De ledningsfri støvsugere taber hurtigt pusten

De ledningsfri støvsugere taber hurtigt pusten

Foto: Ines Escherich
Efterklangsrum til måling og fastsættelse af lydeffektniveau. Foto: Ines Escherich
Støvsugning fra hårdt gulv. Foto: Ines Escherich
Støvsugning fra tæppe. Foto: Ines Escherich
Fjernelse af fibre fra møbler. Foto: Ines Escherich
Måling af mundstykkets bredde. Foto: Ines Escherich
Testmateriale, som blev brugt til hårde gulve, tæpper, møbelbetræk og affald. Foto: Ines Escherich.
Laboratorietest

Ledningsfrit lyder nemt og bekvemt, men det kan hurtigt være ovre.

Testfaktas laboratorietest af syv batteridrevne støvsugere viser, at en af dem ikke kan klare mere end seks minutters drift på en fuld opladning.

– Med den kan man knap nok støvsuge et rum, inden man må stoppe igen, siger Albrecht Liskowsky, der er ansvarlig testleder på det tyske laboratorium.

Laboratorietest
Håkan Lövström Udgivet: 21 sep, 2021

Ledningsfri og batteridrevne maskiner bliver mere og mere almindelige i vores hjem. Nu vinder de ledningsfri støvsugere frem overalt. Testfakta har fået testet syv almindelige ledningsfri støvsugere på det tyske laboratorium SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf i Tyskland.

Testen afslører, at støvsugernes driftstid er et både svagt og afgørende punkt. Mange producenter har en deklareret driftstid på op mod en time eller mere.

Men testen viser, at kun en støvsuger kunne køre på fuld kapacitet og med fuld sugeevne i længere end et kvarter. Testvinderen Electrolux klarede 16 minutter, inden batteriet var fladt.

OBH Nordica havde den dårligste batterikapacitet. Den klarede kun seks minutter, inden den stod af.

Men mange af de andre maskiner havde også en kort driftstid med fuld kapacitet, hvor driftstiden varierede fra 9-11 minutter.

– En støvsuger, som skiller sig ud, når det handler om batterier, er Bosch, som har et udskifteligt batteri. Det er samme type batteri, som også bruges til fx deres skruemaskiner og hækkeklippere. Så kan du have et fuldt batteri i laderen og hurtigt skifte, siger Albrecht Liskowsky.

 

[PDF]

 

Lydniveauet er et andet område, hvor der var store forskelle mellem mærkerne. Hvis du har købt en almindelig støvsuger i løbet af de seneste år, ved du, at de er blevet mere støjsvage og knapt får hunden eller katten derhjemme til at reagere.

Det er noget andet med disse mindre skaftstøvsugere. Den mest larmende var Roidmi, som i laboratoriets målinger kom op på 84 decibel. Det svarer til et forbipasserende godstog ifølge Trafikverkets støjguide.

– Maskinerne er meget mindre end traditionelle støvsugere og har derfor meget mindre gods, som kan dæmpe lyden fra motoren. Derudover ligger motoren ikke ned mod gulvet, som også har en lyddæmpende effekt, forklarer Albrecht Liskowsky på laboratoriet i den tyske by Hartmannsdorf.

– Det er ikke så overraskende, at lige præcis Electrolux og Bosch klarede sig godt med hensyn til støjniveauet. De er begge store producenter af forskellige husholdningsmaskiner og foretager selv støjtest, siger Albrecht Liskowsky.

Hvordan klarer de håndholdte støvsugere så deres hovedopgave: at opsuge støv fra gulvet? Dyson er klart bedst til både et hårdt gulv og tæpper. Den har, ligesom alle andre, en roterende børste i mundstykket, som gør, at støvsugerne i princippet kun fungerer, når man fører mundstykket fremad. Børsten trækker snavset op, som derefter suges op gennem røret. Når mundstykket trækkes bagud, kommer børstehårene til at vende den ”forkerte” vej, og snavset trækkes ikke lige så effektivt op i røret.

Electrolux var dårligst i bagudbevægelsen. Den kunne kun opsuge 15 procent i dette moment.

Dyson var bedst. Den klarede 93 procent (94,1 procent i middelværdi – bagud og fremad) af snavset på baguddelen af testene. Dyson var også blandt de bedste, når mundstykket blev ført fremad mod snavset, men den larmende Roidmi var den allerbedste – den klarede 97 procent (85 procent i middelværdi – bagud og fremad) af snavset på hårdt gulv.

