Glansen skiller opvaskemidlerne

Glansen skiller opvaskemidlerne

Loading diswasher for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying milk for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying minced meat for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying minced meat for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying oat flakes for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Assessment of glasses after filming test. Foto: Ulrich Schepp.
Assessment of glasses after filming test. Foto: Ulrich Schepp.
Foto: Ulrich Shepp
Assessment of long drink glasses after rinse test. Foto: Ulrich Schepp.
Assessment of long drink glasses after rinse test. Foto: Ulrich Schepp.
Burning in of milk residue for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Filling tea cups for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying egg yolk for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Laboratorietest

Mange opvasketabletter rengør godt. Men glas og bestik skal helst også være blankt og skinnende, når du tager det ud af maskinen. Evnen til at opretholde glansen var det, der var afgørende i testfaktas store nordiske laboratorietest af forskellige maskinopvaskemidler.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 28 mar, 2014

Er der noget mere irriterende end at tage beskidte tallerkner eller bestik ud af den opvaskemaskine, der lige har kørt? Man har valget mellem at stille det tilbage og håbe på bedre held næste gang eller simpelthen at tage opvaskebørsten frem.

Spørgsmålet er så, hvor meget selve opvaskemidlet påvirker slutresultatet. Testfakta Research har, som opgave for producenten Reckitt Benckiser, laboratorietestet og sammenlignet 30 forskellige mærker på det svenske, danske og norske marked.

For at teste opvasketabletternes rengørende effekt har det tyske laboratorium SGS Institut Fresenius anvendt testmetoder, som er standard i branchen. Syv typer af madrester fra eksempelvis mælk der er brændt på, te og indtørret havregrød, påføres tallerkner, krus og bestik. Efter at det er blevet vasket op ved 50 °C, blev der undersøgt, hvor stor en procentdel af resterne der var væk.

– Nogle typer madrester er sværere at få væk end andre, hvilket man også ser i testresultatet. Te pletter på porcelæn er for eksempel tit svære, og især når man vasker op i hårdt vand, som er tilfældet i Danmark. Også den brændte mælk var der ikke nogen af opvaskemidlerne i testen, der rigtigt kunne klare, siger Bianca Nerowski, testleder hos SGS.

Forskellen mellem de bedre og de dårligere produkter i testen er først og fremmest rengøringsevnen  i forhold til proteinrige rester som kødfars og æg. Mens de bedste mærker får mere eller mindre alle rester væk, så klarer de dårligste kun omkring halvdelen af denne type pletter.
Neophos Quantum og Lidls W5 har den bedste rengøringseffekt, men ingen af de testede produkter stikker ud som bemærkelsesværdigt bedre eller dårligere end de øvrige.

Den rengørende evne er selvfølgelig det vigtigste aspekt for et maskinopvaskemiddel. Men selv hvis glasset eller gaffelen er fri for madrester, vil man gerne have, at det man har vasket op skinner, når det sættes på plads i skabet.

– Et glas kan være rent, men alligevel have pletter eller hinder, som gør at det ser beskidt ud. Denne type pletter skyldes som regel mineraler som kalk og salt i vandet, siger Bianca Nerowski.

Laboratoriet sammenlignede derfor opvasketabletternes skylleeffektivitet og evne til at modvirke pletter, hinder og belægninger. Dette blev analyseret efter at tallerkner, glas og bestik var blevet vasket op 30 gange med de forskellige opvaskemidler i testen.

 

Fakta

Udvalget omfatter følgende produkter:

 1. Neophos Quantum
 2. Neophos All in 1
 3. Yes Platinum
 4. Yes Alt i en
 5. Shine 7 in 1 Revolution
 6. W5 Dishwasher tablets
 7. Aldi Una Komplett
 8. Clean Tabs 5-i-1
 9. Coop All in 1
 10. Levevis Alt-i-en
 11. Irma Tusindfryd

Testudførelse

Laboratorietesten er udført af SGS Institut Fresenius i tyske Tanusstein. Laboratorietesten er udført i overensstemmelse med brancheorganet IKWs anbefalinger og laboratoriets egne metoder.

Samtlige testmomenter er gennemført med en opvasketemperatur på 50 grader Celsius og i hårdt vand (21 dH).

