Testfaktas test af vaskemaskiner

Testfaktas test af vaskemaskiner

Foto: SLG
Foto: SLG
Laboratorietest

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på vaskemaskinernes evne til at vaske, skylle og centrifugere, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 14 okt, 2021

Laboratorietestene af vaskemaskiner baseres på officielle krav og retningslinjer (EN 60456) og omfatter hovedpunkterne renseeffektivitet, skylleeffektivitet, centrifugeringseffektivitet, energi- og vandforbrug, brugervenlighed samt konstruktionskvalitet og sikkerhed.

Samtlige ydeevnetests køres mod en standardreferencemaskine med gennemgående god ydeevne. Afvigelser i forhold til referencemaskinen ligger til grund for bedømmelse og vurdering af vaskemaskinens ydeevne.


LABORATORIETESTEN

1. Funktioner og specifikationer
I første trin gennemgår laboratoriet vaskemaskinens dokumentation og noterer maskinens funktioner og andre relevante fakta.

Foto: SLG
Foto: SLG

2. Vaskeeffektivitet
Vaskemaskinens evne til at vaske rent testes til hvidt tøj, bomuld ved 40 °C. Hvide bomuldstekstiler med standardiserede pletter vaskes fem gange. Vaskemaskinen fyldes i henhold til den angivne maksimalkapacitet med fyldtekstiler i bomuld.
Efter vask og tørring vurderes renheden instrumentelt og sammenlignes med resultatet for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem vaske sammenlignet med referencemaskinen resulterer i et indeks, som ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

Standardtilsmudsede stofstrimler anvendes til fastsættelse af vaskeevne. Foto: Anna Sigge
Standardtilsmudsede stofstrimler anvendes til fastsættelse af vaskeevne. Foto: Anna Sigge

3. Skylleeffektivitet
Efter skylning centrifugeres vasken, og skyllevandet opsamles med henblik på analyse af vaskemiddelrester. Indholdet i vaskemiddelresterne sammenlignes med værdien for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem skylninger sammenlignet med referencemaskinen resulterer i et indeks, som ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge

4. Centrifugeringseffektivitet
Fugtindholdet i vasken efter centrifugering måles gennem vejning før og efter vask. Fugtindholdet sammenlignes med værdien for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem centrifugeringer ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

Vejning af testvasketøj efter afslutning af program. Foto: SLG
Vejning af testvasketøj efter afslutning af program. Foto: SLG

5. Programtid
Den samlede programtid for et komplet vaskeprogram (vask, skyl og centrifugering) registreres.

Foto: SLG
Foto: SLG

6. Vandtemperatur
Vandtemperaturen og temperaturen i tekstilerne i hovedvaskeprogrammet måles kontinuerligt. Temperaturen bør ikke afvige for meget fra det valgte program – i dette tilfælde 40 °C – og bør være så stabil som muligt i hele hovedvaskeprogrammet.

Der anvendes en sensor til måling af vasketemperatur inde i vasketøjet. Foto: SLG
Der anvendes en sensor til måling af vasketemperatur inde i vasketøjet. Foto: SLG

7. Energiforbrug
Det samlede energiforbrug til et komplet vaskeprogram (vask, skyl og centrifugering) registreres og sættes i relation til maskinens kapacitet i kg. Energiforbruget sammenlignes med værdien for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem vaske ligger til grund for bedømmelse og vurdering. Jo lavere energiforbrug i kWh pr. kg vask, desto bedre energieffektivitet.
I den samlede bedømmelse af energiforbruget medregnes også maskinens centrifugeringseffektivitet med henblik på efterfølgende tørring af vasken.

8. Vandforbrug
Det samlede vandforbrug til et komplet vaskeprogram (vask, skyl og centrifugering) registreres og sættes i relation til maskinens kapacitet i kg. Vandforbruget sammenlignes med værdien for standardreferencemaskinen. Middelværdien fra fem vaske ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

9. Brugervenlighed
Vurderingen af brugervenlighed omfatter følgende elementer:

 • Manualen

 • Installation og opstart

 • Indstillinger og valg af vaskeprogram

 • Knapper, greb og displays

 • Rengøring af filter

 • Påfyldning af vaskemiddel

 • Rengøring af filter og vaskemiddelskuffe

Evaluering af filtre. Foto: SLG
Evaluering af filtre. Foto: SLG

10. Konstruktionskvalitet og sikkerhed
En overordnet bedømmelse af vaskemaskinens konstruktion og kvalitet foretages i forbindelse med testen. Bedømmelsen omfatter også brugerens sikkerhed. Forekomst af skarpe kanter, større revner eller andre skaderisici, så som sikkerhedsbrister  i el- og vandtilslutning.

Kontrol af produktsikkerhed og konstruktionskvalitet. Foto: SLG
Kontrol af produktsikkerhed og konstruktionskvalitet. Foto: SLG


TOLKNING OG BEDØMMELSE AF TESTRESULTAT

Måleresultaterne fra testen er tolket og bedømt i samråd med det udførende laboratorium. Bedømmelsen er foretaget på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst. Bedømmelse under 6 gives kun, hvis ydeevnen er dårlig eller dårligere, end hvad man kan forvente af denne type produkt.

Bedømmelsen fra de forskellige dele af testen er vægtet sammen til en samlet bedømmelse med følgende vægt:

A. Vaskeeffektivitet 60 %

 • Renseeffektivitet 50 %

 • Skylleeffektivitet 25 %

 • Centrifugeringseffektivitet 25 %

B. Konstruktionskvalitet og sikkerhed 20 %

C. Energi- og vandforbrug 10 %

 • Centrifugeringseffektivitet 33 %

 • Energiforbrug 33%

 • Vandforbrug 33 %

D. Brugervenlighed 10 %


KRITERIER FOR TESTFAKTAS KVALITETSMÆRKNING

Testfakta tester og verificerer vaskemaskiner i forskellige kategorier. Kategoriseringen foretages ud fra vaskemaskinens deklarerede kapacitet.

Best i test

Bedst i test
I en benchmark-test med det formål at udpege et testvindende produkt (”Bedst i test”) testes et repræsentativt udvalg af sammenlignelige produkter til et specifikt marked. Den vaskemaskine, som præsterer bedst samlet (højeste samlede vurdering), kåres som vinder.

Verified Quality & Performance

Verified Quality & Performance
I en verificeringstest testes vaskemaskinen fritstående eller sammenlignet med få udvalgte referencemaskiner. Vurdering og bedømmelse følger samme retningslinjer som under en benchmark-test. Kriterier for at kvalificere sig til Testfakta Verified Quality & Performance er en samlet bedømmelse på lavest 8,0 (+/- 2,5 %) og ingen delbedømmelse (A-D ovenfor) under 6,0 (+/- 2,5 %).

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.