De ledningsfri støvsugere taber hurtigt pusten

De ledningsfri støvsugere taber hurtigt pusten

Foto: Ines Escherich
Efterklangsrum til måling og fastsættelse af lydeffektniveau. Foto: Ines Escherich
Støvsugning fra hårdt gulv. Foto: Ines Escherich
Støvsugning fra tæppe. Foto: Ines Escherich
Fjernelse af fibre fra møbler. Foto: Ines Escherich
Måling af mundstykkets bredde. Foto: Ines Escherich
Testmateriale, som blev brugt til hårde gulve, tæpper, møbelbetræk og affald. Foto: Ines Escherich.
Laboratorietest

Ledningsfrit lyder nemt og bekvemt, men det kan hurtigt være ovre.

Testfaktas laboratorietest af syv batteridrevne støvsugere viser, at en af dem ikke kan klare mere end seks minutters drift på en fuld opladning.

– Med den kan man knap nok støvsuge et rum, inden man må stoppe igen, siger Albrecht Liskowsky, der er ansvarlig testleder på det tyske laboratorium.

Laboratorietest
Håkan Lövström Udgivet: 21 sep, 2021

Ledningsfri og batteridrevne maskiner bliver mere og mere almindelige i vores hjem. Nu vinder de ledningsfri støvsugere frem overalt. Testfakta har fået testet syv almindelige ledningsfri støvsugere på det tyske laboratorium SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf i Tyskland.

Testen afslører, at støvsugernes driftstid er et både svagt og afgørende punkt. Mange producenter har en deklareret driftstid på op mod en time eller mere.

Men testen viser, at kun en støvsuger kunne køre på fuld kapacitet og med fuld sugeevne i længere end et kvarter. Testvinderen Electrolux klarede 16 minutter, inden batteriet var fladt.

OBH Nordica havde den dårligste batterikapacitet. Den klarede kun seks minutter, inden den stod af.

Men mange af de andre maskiner havde også en kort driftstid med fuld kapacitet, hvor driftstiden varierede fra 9-11 minutter.

– En støvsuger, som skiller sig ud, når det handler om batterier, er Bosch, som har et udskifteligt batteri. Det er samme type batteri, som også bruges til fx deres skruemaskiner og hækkeklippere. Så kan du have et fuldt batteri i laderen og hurtigt skifte, siger Albrecht Liskowsky.

 

[PDF]

 

Lydniveauet er et andet område, hvor der var store forskelle mellem mærkerne. Hvis du har købt en almindelig støvsuger i løbet af de seneste år, ved du, at de er blevet mere støjsvage og knapt får hunden eller katten derhjemme til at reagere.

Det er noget andet med disse mindre skaftstøvsugere. Den mest larmende var Roidmi, som i laboratoriets målinger kom op på 84 decibel. Det svarer til et forbipasserende godstog ifølge Trafikverkets støjguide.

– Maskinerne er meget mindre end traditionelle støvsugere og har derfor meget mindre gods, som kan dæmpe lyden fra motoren. Derudover ligger motoren ikke ned mod gulvet, som også har en lyddæmpende effekt, forklarer Albrecht Liskowsky på laboratoriet i den tyske by Hartmannsdorf.

– Det er ikke så overraskende, at lige præcis Electrolux og Bosch klarede sig godt med hensyn til støjniveauet. De er begge store producenter af forskellige husholdningsmaskiner og foretager selv støjtest, siger Albrecht Liskowsky.

Hvordan klarer de håndholdte støvsugere så deres hovedopgave: at opsuge støv fra gulvet? Dyson er klart bedst til både et hårdt gulv og tæpper. Den har, ligesom alle andre, en roterende børste i mundstykket, som gør, at støvsugerne i princippet kun fungerer, når man fører mundstykket fremad. Børsten trækker snavset op, som derefter suges op gennem røret. Når mundstykket trækkes bagud, kommer børstehårene til at vende den ”forkerte” vej, og snavset trækkes ikke lige så effektivt op i røret.

Electrolux var dårligst i bagudbevægelsen. Den kunne kun opsuge 15 procent i dette moment.

Dyson var bedst. Den klarede 93 procent (94,1 procent i middelværdi – bagud og fremad) af snavset på baguddelen af testene. Dyson var også blandt de bedste, når mundstykket blev ført fremad mod snavset, men den larmende Roidmi var den allerbedste – den klarede 97 procent (85 procent i middelværdi – bagud og fremad) af snavset på hårdt gulv.

– Der pågår en hel del udvikling inden for mundstykker og børster. Dyson har fx en blødere og mere ”fluffy” børste, som de kalder ”soft roller”, der er tilpasset til hårde gulve. Producenterne har også lavet forsøg med at have to børster, som snurrer rundt på forskellig måde, i mundstykket. Men vi kommer nok til at se nye løsninger fremover, konstaterer Albrecht Liskowsky.

Et aspekt, som man ifølge ham ikke må glemme, er vægten, og hvor træls det er at bære rundt på støvsugeren, når man gør rent.

