Glansen skiller opvaskemidlerne

Uppdragstest

Glansen skiller opvaskemidlerne

Loading diswasher for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying milk for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying minced meat for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying minced meat for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying oat flakes for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Assessment of glasses after filming test. Foto: Ulrich Schepp.
Assessment of glasses after filming test. Foto: Ulrich Schepp.
Foto: Ulrich Shepp
Assessment of long drink glasses after rinse test. Foto: Ulrich Schepp.
Assessment of long drink glasses after rinse test. Foto: Ulrich Schepp.
Burning in of milk residue for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Filling tea cups for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Applying egg yolk for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
Laboratorietest

Mange opvasketabletter rengør godt. Men glas og bestik skal helst også være blankt og skinnende, når du tager det ud af maskinen. Evnen til at opretholde glansen var det, der var afgørende i testfaktas store nordiske laboratorietest af forskellige maskinopvaskemidler.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 28 mar, 2014

Er der noget mere irriterende end at tage beskidte tallerkner eller bestik ud af den opvaskemaskine, der lige har kørt? Man har valget mellem at stille det tilbage og håbe på bedre held næste gang eller simpelthen at tage opvaskebørsten frem.

Spørgsmålet er så, hvor meget selve opvaskemidlet påvirker slutresultatet. Testfakta Research har, som opgave for producenten Reckitt Benckiser, laboratorietestet og sammenlignet 30 forskellige mærker på det svenske, danske og norske marked.

For at teste opvasketabletternes rengørende effekt har det tyske laboratorium SGS Institut Fresenius anvendt testmetoder, som er standard i branchen. Syv typer af madrester fra eksempelvis mælk der er brændt på, te og indtørret havregrød, påføres tallerkner, krus og bestik. Efter at det er blevet vasket op ved 50 °C, blev der undersøgt, hvor stor en procentdel af resterne der var væk.

– Nogle typer madrester er sværere at få væk end andre, hvilket man også ser i testresultatet. Te pletter på porcelæn er for eksempel tit svære, og især når man vasker op i hårdt vand, som er tilfældet i Danmark. Også den brændte mælk var der ikke nogen af opvaskemidlerne i testen, der rigtigt kunne klare, siger Bianca Nerowski, testleder hos SGS.

Forskellen mellem de bedre og de dårligere produkter i testen er først og fremmest rengøringsevnen  i forhold til proteinrige rester som kødfars og æg. Mens de bedste mærker får mere eller mindre alle rester væk, så klarer de dårligste kun omkring halvdelen af denne type pletter.
Neophos Quantum og Lidls W5 har den bedste rengøringseffekt, men ingen af de testede produkter stikker ud som bemærkelsesværdigt bedre eller dårligere end de øvrige.

Den rengørende evne er selvfølgelig det vigtigste aspekt for et maskinopvaskemiddel. Men selv hvis glasset eller gaffelen er fri for madrester, vil man gerne have, at det man har vasket op skinner, når det sættes på plads i skabet.

– Et glas kan være rent, men alligevel have pletter eller hinder, som gør at det ser beskidt ud. Denne type pletter skyldes som regel mineraler som kalk og salt i vandet, siger Bianca Nerowski.

Laboratoriet sammenlignede derfor opvasketabletternes skylleeffektivitet og evne til at modvirke pletter, hinder og belægninger. Dette blev analyseret efter at tallerkner, glas og bestik var blevet vasket op 30 gange med de forskellige opvaskemidler i testen.

 

Fakta

Udvalget omfatter følgende produkter:

 1. Neophos Quantum
 2. Neophos All in 1
 3. Yes Platinum
 4. Yes Alt i en
 5. Shine 7 in 1 Revolution
 6. W5 Dishwasher tablets
 7. Aldi Una Komplett
 8. Clean Tabs 5-i-1
 9. Coop All in 1
 10. Levevis Alt-i-en
 11. Irma Tusindfryd

Testudførelse

Laboratorietesten er udført af SGS Institut Fresenius i tyske Tanusstein. Laboratorietesten er udført i overensstemmelse med brancheorganet IKWs anbefalinger og laboratoriets egne metoder.

Samtlige testmomenter er gennemført med en opvasketemperatur på 50 grader Celsius og i hårdt vand (21 dH).

