Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Udvalget i testen udgøres af de mest udbredte flydende vaskemidler til farvet tøj på det danske marked. Foto: Tobias Meyer
Udvalget i testen udgøres af de mest udbredte flydende vaskemidler til farvet tøj på det danske marked. Foto: Tobias Meyer
I testen blev brugt standardiserede pletter fra Warwick Equest på bomuldsstof. Foto: Tobias Meyer
I testen blev brugt standardiserede pletter fra Warwick Equest på bomuldsstof. Foto: Tobias Meyer
Testen blev udført i vaskemaskiner af mærket Miele (W1514) ved en vasketemperatur på 40°C og en vandhårdhed på 15 dH. Foto: Tobias Meyer
Testen blev udført i vaskemaskiner af mærket Miele (W1514) ved en vasketemperatur på 40°C og en vandhårdhed på 15 dH. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 8 apr, 2016

Der er tydelig forskel på hvor rent flydende vaskemidler vasker. Og kun ét produkt klarer alle typer pletter tilfredsstillende. Det viser testen, som det tyske laboratorie SGS Institut Fresenius har udført. I testen sammenlignes forskellige fabrikater af flydende kulørtvaskemidler, som er indkøbt i butikker på det danske marked.

Pletter er nemlig ikke bare pletter. De skal fjernes på forskellige måder; enten med enzymer, overfladeaktive stoffer eller en blanding. Derfor har laboratoriet testet vaskemidlernes vaskeevne på 26 forskellige typer pletter fordelt på fire kategorier.

BioTex Color Superkoncentreret vinder testen, fordi det samlet set har den bedste vaskeevne. Testvinderen er blandt andet det mest effektive vaskemiddel til at fjerne pletter fra rødvin, tomatpuré og pottemuld.

De otte øvrige vaskemidler har problemer med en eller flere plettyper. For eksempel har testens næstbedste vaskemiddel, Formil Color, svært ved at fjerne fedtbaserede pletter fra make-up og motorolie. Mens fedtpletter omvendt er den eneste type pletter, som testens ringeste, Omo Brilliant Color, formår at fjerne.

Det bedste resultat kræver mindst vaskemiddel
Bianca Nerowski har ansvaret for test af vaskemidler på laboratoriet, så hun har set det meste før. Alligevel overrasker det hende, at testvinderen er et superkoncentrat. “Du får et godt resultat - men med meget mindre vaskemiddel,” siger hun.

Du skal bruge 35 ml BioTex Color Superkoncentreret for at vaske normalt snavset tøj i middelhårdt vand. Med mange af de andre vaskemidler skal du bruge 75 ml. Du får altså det bedste resultat, men du bruger mindre end halvt så meget vaskmiddel.

Svære pletter skal behandles inden
Men selv ikke testvinderen har held med at fjerne de sværeste pletter. Ingen vaskemidler kan rigtig fjerne pletter fra te og kaffe. De mest effektive vaskemidler fjerner kun 11 procent af kaffepletter og 4 procent af tepletter ifølge laboratoriets pletfjerningsindeks. Pletter fra te og kaffe skal bleges væk, men flydende vaskemiddel indeholder ikke blegemiddel, da det risikerer at ødelægge andre aktive ingredienser i vaskemidlet.

”Indekset er lavet til at finde forskelle i vaskeevne, men testresultatet modsvarer ikke altid det, du kan se med det blotte øje,” siger Bianca Nerowski. Nogle pletter kan ændre farve efter vask, hvilket der også bliver taget højde for i indekset.

 “Så hvis du har en genstridig plet, er det altså nødvendigt at pletbehandle. For selv de bedste vaskemidler kan ikke fjerne alle pletter helt,” lyder rådet fra testansvarlig Bianca Nerowski.

Alle bevarer farven på tøjet
Til gengæld er alle vaskemidler i testen gode til at holde på tøjets farver. De formår både at bevare nuancer og modvirke affarvning. Lidls eget mærke, Formil Color, har be bedste farvebevarende egenskaber, men alle vaskemidler i testen får et tilfredsstillende samlet resultat.

“Det giver mening at bruge et vaskemiddel beregnet til farvet tøj. Det virker langt bedre end et universelt vaskemiddel,” siger Bianca Nerowski.

 

Fakta

Testfakta har på vegne af Unilever gennemført en sammenlignende laboratorietest af flydende vaskemiddel til farvet tøj for det danske marked. Testen er udført efter den europæiske brancheorganisation AISEs anbefalinger og består af to overordnede dele: test af vaskeevne samt test af vaskemidlernes farvebevarende egenskaber.

Alle dele af testen er udført ved en temperatur på 40 grader Celsius og ved middelhårdt vand (15 dH). Vaskemidlet er doseret efter anvisningerne for normalt snavset tøj.

Rengøringsevne
Rengøringsevnen er testet på sammenlagt 26 forskellige typer pletter som ud fra deres sammensætning kan inddeles i fire kategorier (fedtbaserede, blegbare, proteinbaserede og særlige pletter.)

  • De fedtbaserede pletter omfatter make-up, motorolie, stegefedt, læbestift og mascara.
  • De blegbare pletter omfatter te, kaffe, frugtjuice, rødvin, tomatpuré, karry, hvid te, druesaft samt græs og mudder.
  • De proteinbaserede pletter omfatter græs, chokolade, sennep, gulerod, blod, is, kakaopulver og mayonnaise.
  • De særlige pletter omfatter rødt og brunt silikatsand samt ler og pottemuld.

AISEs anbefalinger omfatter 14 pletter. I vores test har vi suppleret med yderligere 12 typer pletter for at få en bedre vurdering af de mest almindelige typer pletter. De angivne resultater er gennemsnittet af 6 vaske per vaskemiddel og type plet.

Farvebevarende egenskaber
Testen af vaskemidlernes farvebevarende egenskaber består af to dele:

  • Hvor godt vaskemidlet bevarer farvernes nuancer. Bedømmelsen blev foretaget på 14 forskellige nuancer (farver) på prøver af bomuld og polyamid.
  • Hvor godt vaskemidlet modvirker affarvning. Affarvning blev bedømt på fire forskellige farver på prøver af bomuld og polyamid.

De angivne resultater er gennemsnittet af 10 vaske per vaskemiddel og nuance.

Den samlede bedømmelse
Resultaterne fra de forskellige dele af testen er vurderet på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er bedst. De to overordnede dele af testen udgør en samlet bedømmelse, hvor vaskeevnen vægter 60 procent, og de farvebevarende egenskaber vægter 40 procent. I vurderingen af vaskeevne vægter fedtbaserede pletter 19 procent, blegbare pletter 35 procent, proteinbaserede pletter 31 procent og de særlige pletter 15 procent. I vurderingen af farvebevarende egenskaber vægter farvenuance 70 procent og affarvning 30 procent.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test af vaskemaskiner

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på vaskemaskinernes evne til at vaske, skylle og centrifugere, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.