De skarpeste knive i skuffen

De skarpeste knive i skuffen

Knivenes evne til at bevare skarpheden testes blandt andet ved at skære i en svinekam. Foto: Anna Sigge
Skarpheden måles ved at lade knivene skære gennem en stabel papirstrimler. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Kniven kan blive din bedste ven i køkkenet – hvis den er god og vedligeholdes rigtigt. Men der er store forskelle mellem de forskellige mærker, og høj pris er ikke altid en garanti for skarphed.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 10 mar, 2015

En skarp kniv gør madlavningen både sjovere og bedre. Men i mange danske køkkener er skuffen fyldt med knive, uden at nogen af dem nødvendigvis er særlig gode eller skarpe.

– Folk har som regel for mange knive, som de ikke vedligeholder godt nok på. Hvis man i stedet har en god kniv og vedligeholder den godt, kan man bruge den til det meste, og den kan holde resten af livet, siger Karl-Magnus Edberg, som er kokkelærer på restaurantskolen i Grythyttan.

Spørgsmålet er blot, hvilken kniv man skal købe – om man vil starte på en frisk? Testfakta har sammenlignet otte forskellige kokkeknive i forskellige prisklasser hos SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Laboratoriet testede både skarphed i nye knive, hvor hurtigt kniven bliver slidt, og hvor let det er gøre æggen skarp igen, når den er blevet sløv. Derudover måles bladets styrke og fleksibilitet. Et brugerpanel bedømte også, hvordan kniven er at anvende.

Lidt forenklet findes der to typer knive: De, der er skarpe fra starten, slides hurtigt og meget, men er lette at skærpe igen. Og så er der de knive, der ikke påvirkes så meget, men mere bevarer et jævnt niveau gennem hele testprocessen. Hvilken type, der passer bedst, er naturligvis en smagssag og afhænger af, hvor ofte man er indstillet på at skulle finde slibesten eller strygestål frem.

– Grunden til, at knive ikke er lige lette at slide og slibe skarpe igen, afhænger først og fremmest af hvor hårdt stålet er, men også hvilke legeringer der er anvendt i stålet. Slibevinklen på æggen spiller også en rolle, fortæller knivsliberen Johnny Hellergård fra Slipkliniken i Stockholm.

– De fleste går ofte efter den gyldne middelvej: En kniv, som både er skarp og bevarer sin skarphed, men samtidig ikke er for svær at skærpe med strygestålet.

Når resultaterne fra testens forskellige dele regnes sammen, viser det sig, at der er meget jævnt i toppen. Bedst i test er OBH Nordicas kniv, som er skarpest af alle, når den er ny, og stadig skarpest efter slidstyrketestene. På en delt andenplads kommer knivene fra Mac og Chroma. Mac-kniven taber mest i skarphed af alle knivene i slidstyrketesten, men bliver også overlegen skarpest, når den slibes op igen. Laveste resultat opnår knivene fra Lion Sabatier og Ikea. Som nye er de kun halvt så skarpe, som de skarpeste knive i testen.

Ud over skarpheden skal den, der vælger kniv, selvfølgelig også vurdere, hvordan den er at arbejde med. Nogle foretrækker en lettere kniv, andre vil gerne have en mere lidt mere tyngde.

– Kniven skal ligge godt i hånden. Den skal heller ikke være større, end man kan håndtere, siger Karl-Magnus Edberg.

– Meget handler også om vane. Og man bliver desværre ikke nogen mesterkok, bare fordi man har en skarp kniv. Et tip er at købe fem kilo løg sammen med den nye kniv og så arbejde sig ind på kniven. Så skal man nok få styr på teknikken.

Fakta

Fire knivtips fra kokken

  1. Før eller senere bliver alle knive sløve. Køb et slibestål eller en sten, og lær at bruge det.
  2. Anskaf et godt skærebræt. For at undgå at æggen bliver unødigt sløv for hurtigt, skal kniven føres i vuggende bevægelser mod skærebrættet, når du skærer.
  3. Kniven bør ikke ligge løst sammen med andre knive eller redskaber i en skuffe eller bestikbakke.
  4. Sørg for, at dine hænder er rene og tørre, når du håndterer kniven, ellers er der risiko for, at de glider, så du risikerer at skære dig. 
Fakta

Otte forskellige kokkeknive fra forskellige mærker er testet på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Skarphed

  • Skarpheden måles ved at lave knivende skære gennem en stabel papirstrimler og optælle antallet af afskårne strimler.
  • Belastningen af knivene blev gennemført efter en standardmetode, hvor knivene slides ved at skære i kridtbehandlet papir. En anden opsætning af samme knivmodeller slider knivene ved at lade dem skære i gulerødder og svinekam. Efter belastningen måles skarpheden igen.
  • De sløvede knive stryges derefter op ved hjælp af et strygestål. Alle knive fik samme behandling, hvorefter skarpheden blev målt igen.

Knivbladets styrke og fleksibilitet

Bøjeligheden måles ved, at toppen af knivbladet spændes fast, samtidig med at håndtaget belastes med en tyngde. Laboratoriet kontrollerede derefter, hvor meget bladet var bøjet, efter at belastningen blev fjernet. Laboratoriet målte også, hvor stor kraft der kræves for at knække bladet sidelæns.

Anvendelse og udformning

Et testpanel på fem personer med forskellige størrelser hænder prøvede og evaluerede knivene ved at skære i en række forskellige råvarer.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.