Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas test af tørretumblere

Foto: SLG
Foto: SLG
Laboratorietest

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 14 okt, 2021

Laboratorietestene af tørretumblerne baseres på officielle krav og retningslinjer (EN 61121) og omfatter hovedpunkterne tørreeffektivitet, lydniveau, energiforbrug, brugervenlighed samt konstruktionskvalitet og sikkerhed.


LABORATORIETESTEN

1. Funktioner og specifikationer
I første trin gennemgår laboratoriet tørretumblerens dokumentation og noterer maskinens funktioner og andre relevante fakta.

Foto: SLG
Foto: SLG

2. Fugtindhold efter tørring
Tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet testes med standardindstilling (skabstørt) til bomuldstekstiler. Hvide bomuldstekstiler fugtes til et fugtindhold på 50 %, og tørretumbleren fyldes i henhold til den angivne maksimalkapacitet. Fugtindholdet i vasketøjet efter tørring måles gennem vejning og sammenlignes med vægten før tørring. Middelværdien fra fem tørringer ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

Vejning af testvasketøj efter afslutning af tørreprogram. Foto: SLG
Vejning af testvasketøj efter afslutning af tørreprogram. Foto: SLG

3. Programtid
Den samlede programtiden registreres (standardindstilling for bomuldstekstiler og skabstørt).

Foto: SLG
Foto: SLG

4. Tørreresultat
Fugtige hvide bomuldsskjorter tørretumbles, og efter tørring bedømmes skjorternes blødhed og krølningsgrad.

5. Energiforbrug
Det samlede energiforbrug til et tørreprogram registreres og sættes i relation til maskinens kapacitet i kg. Middelværdien fra fem tørringer ligger til grund for bedømmelse og vurdering. Jo lavere energiforbrug i kWh pr. kg vask, desto bedre energieffektivitet.

6. Kondenseringseffektivitet
Den volumen vand som tørretumbleren genererer under tørreprogrammet, sættes i relation til vaskens oprindelige fugtindhold (vandindhold). Kondenseringseffektiviteten angiver, hvor stor en del af vaskens fugt som opfanges af maskinen og omdannes til (vand). Den del af fugten, som ikke opfanges af maskinen, lækker ud i rummet. Jo højere kondenseringseffektivitet, desto bedre. Middelværdien fra fem tørringer ligger til grund for bedømmelse og vurdering.

Vejning af kondensbeholder til fastsættelse af kondenseringsevne. Foto: SLG
Vejning af kondensbeholder til fastsættelse af kondenseringsevne. Foto: SLG

7. Lydniveau
Lydniveau under tørreprogrammet måles i henhold til standardmetode EN 60704-2-6:2012.

8. Brugervenlighed
Vurderingen af brugervenlighed omfatter følgende elementer:

  • Manualen

  • Installation og opstart

  • Indstillinger og valg af tørreprogram

  • Knapper, greb og displays

  • Tømning og rengøring af filter

Evaluering af fnugfiltre. Foto: SLG
Evaluering af fnugfiltre. Foto: SLG

9. Konstruktionskvalitet og sikkerhed
En overordnet bedømmelse af tørretumblerens konstruktion og kvalitet foretages i forbindelse med testen. Bedømmelsen omfatter også brugerens sikkerhed. Forekomst af skarpe kanter, større revner eller andre skaderisici, så som sikkerhedsbrister  i elektriske tilslutninger.

Kontrol af produktsikkerhed og konstruktionskvalitet. Foto: SLG
Kontrol af produktsikkerhed og konstruktionskvalitet. Foto: SLG


TOLKNING OG BEDØMMELSE AF TESTRESULTAT

Måleresultaterne fra testen er tolket og bedømt i samråd med det udførende laboratorium. Bedømmelsen er foretaget på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst. Bedømmelse under 6 gives kun, hvis ydeevnen er dårlig eller dårligere, end hvad man kan forvente af denne type produkt.

Bedømmelsen fra de forskellige dele af testen er vægtet sammen til en samlet bedømmelse med følgende vægt:

A. Tørreeffektivitet 50 %

  • Fugtindhold efter tørring 40 %

  • Programtid 25 %

  • Tørreresultat 25 %

  • Kondenseringseffektivitet 10 %

B. Konstruktionskvalitet og sikkerhed 20 %

C. Lydniveau 10 %

D. Energiforbrug 10 %

E. Brugervenlighed 10 %


KRITERIER FOR TESTFAKTAS KVALITETSMÆRKNING

Testfakta tester og verificerer tørretumblere i forskellige kategorier. Kategoriseringen foretages ud fra tørretumblerens deklarerede kapacitet.

Best i test

Bedst i test
I en benchmark-test med det formål at udpege et testvindende produkt (”Bedst i test”) testes et repræsentativt udvalg af sammenlignelige produkter til et specifikt marked. Den tørretumbler, som præsterer bedst samlet (højeste samlede vurdering), kåres som vinder.

Verified Quality & Performance

Verified Quality & Performance
I en verificeringstest testes tørretumbleren fritstående eller sammenlignet med få udvalgte referencemaskiner. Vurdering og bedømmelse følger samme retningslinjer som under en benchmark-test. Kriterier for at kvalificere sig til Testfakta Verified Quality & Performance er en samlet bedømmelse på lavest 8,0 (+/- 2,5 %) og ingen delbedømmelse (A-E ovenfor) under 6,0 (+/- 2,5 %).

Fler nyheter

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test af vaskemaskiner

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på vaskemaskinernes evne til at vaske, skylle og centrifugere, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Ergonomi afgør kampen om den bedste kontinentalseng

God aflastning og støtte til skuldre, hofter og lænd, uanset kropstype. De ergonomiske egenskaber var afgørende, da Testfakta lod tre laboratorier teste ni kontinentalsenge i premiumklassen på det danske marked

Laboratorietest

Elvita vaskemaskine CTM7840V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita vaskemaskinen. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignelige vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvita vaskemaskinen præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

De ledningsfri støvsugere taber hurtigt pusten

Ledningsfrit lyder nemt og bekvemt, men det kan hurtigt være ovre.

Testfaktas laboratorietest af syv batteridrevne støvsugere viser, at en af dem ikke kan klare mere end seks minutters drift på en fuld opladning.

– Med den kan man knap nok støvsuge et rum, inden man må stoppe igen, siger Albrecht Liskowsky, der er ansvarlig testleder på det tyske laboratorium.

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Effektivitet i alle indstillinger karakteriserer den bedste luftrenser

To producenter skiller sig ud i Testfaktas store laboratorietest af luftrensere med høj kapacitet, men Blueair 7700i står som alene som vinder, når resultaterne fra både maksimum- og den mere støjsvage indstilling vejes sammen.

– Både Blueair og Electrolux har højere kapacitet end konkurrenterne i testen, forklarer Tobias Eriksson, der er testleder på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.