Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

Kaffekenderne Henrik Sandén og Linnea Vannesjö bedømte både smag og maskinernes brugervenlighed. Foto: Ola Jacobsen

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 31 jan, 2018

En automatisk espressomaskine er perfekt til dig, der gerne vil lave lækker kaffe derhjemme uden at behøve at skulle være ekspert. Du fylder vand, kaffebønner og mælk på og trykker på en knap for at få espresso, cappuccino eller en anden kaffedrik.

Men selv automatiske maskiner kræver en hel del vedligeholdelse. De skal rengøres, påfyldes og justeres, og nogle af dem er sværere at håndtere og finde ud af end andre.

Derudover giver forskellige maskiner forskellige smage, selvom der bruges nøjagtigt de samme bønner.

– Der er flere faktorer, som påvirker smagen. Vi ved fx ikke, hvor meget kaffe der bruges i forhold til vand – det kan variere fra maskine til maskine. De kan også have forskellig vandtemperatur ved brygningen, og selve bryggeprocessen kan se forskellig ud, siger Linnea Vannesjö, der er kaffeekspert og tidligere svensk baristamester.

Linnea Vannesjö og Henrik Sandén, kaffeindkøbere og tidligere svenske mestre i kaffesmagning, har blindtestet og bedømt espresso fra syv forskellige maskiner.

[PDF]

Det er maskinen fra Melitta, der klart får den bedste smagsbedømmelse, og den får også toppoint på andre parametre og slutter som overlegen testvinder.

– Den får flest smage frem, og den giver en fyldig kop med god koncentration. Præcis som man gerne vil have en espresso, siger Linnea Vannesjö.

Espressoen i blindtesten er blevet brygget efter maskinernes fabriksindstillinger. I smagstestens anden del måtte eksperterne selv finjustere maskinerne og ændre styrke, vandmængde, eller hvor groft bønnerne skulle males – alt sammen for at forsøge at nå frem til det bedst mulige smagsresultat. I nogle tilfælde blev smagsbedømmelsen forbedret, men ikke for alle maskiner.

– Smagen kan blive anderledes, men ikke altid bedre, siger Henrik Sandén.

Ud over at male bønner og brygge forskellige typer kaffe kan maskinerne også varme og skumme mælk til cappuccino og andre mælkedrikke. Her har producenterne valgt forskellige metoder. Severin har en helt fristående mælkevarmer og skummer, som aldrig kobles sammen med espressomaskinen. Den giver ikke det bedste skum, men er let at rengøre. De andre mælkeskummere skal man huske at skille ad, vaske de enkelte dele og skylle slangerne efter brug, hvilket kan være lidt besværligt.

Det allerbedste skum får du med maskinen fra DeLonghi – det er tykt og cremet. Men eftersom espressoen ikke blev særligt god, kan det kun blive til en andenplads.

Testvinderen Melitta scorede næsthøjest for mælkeskummeren. Andre maskiner giver et tyndt skum med små bobler eller gør mælken for varm. Fra den ene Philips-maskine (EP 53565/10) og Gaggias skummer kommer der vand, som gør skummet vandigt.

Fakta om testen

Testfakta har testet syv automatiske espressomaskiner i forhold til smag, brugervenlighed, indstillingsmuligheder og mælkeskummerens kvalitet. Til vores hjælp havde vi to rigtige eksperter.
* Linnéa Vannesjö – kaffeekspert og tidligere svensk baristamester.
* Henrik Sandén – kaffeindkøber og tidligere svensk mester i kaffesmagning.
 

Smagstest
Til testen blev der brugt de samme kaffebønner i alle maskiner (Signature Espresso FTO fra Johan & Nyström). Testen blev udført i to dele:

1. Blindtest af en enkel espresso fra hver maskine, hvor testerne ikke vidste, fra hvilken maskine kaffen kom. Her blev espressoen fremstillet efter maskinernes grundindstilling (fabriksindstilling).
2. Testerne fik frie hænder til at justere maskinernes grundindstillinger (styrke, vandmængde, malningsgrad) for at forsøge at lave en så velsmagende espresso som muligt.

Smagsbedømmelsen er en samlet vurdering af de to smagstest.
 

Brugervenlighed

Her blev det bedømt, hvor let eller svært det er at bruge og forstå maskinerne. I momentet indgik at påfylde bønner, påfylde vand, opstarte/skylle systemet, lave forskellige typer kaffe, indstille styrke/aroma, smide grumset væk, udtage og rengøre bryggeindsatsen.

Funktioner og indstillingsmuligheder

Her blev maskinernes funktioner og indstillingsmuligheder bedømt for forskellige typer kaffe og styrker, kopstørrelser osv.

Bedømmelse af mælkeskummeren

I bedømmelsen indgik, hvor let eller svær mælkeskummeren er at håndtere, kvaliteten af skummet, og hvor let/svær den er at rengøre. Den færdige cappuccino blev også bedømt ud fra smag og udseende.

Opstartstid og bryggetid

Vi målte den tid, det tager at starte hver maskine op (opvarmning og gennemskylning) samt den tid, det tager at brygge en kop espresso. Bryggetiden er et gennemsnit af tre kopper.

Temperaturen på espressoen

Testfakta målte temperaturen i en kop espresso direkte efter brygningen. Temperaturen, som angives i tabellen, er et gennemsnit af tre målinger.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Gode pensler gør arbejdet hurtigere

Med en god pensel får du et flottere slutresultat, du skal dyppe penslen sjældnere, og du undgår løse hår i malingen. Det viser Testfaktas Researchs store laboratorietest af pensler.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.