De såkaldte airfryers er på få år blevet et almindeligt indslag mange danske køkkener. De sociale medier svømmer over med både tilpassede opskrifter og fantasifulde historier om, hvordan folk bruger deres varmluftsfritøser.
Rent teknisk fungerer en airfryer i praksis som en varmluftsovn, med et varmeelement i ovnlåget og en blæser, der sender varmen rundt i det lille, lukkede rum. Derfor er et også vigtigt, at den varme luft når frem til maden, som skal tilberedes. Ellers risikerer man, at madretten bliver ujævnt tilberedt med en brændt overflade og rå indeni.
Fordelen ved en airfryer er, at den både er hurtigere og bruger mindre energi sammenlignet med en traditionel varmluftsovn.
Testfakta har på opdrag af nordiske medier ladet otte populære airfryers fra det svenske marked laboratorieteste. Med tiden er volumen på airfryers blevet større, og vi har valgt at teste enheder i størrelsen XL, med en kapacitet på op til seks portioner.
Testene er udført ved det uafhængige franske laboratorium Eurofins ATS i Aix en Provence. Testen omfatter, hvor godt maden tilberedes, kvalitet og holdbarhed, brugervenlighed samt energiforbrug og lydniveau. Tilberedningsmomentet er testet og bedømt for pommes frites og kyllingelår.
[PDF]
Rapporten fra laboratoriet sammenfatter, at samtlige fritøser opnår et forventet resultat, uden større uheld. Men testen påviser også tydelige forskelle mellem produkterne, som ikke er uvæsentlige for personer, der står foran en købsbeslutning.
- Electrolux er fx tungere, støjer mere og er generelt mere besværlig at håndtere, siger Félix Simonnet, der er testleder hos Eurofins ATS.
Electrolux, som er den klart dyreste airfryer i testen, får den næst dårligste bedømmelse, da smagspanelet bedømmer pommes frites tilberedt efter enhedernes instruktionsbøger. Kun Philips får en lavere bedømmelse for sine pommes frites. Pommes frites-kvaliteten toppes i stedet af testvinderen OBH Nordica og det mindre kendte varemærke Princess.
Da panelet senere tilberedte kyllingelår, viste det sig, at en varmluftsfritøse, som er god til pommes frites, ikke nødvendigvis er lige så god til kylling, hvor det i stedet blev Cosori, der endte som en klar vinder.
Electrolux og Philips udmærkede sig også negativt ud fra et brugerperspektiv, eftersom dele af enhedens yderside blev så varme, at man risikerer at brænde sig.
Gunilla von Heland er madredaktør på tidsskriftet Allt om mat og har mærket den store interesse for airfryers. Hendes personlige favorit til tilberedning i airfryer er netop kyllingelår.
- Det går hurtigt og enkelt, og så blive de utroligt lækre på ydersiden, samtidig med at saften bevares i kødet, siger Gunilla von Heland.
Til en mindre husholdning kan en airfryer ifølge hende være et godt alternativ til en traditionel ovn eller mikroovn.
- En børnefamilie har måske behov for, at børnene selv skal kunne lave mad, inden forældrene er hjemme. Her fungerer airfryeren rigtig godt til halvfabrikata som eksempelvis fiskepinde.
- Det, man skal tænke på, når man bruger sin airfryer, er netop. at den varme luft tilbereder maden. Derfor er det ikke en god idé at lægge ting ovenpå hinanden. Hvis det er tilfældet, bør man røre rundt.
Efter den omfattende test noterede laboratoriet en række funktioner, som ville have været ønskværdige for brugeren.
- Det ville være praktisk, hvis man kunne forberede maden og angive et tidspunkt, hvor airfryeren skulle starte tilberedningen. Derefter ville det lette, hvis den varmholdningsfunktion, som nogle airfryers har, kunne indstilles i forvejen, siger Félix Simonnet.