Laboratorietesten omfatter følgende dele:

 1. Rengøringseffektivitet
 2. Skylleeffektivitet
 3. Evne til at modvirke fremkomsten af pletter, belægninger og grå hinder

Rengøringseffektivitet

Rengøringseffektiviteten er testet på 7 forskellige typer madrester/pletter som ud fra deres sammensætning kan inddeles i tre kategorier - blegbare, proteinbaserede og stivelsesbaserede. De forskellige madrester/pletter er i blevet påført forskellige bærer typer - tallerkner kopper og metalbestik.

 • Stivelsesbaserede: indtørret havregrød (bærer - porcelænstallerkner)
 • Stivelsesbaserede: indtørrende rester af kartoffel, majs, ris og hvede (bærer porcelænstallerkner)
 • Proteinbaserede: indtørret kødfars med æg (bærer - porcelænstallerkner)
 • Proteinbaserede: indtørret blanding af æg og mælk (bærer - bestik af rustfrit stål)
 • Proteinbaserede: indtørret æggeblomme (bærer - bestik i rustfrit stål)
 • Proteinbaserede: mælk som er brændt på (bærer - porcelænsskål)
 • Blegbare: indtørret te (bærer - porcelænskrus)

Det fremlagte resultat består af middelværdien fra 5 test omgange per madrest/plet og fabrikat. Laboratoriets resultat vises på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er helt rent (ingen rester).

Skylleeffektivitet

Skylningens effektivitet blev testet i to omgange. Forekomsten af pletter og forekomsten af grå belægning efter skylning. I testen blev opvaskemaskinen fyldt med 5 forskellige bærere (se nedenfor) som blev tilsmudset med stivelse, æggehvide, samt vegetabilsk og animalsk fedt. Efter opvaskeprogrammet er slut, får opvasken lov til at køle i 10 minutter med åben luge. Derefter vurderes skylleeffektiviteten i en såkaldt ”black box”, en sort kasse med særlige lysforhold. Her ser man tydeligt spor af indtørrede dråber, render, rester eller grå hinder på de forskellige bærere. Glassene blev bedømt både visuelt og ved hjælp af et digitalt billedanalyse instrument. Det fremlagte resultat er middelværdien fra tre gentagelser per bærer. Laboratoriets resultat vises på en skala fra 1 til 8, hvor 8 er helt rent (ingen grå hinde/belægning eller pletter).

Opvasken bestod af følgende bærere:

 • Blå tallerkner af melamin-materiale
 • Sorte glastallerkner
 • Sorte porcelænstallerkner
 • Høje drikkeglas
 • Knive af rustfrit stål

Evne til at modvirke fremkomsten af pletter, belægninger og grå hinder

Opvaskemidlets evne til at modvirke opbygning af grå hinde/belægning blev testet i 30 cyklusser i alt per opvaskemiddel fabrikat. I testen blev maskinen fyldt med tre forskellige bærere (se nedenfor) som blev tilsmudset med tomatketchup, sennep, sovs, kartoffelmel, benzoesyre, æggeblomme, margarine og mælk. Efter færdigt opvaskeprogram lod man opvasken køle i 30 minutter. Opvaskens klarhed/glans blev bedømt visuelt efter 10, 20 og 30 gentagelser. Det fremlagte resultat er middelværdien fra 10, 20 respektive 30 gentagelser per bærer og fabrikat. Laboratoriets resultat blev vist på en skala fra 1 til 8, hvor 8 er helt rent (ingen grå hinde/belægning).

Opvasken bestod af følgende bærere:

 • Krystalglas
 • Porcelæn
 • Bestik i rustfrit stål

Karaktergivning

Testfaktas karaktergivning følger laboratoriets fremlæggelse, men med en skala fra 1 til 5, hvor 5 betyder helt rent (ingen rester), pletter eller grå hinde.

 1. Karakteren 1 betyder et meget utilfredsstillende resultat
 2. Karakteren 2 betyder et utilfredsstillende resultat
 3. Karakteren 3 betyder et middelgodt resultat
 4. Karakteren 4 betyder et tilfredsstillende resultat
 5. Karakteren 5 betyder et meget tilfredsstillende resultat

Karaktererne fra de forskellige delmomenter er blevet vægtet og samlet til en karakter, hvor karakteren fra de forskellige delmomenter har fået følgende vægt:

Rengøringseffektivitet 65%

 • Stivelsesbaserede rester 25%
 • Proteinbaserede rester 25%
 • Brændt mælk 25 %
 • Blegbare pletter 25 %

Glans 35 %

 • Skylleeffektivitet 33%
 • Evne til at modvirke grå hinde/belægning 67 %

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.