Spar tusindvis af kroner årligt på det rette hundefoder

Spar tusindvis af kroner årligt på det rette hundefoder

Foto: Istockphoto
Laboratorietest

Hundefoder kan koste op til 10.000 kroner årligt. Men der findes gode produkter til en tredjedel af prisen, viser Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Udgivet: 1 sep, 2014

Testfakta har analyseret næringsindholdet i syv forskellige typer tørfoder til voksne hunde. Efterfølgende fik hundefodereksperten Øystein Ahlstrøm, docent ved Norges miljø- og biovidenskabelige universitet, lov til at se på resultaterne.

– De fleste hunde får samme foder år ud og år ind. Af samme årsag er det yderst vigtigt, at foderet indeholder alle de næringsstoffer, som hunden behøver for at kunne trives, siger Øystein Ahlstrøm, der bl.a. har været med til at oprette fem næringsanbefalinger til den europæiske hundefoderbranche.

Spørgsmålet er også, hvad der skiller dyre produkter fra billige. For en normalaktiv mellemstor hund kan årsomkostningerne for hundefoder lande på alt fra 1.500 og op til over 10.000 kroner, afhængigt af hvilket fabrikat man vælger.


Den største forskel er, at lavprisfoderet har en større andel af kulhydrater og mindre fedt, hvilket ikke er overraskende, eftersom korn er billigt.
– Det behøver dog ikke at være et problem, så længe næringsindholdet er godt.
Derimod kan det spille en rolle for smagen. Hunde foretrækker normalt foder med et højere fedtindhold og færre kulhydrater, siger Øystein Ahlstrøm.

Resultatet viser også, at samtlige fodertyper har en god proteinsammensætning og indeholder alle vigtige aminosyrer, der er livsnødvendige for hunden.

Derimod mangler de to billigste produkter fra ICA og Coop fedtsyrerne DHA og EPA. Disse styrker vigtige funktioner for bl.a. hjernens udvikling og indlæringsevne men kan også have betydning for hundens hud og pels.
– Mennesker kan omdanne omega 3-fedtsyren alfa-linolensyre til EPA og DHA, men hunde har vanskeligere ved det og skal derfor have disse som tilskud i foderet. Her bør man kunne opnå en forbedring for hunden ved blot at skifte foder, siger Øystein Ahlstrøm.

I forhold til indholdet af vitaminer og mineraler ligger alle produkter langt over anbefalingerne med et par enkelte undtagelser. Mest bemærkelsesværdigt er manglen på selen i Purinas foder – i hvert fald er indholdet så lavt, at det ligger under detektionsgrænsen i analysen. Selen er en vigtig antioxidant, der bl.a. reducerer risikoen for kræft. Ifølge Øystein Ahlstrøm kan det udgøre et problem, hvis hunden alene får dette foder igennem længere tid.

Purina tilhører Nestlé-gruppen, og Terkel Due er kvalitetsansvarlig hos Nestlé Norden.
– Vi er overraskede over jeres resultat. Vi tilsætter 0,12 mg selen pr. kg foder, og resten skal komme fra råvaren. Selvom der kan forekomme naturlige variationer i råvaren, viser vores interne analyser, at vi opfylder næringsanbefalingerne, siger han.
Manglen på selen i Purinas foder gør, at produktet ikke udnævnes til "Bedst i test", til trods for at man opnår den højeste samlede bedømmelse.

Er det værd at bruge penge på dyrt hundefoder? Nej, viser Testfaktas test. Med undtagelse af de to billigste produkter i sammenligningen leverer alle en tilstrækkelig næringsrig kost til din hund.
– Produktionsomkostningerne for de fleste typer hundefoder er nok ganske beskedne. Men virksomheder som Eukanuba og Purina driver udviklingen og bruger omfattende ressourcer på forskning og markedsføring, hvilket afspejler sig i prisen, siger Øystein Ahlstrøm.

Fakta

Fire spørgsmål om foder til eksperten Øystein Ahlstrøm:

Hvad er vigtigst, når det drejer sig om at vælge hundefoder?
– At hunden trives med foderet og har det godt. Begynd med ét foder – og hvis der opstår problemer med den ene eller den anden art, er det bare at skifte. Vælg gerne et kendt mærke – de større producenter har oftest god kvalitet.

Kan man skifte hundefoder, hvis man har brugt den samme type igennem længere tid?
– Ja, foderindustrien hævder sædvanligvis, at man ikke skal skifte foder, men det er intet problem. Det er muligt, at hunden reagerer lidt i begyndelsen, og af samme årsag kan det være godt at iblande lidt foder i en overgangsfase.

Kan forskellige hunde have behov for forskellige typer foder?
– Hvalpe og drægtige tæver har behov for lidt ekstra protein og energiindhold i fodret. Her findes der specialprodukter i handelen, som man bør vælge.
– Derimod behøver man ikke at bruge penge på kostbart, racespecifikt foder. Alle hunderacer har i praksis det samme næringsbehov. 

Hvad er det største problem med hundens kost?
– Det samme som for os mennesker. At vi giver hunde for meget mad i forhold til, hvor meget motion de får. 30-40 % af hundene i den vestlige verden er overvægtige. 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomi afgør kampen om den bedste kontinentalseng

God aflastning og støtte til skuldre, hofter og lænd, uanset kropstype. De ergonomiske egenskaber var afgørende, da Testfakta lod tre laboratorier teste ni kontinentalsenge i premiumklassen på det danske marked

Laboratorietest

Testfaktas test af vaskemaskiner

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på vaskemaskinernes evne til at vaske, skylle og centrifugere, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita vaskemaskine CTM7840V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita vaskemaskinen. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignelige vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvita vaskemaskinen præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

De ledningsfri støvsugere taber hurtigt pusten

Ledningsfrit lyder nemt og bekvemt, men det kan hurtigt være ovre.

Testfaktas laboratorietest af syv batteridrevne støvsugere viser, at en af dem ikke kan klare mere end seks minutters drift på en fuld opladning.

– Med den kan man knap nok støvsuge et rum, inden man må stoppe igen, siger Albrecht Liskowsky, der er ansvarlig testleder på det tyske laboratorium.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Effektivitet i alle indstillinger karakteriserer den bedste luftrenser

To producenter skiller sig ud i Testfaktas store laboratorietest af luftrensere med høj kapacitet, men Blueair 7700i står som alene som vinder, når resultaterne fra både maksimum- og den mere støjsvage indstilling vejes sammen.

– Både Blueair og Electrolux har højere kapacitet end konkurrenterne i testen, forklarer Tobias Eriksson, der er testleder på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.