Stor forskel på batteriers levetid

Stor forskel på batteriers levetid

Batterierne testes til forskellige typer anvendelse svarende til fx en almindelig radio, en spillekonsol eller en kamerablitz. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

Har du ladet dine gadgets op med de rigtige batterier? Testfakta har sammenlignet, hvilke mærker der giver længst levetid til digitalkameraet eller børnenes spillekonsol.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Udgivet: 18 dec, 2014

Power, Ultra, Ultra Power og Power Boost. De store batteriproducenter forsøger at overgå hinanden med de stærkest og mest kraftfulde betegnelser. Spørgsmålet er, om de kan fylde samme energi i deres batterier.
Testfakta har sammenlignet levetiden på ti forskellige alkaliske 1,5 volts AA-batterier, heraf seks fra det danske marked. Udvalget består af dyre mærkebatterier og billigere standardbatterier fra de største levnedsmiddelbutikker, elektronikkæder og lavprisvarehuse.

Batterierne er testet til forskellige typer anvendelse – ved lavt effektforbrug svarende til en radio, ved middelhøjt effektforbrug svarende til en bærbar musikafspiller eller spillekonsol samt ved højt effektforbrug svarende til en kamerablitz.
– En kamerablitz presser batteriet til det yderste. I stedet for en konstant afladning trækker den en meget høj strøm i en kort periode. Flere af batterierne i testen hævdes at være ekstra gode til netop dette, siger Daniel Strömberg.

Det er også her, batterierne adskiller sig mest. Mens de bedste fabrikater klarer mere end 500 blitzglimt, giver batteriet fra Philips op allerede efter 258 blitzglimt.

Philips Power Alkaline har også den korteste levetid, når det bruges i apparater med lavt forbrug. Mens testvinderen Duracell holder en radio i live i 100 timer, klarer Philips kun 77 timer – en forskel i levetid på 25 %, hvilket betragtes som meget i konteksten ifølge laboratoriet.

Men Philips har også et andet problem – der er stor forskel på kapaciteten i de enkelte batterier.  
– Vi testede ti batterier fra hvert fabrikat, og hos Philips er forskellen mellem det bedste og det dårligste bemærkelsesværdigt stor, siger Daniel Strömberg.
– Det er meget vigtigt, at batterierne holder en stabil kapacitet. Ofte bruger man to eller fire batterier i et apparat, og apparatet giver op, når det dårligste batteri dør.

Et andet batteri, der heller ikke holder, hvad det lover, er GP Ultra. Batteriet markedføres som ekstra godt til netop kameraer og fotoblitz, men det præsterer ikke bedre end et almindeligt standardbatteri.

Fakta

Fakta om testen

Laboratoriet ETC Battery and Fuelcells Sweden har på opdrag fra Testfakta testet kapaciteten i ti forskellige fabrikater af AA-batterier (1,5 volt), heraf seks fabrikater fra det danske marked.

Udvalg
Udvalget består af en blanding af dyrere mærkebatterier og billigere standardbatterier. Vi tog udgangspunkt i udvalget i de mest almindelige levnedsmiddelbutikker, lavprisvarehuse og elektronikkæder.

Testmetode
Laboratoriet har testet batteriernes levetid ved forskellige typer anvendelse, som stiller forskellige krav til batteriet. I hvert delmoment har man testet ti batterier fra det respektive fabrikat. Testene er udført efter standarden IEC 60086-2 med en vis afkortning af hviletiden mellem afladningerne. Ifølge laboratoriet har dette ingen betydning for testresultatet.

  • Lavt effektforbrug (radio)
    Batteriet aflades i fire timer med en konstant modstand på 43 ohm. Derefter hviler batteriet i fire timer, inden det aflades igen. Testen gentages, indtil slutspændingen er på 0,9 volt.
  • Middelhøjt effektforbrug (bærbar musikafspiller, legetøj eller spillekonsol)
    Batteriet aflades i én time med en konstant modstand på 10 ohm. Derefter hviler batteriet i syv timer, inden det aflades igen. Testen gentages, indtil slutspændingen er på 0,9 volt.
  • Højt effektforbrug (kamerablitz)
    Batteriet aflades med 1000 mA i ti sekunder efterfulgt af 50 sekunders hvile. Dette gentages i 60 minutter, hvorefter batteriet hviler i syv timer. Testen gentages, indtil slutspændingen er på 0,9 volt.

Stabil kapacitet
Det er vigtigt, at der ikke er for store forskelle i kapacitet mellem batterier af samme fabrikat. De fleste batteridrevne apparater kræver flere batterier, som serieforbindes, og apparaterne giver op, når det dårligste batteri dør. Forskellen i kapacitet mellem batterier inden for samme fabrikat er derfor vægtet i bedømmelsen. 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.