– For en ældre eller svagelig person tror jeg, at Electrolux’ løsning er den enkleste. De har sat selve støvsugeren længere ned på skaftet, så tyngden ligger over mundstykket i stedet for over hånden og armen, siger Albrecht Liskowsky.

Fakta om testen:

Laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf i Tyskland har på opdrag fra Testfakta testet syv almindelige ledningsfri støvsugermodeller til en maksimal pris af 5.000 kroner.

Ud fra disse kriterier har respektive producenter valgt, hvilken model der skal medvirke i testen.

Følgende støvsugere indgår i udvalget:

Electrolux

PQ91-ANIMA/50MB/GREEN/ALGRS

Bissell

ICON™ 25V

 

Dyson

v10 motorhead

Dreame

T20

Bosch

Unlimited Serie 6

OBH Nordica

Air Force 560 Flex

Roidmi

R20

Testparametre

Batteritid

Batteriet på hver model konditioneres (aflades helt og genoplades 3 gange) før hver test for at få den maksimale kapacitet ud af hvert batteri. Hver støvsuger køres på maksimal effekt på et hårdt gulv i henhold til specifikationerne i standarden. Batterikapaciteten måles, og tiden noteres ved 90 % og 40 % af den resterende sugeeffekt. Mange støvsugere har en funktion, som gør, at støvsugeren slukker, når batteriet bliver for svagt, en såkaldt “sudden death”. Tiden for 40 % noteres så, når støvsugeren slukker.

Rengøring af tæppe/hårdt gulv

En bestemt mængde støv fordeles på en overflade i henhold til specifikationerne i standarden. Støvsugeren skal suge støvet op med standardmundstykket i en fremadgående bevægelse og i en bagudgående bevægelse i to forskellige test. I begge test kører støvsugeren på maksimal kapacitet. Andelen af støv, som opsuges i de respektive test, bestemmes ved at veje det tilbageværende støv på overfladen og sammenligne med den samlede mængde støv, som blev spredt ud på overfladen. Resultatet vises som % opsuget støv.

Fjernelse af lange fibre fra møbler

En bestemt mængde fibre (hår og tråde) fordeles på en overflade i henhold til specifikationerne i standarden. Støvsugermundstykket (møbelmundstykket) føres frem og tilbage over hele overfalden i et specifikt mønster, til alle fibre er væk. Derefter rengøres mundstykket for fibre. Tiden, det tager at opsuge alle fibrene, og også tiden, det tager at rengøre mundstykket, noteres.

Opsugning af støv op mod en væg på hårdt gulv

En bestemt mængde støv fordeles på en overflade op mod et hjørne i henhold til specifikationerne i standarden. Støvsugeren køres i en fremadgående bevægelse med standardmundstykket én gang. Afstanden fra væggen, hvor støvsugeren ikke har opsuget støvet, måles, både fra siden og forfra. Se billede 1.

 

Billede 1. Opsugning af støv op mod en væg på hårdt gulv

Lydniveau på hårdt gulv

Støvsugeren placeres på et hårdt gulv i et specifikt rum (efterklangsrum), der er beregnet til måling af lydeffektniveau i henhold til specifikationerne i standarden. Lydeffekten (LWA) måles og justeres i henhold til A-filteret (tilpasset til følsomheden i det menneskelige øre). Værdien rapporteres som dB, LWA.

Bedømmelse

Resultaterne fra laboratorietesten bedømmes og vægtes sammen til en samlet bedømmelse i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen sker efter en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst.

Bedømmelsen fra de forskellige delmomenter vægtes sammen i en samlet bedømmelse med vægt på følgende:

  • Ydeevne, rengøring:                 (60 %)
  • Batteri:                                      (30 %)
  • Lydstyrke:                                 (10 %)

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita tørretumbler CTT7800V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita tørretumbleren. Tørretumbleren er testet sammen med sammenlignelige tørretumblere fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørretumbleren præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomi afgør kampen om den bedste kontinentalseng

God aflastning og støtte til skuldre, hofter og lænd, uanset kropstype. De ergonomiske egenskaber var afgørende, da Testfakta lod tre laboratorier teste ni kontinentalsenge i premiumklassen på det danske marked

Laboratorietest

Testfaktas test af vaskemaskiner

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på vaskemaskinernes evne til at vaske, skylle og centrifugere, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Laboratorietest

Elvita vaskemaskine CTM7840V

Testfakta Research har på opdrag fra elektronik- og hvidevarekæden Elon gennemført en laboratorietest af Elvita vaskemaskinen. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignelige vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvita vaskemaskinen præsterer gennemgående godt og opfylder kravene til Testfaktas kvalitetsmærkning Verified Quality & Performance.

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Effektivitet i alle indstillinger karakteriserer den bedste luftrenser

To producenter skiller sig ud i Testfaktas store laboratorietest af luftrensere med høj kapacitet, men Blueair 7700i står som alene som vinder, når resultaterne fra både maksimum- og den mere støjsvage indstilling vejes sammen.

– Både Blueair og Electrolux har højere kapacitet end konkurrenterne i testen, forklarer Tobias Eriksson, der er testleder på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.