– Der pågår en hel del udvikling inden for mundstykker og børster. Dyson har fx en blødere og mere ”fluffy” børste, som de kalder ”soft roller”, der er tilpasset til hårde gulve. Producenterne har også lavet forsøg med at have to børster, som snurrer rundt på forskellig måde, i mundstykket. Men vi kommer nok til at se nye løsninger fremover, konstaterer Albrecht Liskowsky.

Et aspekt, som man ifølge ham ikke må glemme, er vægten, og hvor træls det er at bære rundt på støvsugeren, når man gør rent.

– For en ældre eller svagelig person tror jeg, at Electrolux’ løsning er den enkleste. De har sat selve støvsugeren længere ned på skaftet, så tyngden ligger over mundstykket i stedet for over hånden og armen, siger Albrecht Liskowsky.

Fakta om testen:

Laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf i Tyskland har på opdrag fra Testfakta testet syv almindelige ledningsfri støvsugermodeller til en maksimal pris af 5.000 kroner.

Ud fra disse kriterier har respektive producenter valgt, hvilken model der skal medvirke i testen.

Følgende støvsugere indgår i udvalget:

Electrolux

PQ91-ANIMA/50MB/GREEN/ALGRS

Bissell

ICON™ 25V

 

Dyson

v10 motorhead

Dreame

T20

Bosch

Unlimited Serie 6

OBH Nordica

Air Force 560 Flex

Roidmi

R20

Testparametre

Batteritid

Batteriet på hver model konditioneres (aflades helt og genoplades 3 gange) før hver test for at få den maksimale kapacitet ud af hvert batteri. Hver støvsuger køres på maksimal effekt på et hårdt gulv i henhold til specifikationerne i standarden. Batterikapaciteten måles, og tiden noteres ved 90 % og 40 % af den resterende sugeeffekt. Mange støvsugere har en funktion, som gør, at støvsugeren slukker, når batteriet bliver for svagt, en såkaldt “sudden death”. Tiden for 40 % noteres så, når støvsugeren slukker.

Rengøring af tæppe/hårdt gulv

En bestemt mængde støv fordeles på en overflade i henhold til specifikationerne i standarden. Støvsugeren skal suge støvet op med standardmundstykket i en fremadgående bevægelse og i en bagudgående bevægelse i to forskellige test. I begge test kører støvsugeren på maksimal kapacitet. Andelen af støv, som opsuges i de respektive test, bestemmes ved at veje det tilbageværende støv på overfladen og sammenligne med den samlede mængde støv, som blev spredt ud på overfladen. Resultatet vises som % opsuget støv.

Fjernelse af lange fibre fra møbler

En bestemt mængde fibre (hår og tråde) fordeles på en overflade i henhold til specifikationerne i standarden. Støvsugermundstykket (møbelmundstykket) føres frem og tilbage over hele overfalden i et specifikt mønster, til alle fibre er væk. Derefter rengøres mundstykket for fibre. Tiden, det tager at opsuge alle fibrene, og også tiden, det tager at rengøre mundstykket, noteres.

Opsugning af støv op mod en væg på hårdt gulv

En bestemt mængde støv fordeles på en overflade op mod et hjørne i henhold til specifikationerne i standarden. Støvsugeren køres i en fremadgående bevægelse med standardmundstykket én gang. Afstanden fra væggen, hvor støvsugeren ikke har opsuget støvet, måles, både fra siden og forfra. Se billede 1.

 

Billede 1. Opsugning af støv op mod en væg på hårdt gulv

Lydniveau på hårdt gulv

Støvsugeren placeres på et hårdt gulv i et specifikt rum (efterklangsrum), der er beregnet til måling af lydeffektniveau i henhold til specifikationerne i standarden. Lydeffekten (LWA) måles og justeres i henhold til A-filteret (tilpasset til følsomheden i det menneskelige øre). Værdien rapporteres som dB, LWA.

Bedømmelse

Resultaterne fra laboratorietesten bedømmes og vægtes sammen til en samlet bedømmelse i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen sker efter en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst.

Bedømmelsen fra de forskellige delmomenter vægtes sammen i en samlet bedømmelse med vægt på følgende:

  • Ydeevne, rengøring:                 (60 %)
  • Batteri:                                      (30 %)
  • Lydstyrke:                                 (10 %)

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.