Intet vaskemiddel er helt pletfrit

Intet vaskemiddel er helt pletfrit

Laboratorietest

Der er store forskelle mellem rengøringsevner blandt forskellige farvevaskemidler. Men intet produkt klarer pletter fra kaffe og te, viser Testfaktas test. De to bedste produkter er begge kædernes egne varemærker.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Udgivet: 28 nov, 2013

Hvert år hælder danskerne titusindvis tons vaskemiddel på deres maskiner. En lukrativ branche for producenterne, der lægger store ressourcer i markedsføring. Men spørgsmålet er, om de måske skulle lægge flere penge i produktudviklingen. De mere kendte mærker som BioTex og Neutral opnår ikke særligt gode resultater i Testfaktas test. I stedet er det dagligvarekædernes egne varemærker, der klarer sig bedst. Bedst i test er Änglamark fra Coop.

– Det er et rigtigt velafbalanceret vaskemiddel. Den store udfordring for farvevaskemidler er både at skulle vaske rent og samtidigt bevare farverne i tøjet, og Änglamark klarer begge ting, siger Anthony Million på det franske laboratorium Eurofins, der har udført test på bestilling af Testfakta.

Laboratoriet har både undersøgt vaskemidlernes rengøringsevne og farvebevarende egenskaber.

Sidstnævnte kategori omfatter både, hvordan tøjet bleges, og hvordan farverne spredes mellem forskellige områder på flerfarvet tekstil.

Vaskemidlets evne til at rengøre blev testet på en række forskellige typer pletter fra eksempelvis kaffe, te, rødvin, stegefedt og sminke. Lidls mærke Formil har overlegen rengøringsevne. Problemet er, at det gør så grundigt rent, at farverne også trækkes med ud. Formil har de ringeste farvebevarende egenskaber af alle produkter i testen og er et eksempel på et produkt, der ikke er særligt velafbalanceret.

Ringest rengøringsevne har Neutral. Også Netop opnår dårlig bedømmelse her.

– Der er stor forskel mellem de bedste og de ringeste vaskemidler, når det drejer sig om rengøring. Selv almindelige forbrugere bør bemærke dette tydeligt igennem en sammenligning, siger Anthony Million.

Testen viser også, at almindeligt farvevaskemiddel ikke bider på blegbare farver fra kaffe og te. I mange tilfælde forstærkes farverne faktisk snarere end at forvinde. Årsagen er, at produkterne naturligvis ikke indeholder blegemiddel, eftersom dette kan beskadige farverne.
– Denne type pletter skal øjeblikkeligt vaskes med sæbe, inden de når at tørre ind. Man kan også gøre brug af særlige pletfjerningsmidler til blegbare farver, før tøjet maskinvaskes, siger Anthony Million.

Selvom der er stor forskel på rengøringsevnen blandt vaskemidlerne, er forskellen derimod mindre, når det drejer sig om farvebevarende egenskaber. Det gælder ikke mindst, når man samler resultaterne fra alle 14 undersøgte farver. Bedst er Änglamark og Netop, mens Formil er ringere end de øvrige.

Testen viser også, at visse farver som f.eks. sort og gul er vanskeligere at bevare sammenlignet med eksempelvis marineblå, som de fleste vaskemidler klarer godt.

Som forbruger er det også muligt at mindske risikoen for, at tøjet bleges, ved ganske enkelt at benytte mindre vaskemiddel end det, der anbefales på forpakningen.

– Handler det blot om at vaske sved og ikke pletter bort, kan man tilsætte mindre vaskemiddel. Et andet tip er at benytte flydende vaskemidler. De er ikke så effektive imod pletter, men de bevarer farverne bedre, siger Anthony Million. 


 

Fakta

Rengøringsevne
Testen omfatter samlet 14 forskellige plettyper:
- Fedtbaserede (makeup, stegefedt, motorolie)
- Proteinbaseret (babymad, blod, chokolade, sennep, græs)
- Blegbare (kaffe, te, rødvin, frugtjuice, tomatpuré, græs og ler)

Testen blev udført ved en temperatur på 40 °C. Resultatet er en gennemsnitsværdi beregnet på baggrund af seks vaske.

Farvebevarende egenskaber – farvenuance
Laboratoriet undersøgte, hvordan vaskemidler bleger tekstilets farve. Testen omfatter 14 forskellige farver (12 på bomuld og 2 på polyamid). Resultatet måles, når det farvede tøj vaskes 20 gange på 40 °C sammen med 3 kg sengelinned. Selve farvetabet måles med et spektrofotmeter og evalueres på en 5-trinsskala, hvor 5 er bedst.

Farvebevarende egenskaber – farveblødning
Laboratoriet undersøgte, hvordan farver spredes mellem forskellige områder på flerfaret tekstil efter vask med forskellige vaskemidler. Bedømmelsen er baseret på en 5-trinsskala, hvor 5 er bedst.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.