Verified Quality & Performance er en samlet bedømmelse på lavest 8,0 (+/- 2,5 %) og ingen delbedømmelse (A-D ovenfor) under 6,0 (+/- 2,5 %).

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomi afgør kampen om den bedste kontinentalseng

God aflastning og støtte til skuldre, hofter og lænd, uanset kropstype. De ergonomiske egenskaber var afgørende, da Testfakta lod tre laboratorier teste ni kontinentalsenge i premiumklassen på det danske marked

Laboratorietest

Elvita vaskemaskine CTM7840V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita vaskemaskinen. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignelige vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvita vaskemaskinen præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

De ledningsfri støvsugere taber hurtigt pusten

Ledningsfrit lyder nemt og bekvemt, men det kan hurtigt være ovre.

Testfaktas laboratorietest af syv batteridrevne støvsugere viser, at en af dem ikke kan klare mere end seks minutters drift på en fuld opladning.

– Med den kan man knap nok støvsuge et rum, inden man må stoppe igen, siger Albrecht Liskowsky, der er ansvarlig testleder på det tyske laboratorium.

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Effektivitet i alle indstillinger karakteriserer den bedste luftrenser

To producenter skiller sig ud i Testfaktas store laboratorietest af luftrensere med høj kapacitet, men Blueair 7700i står som alene som vinder, når resultaterne fra både maksimum- og den mere støjsvage indstilling vejes sammen.

– Både Blueair og Electrolux har højere kapacitet end konkurrenterne i testen, forklarer Tobias Eriksson, der er testleder på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.