Højt niveau inden for energivenlige støvsugere

Højt niveau inden for energivenlige støvsugere

Laboratoriet tester støvopsugningsevnen på hårdt gulv og tæpper. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet tester støvopsugningsevnen på hårdt gulv og tæpper. Foto: Tobias Meyer
Electrolux og Siemens er de mest støjsvage støvsugere, viser laboratoriets lydniveaumålinger. Foto: Tobias Meyer
Electrolux og Siemens er de mest støjsvage støvsugere, viser laboratoriets lydniveaumålinger. Foto: Tobias Meyer
Et brugerpanel bedømte, hvordan støvsugerne var at håndtere, fx ved udskiftning af filter. Foto: Tobias Meyer
Et brugerpanel bedømte, hvordan støvsugerne var at håndtere, fx ved udskiftning af filter. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

En støvsugers kapacitet sidder ikke bare i motoren, viser Testfaktas test. EU's nye krav til energivenlige støvsugere har løftet niveauet i maskinerne, vurderer laboratoriet.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 31 mar, 2015

Da EU i efteråret skærpede reglerne for, hvor meget energi en støvsuger maksimalt må trække, blev der efterspørgsel efter de gamle og mere kraftfulde modeller.

Ifølge avisen The Guardian øgede flere britiske forhandlere deres omsætning af ældre 1800- og 2000 watt-maskiner med omkring 40 procent. Men bekymringerne for, at de nye, energivenlige maskiner skulle forringe rengøringen, viser sig at være helt ubegrundede.
– Det er snarere modsat, støvsugerne er blevet bedre, siger Albrecht Liskowsky, der er testleder på SLG's laboratorium i Tyskland.

Testfakta lod laboratoriet teste syv støvsugere med en motoreffekt under den nye maksimalgrænse på 1600 watt. Seks af modellerne ligger tilmed under 900 watt, som bliver maksimalgrænsen, når reglerne strammes yderligere i 2017.
– De nye krav har tvunget producenterne til at forbedre designet og delenes udformning – faktorer, som har meget større betydning for støvsugernes evne til at opsuge støv, end effekten har, forklarer Albrecht Liskowsky.

Laboratoriet målte maskinernes evne til at opsuge støv på både hårdt gulv og tæpper. Støvsugerne blev også testet med det lille mundstykke på sofapuder. Electrolux opnår det bedste resultat med en evne til at opsuge støv, som ligger over gennemsnittet, og et meget lavt støjniveau. Electrolux får også en høj bedømmelse af panelet for sin brugervenlighed. Men det er tydeligt, at forskellige maskiner klarer sig forskelligt på forskellige underlag. Tæpper er ikke testvinderen Electrolux' stærkeste side. Her er det i stedet Bosch, som er bedst.
– Det faktum, at visse modeller er bedre på tæpper, og andre er bedre på hårde gulve, skyldes frem for alt mundstykkets udformning, siger Albrecht Liskowsky.

Når resultaterne regnes sammen, ligger maskinerne meget jævnt, og blandt seks ud af syv testede modeller, er det kun decimaler, der adskiller slutresultaterne. Clas Ohlsons støvsugere, som er testens billigste, skiller sig ud og får en betydeligt dårligere evaluering end de øvrige. Blandt andet siver knap 1 procent af støvet, som Clas Ohlson-maskinen suger op, ud igen. Alle de øvrige testede modeller klarer at beholde næsten 100 procent af de opsugede støvpartikler inde i konstruktionen.
– Det skyldes sandsynligvis luftlækage fra støvsugeren, hvilket er mere almindeligt i billige modeller, siger Albrecht Liskowsky.
– Hvis støvsugeren ikke er tæt, spiller det ingen rolle, hvor godt et filter den har. Og for en person med allergi kan en procents støvlækage være alt for meget.

 

 

– Det skyldes sandsynligvis luftlækage fra støvsugeren, hvilket er mere almindeligt i billige modeller, siger Albrecht Liskowsky.

– Hvis støvsugeren ikke er tæt, spiller det ingen rolle, hvor godt et filter den har. Og for en person med allergi kan en procents støvlækage være alt for meget.

Fakta

Fakta: Energikrav til støvsugere

Fra den 1. september 2014 må støvsugere, der lanceres på markedet, maksimalt have en effekt på 1600 watt. Fra den 1. september 2017 sænkes kravet yderligere til 900 watt. Støvsugerne skal også være energimærkede, og faktorer som filtreringskapacitet og lydniveau skal vises på etiketten. Reglerne er en del af EU's økodesign- og energimærkningsordninger.

Fakta

SLG's laboratorium i Tyskland har på vegne af Testfakta testet syv almindelige støvsugermodeller til maks. 3.000 kroner. Alle maskiner er udstyret med pose og velegnede til både tæpper og hårde gulve. De har en deklareret effekt på max. 1.600 watt og skal opfylde EU's gældende krav.

Testen bestod af følgende dele:

Støvopsugning
Laboratoriet målte støvopsugningsevnen på både hårdt gulv og tæpper. På hårdt gulv udførtes testen både med tom pose og halvfuld pose>. Laboratoriet testede også maskinernes evne til at opsuge fibre fra beklædte møbler, og hvor mange millimeter, som det store mundstykke missede, når man støvsuger ved vægge og kanter.
Filtreringsevnen blev testet ved at måle partikelindholdet i den luft, som støvsugeren blæser ud.

Lydniveau
Lydniveauet måles og angives i dBA

Håndtering
Et brugerpanel bedømte, hvor let det var at samle støvsugerens forskellige dele og skille dem ad igen, skifte og rengøre filter samt løfte og bære støvsugeren og støvsuge på tæpper og hårdt gulv.

Delenes holdbarhed
Mundstykkets slagfasthed blev testet, og laboratoriet bedømte, hvor godt støvsugerslangen og de tilsluttende dele kunne modstå deformation.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.