Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

For at teste hjul og teleskophåndtag blev kufferterne rullet på en roterende tromle over en strækning på 23 kilometer. I testen var kufferterne også pakket med 5 kg tung håndbagage. Foto: PZT

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 30 jan, 2018

De bliver rullet, slæbt, løftet, kastet og måske tabt – en kuffert skal kunne klare lidt af hvert. Men der er store forskelle på holdbarheden, viser Testfaktas test.

Blandt andet er det håndtagenes holdbarhed, der skiller kufferterne fra hinanden.

De bedste kufferter klarede 3.000 ryk i håndtaget uden problemer. Kufferten fra Cavalet klarede kun en tiendedel så meget – her gik håndtaget i stykker efter bare 300 ryk.

Vi blev overraskede over, at der var så store forskelle, siger Thorsten Kutzner, der er testleder på PZT's laboratorium, hvor testen blev udført.

På Asaklitt-kufferten er det beklædningen rundt om håndtaget, der går i stykker efter knapt 2.000 ryk.

– Den bliver helt uanvendelig, siger Thorsten Kutzner.

Hjulene på kufferterne viste sig derimod at være uventet robuste. Kufferterne blev rullet over en strækning på i alt 23 kilometer på et underlag med forskellige ujævnheder. Alle hjul klarede testen uden anmærkninger. Men for teleskophåndtagene var de 23 kilometer mere anstrengende.

Eftersom kortere personer ikke altid trækker teleskophåndtaget hele vejen ud, testede laboratoriet at rulle kufferterne både med håndtaget trukket maksimalt ud og låst i den højeste indstilling. Håndtagene blev også belastet med en fem kilo tung håndbagage.

På flere af kufferterne blev teleskophåndtaget beskadiget, når det ikke var trukket helt ud. Efter at have rullet knapt 12 kilometer satte fx American Touristers håndtag sig fast. Også Samsonites teleskophåndtag satte sig fast.

– Hvis man skal købe kuffert, er mit råd, at man ikke vælger en med et unødigt langt håndtag, så man sikrer, at man kan have det helt trukket ud hele tiden. Håndtagene i testen klarede belastningen bedre, når de var trukket helt ud, siger Thorsten Kutzner.

Bedst i test er kufferten fra Titan. Her klarer både bærehåndtag og teleskophåndtag sig uden anmærkninger. Titan klarer sig også godt, når laboratoriet lader kufferterne falde mod gulvet og lande lige på hjulene – med fuld oppakning. Der kommer en mindre bule, men den kan rettes ud igen. Rusta og Cavalet går derimod i styrke ved hjulmonteringerne, når de udsættes for samme behandling.

Er man på udkig efter en vandtæt kuffert, er risikoen dog stor, for at man bliver skuffet, uanset hvilket mærke man vælger. Alle kufferter i testen tog vand ind, når de blev udsat for en skylle svarende til et kraftigt regnvejr. Og det var virkelig meget vand, der trængte ind. Kun Samsonite klarede sig nogenlunde og blev ganske vist fugtig, men der opstod ingen 'vandpytter' på indersiden, som i de andre kufferter

– Det virker, som om vandet er løbet ind ved teleskophåndtagets beslag. Hvis du lander i en ordenlig regnskylle og ikke kan nå i læ, kan det være en god idé at tippe kufferten, så teleskophåndtaget ikke peger opad, siger Thorsten Kutzner.

Fakta om testen

Det tyske laboratorium PZT har på vegne af Testfakta udført en sammenlignende test af syv forskellige kufferter.

Alle kufferter er ca. 75 cm høje, af hård plast og udstyret med fire hjul og teleskophåndtag. I testen var kufferterne fyldt og havde en totalvægt på 25 kg (ved test af lynlås og vandtæthed var kufferterne tomme.)

Testen bestod af følgende dele:

Rulletest

• Kufferterne blev rullet på en roterende tromle med ujævn overflade. På det udtrukne teleskophåndtag monterede man 5 kg håndbagage.

• Kufferterne blev rullet over en strækning på i alt 23 km med en hastighed på 3 km pr. time. Testen blev udført både med teleskophåndtaget helt trukket ud og med håndtaget indstillet i højeste indstilling. Efter testen blev både hjulenes og teleskophåndtagets tilstand evalueret.

Holdbarhed bærehåndtag – ryktest

Et spændbånd blev fastgjort til kuffertens håndtag. Kufferten blev hejst op, så den hang frit. Den blev sluppet og opfanget af spændbåndet efter 10 cm frit fald. Dette fald blev gentaget 3.000 gange.

Holdbarhed teleskophåndtag

Kufferten blev løftet 10 cm op i luften med teleskophåndtaget trukket helt ud og sat ned igen. Dette løft blev gentaget 1.000 gange.

Lynlås

Kuffertens lynlås blev åbnet og lukket 500 gange.

Faldtest
Kufferterne blev tabt fra 70 centimeters højde. Vinklen for faldet blev ændret, så tasken landede på forskellige sider og på hjørnet (hvor hjulene sidder). Testen blev udført, efter at kufferten var kølet ned i et kølerum (minus 20 grader).

Penetrationstest af kuffertens skal

En spids genstand blev sluppet fra en meters højde, så den ramte kuffertens midte. Testen blev udført, efter at kufferten var kølet ned i et kølerum (minus 20 grader).

Håndtering

Laboratoriet evaluerede, hvor godt kufferterne rullede på forskellige underlag, hvor gode de var at åbne, lukke og pakke.

Vandtæthed

Hver rejsetaske blev placeret opretstående og overbruset i ti minutter. Brusebadet svarede til et kraftigt regnvejr (11,25 liter pr. minut).

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Effektivitet i alle indstillinger karakteriserer den bedste luftrenser

To producenter skiller sig ud i Testfaktas store laboratorietest af luftrensere med høj kapacitet, men Blueair 7700i står som alene som vinder, når resultaterne fra både maksimum- og den mere støjsvage indstilling vejes sammen.

– Både Blueair og Electrolux har højere kapacitet end konkurrenterne i testen, forklarer Tobias Eriksson, der er testleder på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.