Laboratorietesten omfatter følgende dele:

 1. Rengøringseffektivitet
 2. Skylleeffektivitet
 3. Evne til at modvirke fremkomsten af pletter, belægninger og grå hinder

Rengøringseffektivitet

Rengøringseffektiviteten er testet på 7 forskellige typer madrester/pletter som ud fra deres sammensætning kan inddeles i tre kategorier - blegbare, proteinbaserede og stivelsesbaserede. De forskellige madrester/pletter er i blevet påført forskellige bærer typer - tallerkner kopper og metalbestik.

 • Stivelsesbaserede: indtørret havregrød (bærer - porcelænstallerkner)
 • Stivelsesbaserede: indtørrende rester af kartoffel, majs, ris og hvede (bærer porcelænstallerkner)
 • Proteinbaserede: indtørret kødfars med æg (bærer - porcelænstallerkner)
 • Proteinbaserede: indtørret blanding af æg og mælk (bærer - bestik af rustfrit stål)
 • Proteinbaserede: indtørret æggeblomme (bærer - bestik i rustfrit stål)
 • Proteinbaserede: mælk som er brændt på (bærer - porcelænsskål)
 • Blegbare: indtørret te (bærer - porcelænskrus)

Det fremlagte resultat består af middelværdien fra 5 test omgange per madrest/plet og fabrikat. Laboratoriets resultat vises på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er helt rent (ingen rester).

Skylleeffektivitet

Skylningens effektivitet blev testet i to omgange. Forekomsten af pletter og forekomsten af grå belægning efter skylning. I testen blev opvaskemaskinen fyldt med 5 forskellige bærere (se nedenfor) som blev tilsmudset med stivelse, æggehvide, samt vegetabilsk og animalsk fedt. Efter opvaskeprogrammet er slut, får opvasken lov til at køle i 10 minutter med åben luge. Derefter vurderes skylleeffektiviteten i en såkaldt ”black box”, en sort kasse med særlige lysforhold. Her ser man tydeligt spor af indtørrede dråber, render, rester eller grå hinder på de forskellige bærere. Glassene blev bedømt både visuelt og ved hjælp af et digitalt billedanalyse instrument. Det fremlagte resultat er middelværdien fra tre gentagelser per bærer. Laboratoriets resultat vises på en skala fra 1 til 8, hvor 8 er helt rent (ingen grå hinde/belægning eller pletter).

Opvasken bestod af følgende bærere:

 • Blå tallerkner af melamin-materiale
 • Sorte glastallerkner
 • Sorte porcelænstallerkner
 • Høje drikkeglas
 • Knive af rustfrit stål

Evne til at modvirke fremkomsten af pletter, belægninger og grå hinder

Opvaskemidlets evne til at modvirke opbygning af grå hinde/belægning blev testet i 30 cyklusser i alt per opvaskemiddel fabrikat. I testen blev maskinen fyldt med tre forskellige bærere (se nedenfor) som blev tilsmudset med tomatketchup, sennep, sovs, kartoffelmel, benzoesyre, æggeblomme, margarine og mælk. Efter færdigt opvaskeprogram lod man opvasken køle i 30 minutter. Opvaskens klarhed/glans blev bedømt visuelt efter 10, 20 og 30 gentagelser. Det fremlagte resultat er middelværdien fra 10, 20 respektive 30 gentagelser per bærer og fabrikat. Laboratoriets resultat blev vist på en skala fra 1 til 8, hvor 8 er helt rent (ingen grå hinde/belægning).

Opvasken bestod af følgende bærere:

 • Krystalglas
 • Porcelæn
 • Bestik i rustfrit stål

Karaktergivning

Testfaktas karaktergivning følger laboratoriets fremlæggelse, men med en skala fra 1 til 5, hvor 5 betyder helt rent (ingen rester), pletter eller grå hinde.

 1. Karakteren 1 betyder et meget utilfredsstillende resultat
 2. Karakteren 2 betyder et utilfredsstillende resultat
 3. Karakteren 3 betyder et middelgodt resultat
 4. Karakteren 4 betyder et tilfredsstillende resultat
 5. Karakteren 5 betyder et meget tilfredsstillende resultat

Karaktererne fra de forskellige delmomenter er blevet vægtet og samlet til en karakter, hvor karakteren fra de forskellige delmomenter har fået følgende vægt:

Rengøringseffektivitet 65%

 • Stivelsesbaserede rester 25%
 • Proteinbaserede rester 25%
 • Brændt mælk 25 %
 • Blegbare pletter 25 %

Glans 35 %

 • Skylleeffektivitet 33%
 • Evne til at modvirke grå hinde/belægning 67 %

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.