Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

Kaffekenderne Henrik Sandén og Linnea Vannesjö bedømte både smag og maskinernes brugervenlighed. Foto: Ola Jacobsen

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 31 jan, 2018

En automatisk espressomaskine er perfekt til dig, der gerne vil lave lækker kaffe derhjemme uden at behøve at skulle være ekspert. Du fylder vand, kaffebønner og mælk på og trykker på en knap for at få espresso, cappuccino eller en anden kaffedrik.

Men selv automatiske maskiner kræver en hel del vedligeholdelse. De skal rengøres, påfyldes og justeres, og nogle af dem er sværere at håndtere og finde ud af end andre.

Derudover giver forskellige maskiner forskellige smage, selvom der bruges nøjagtigt de samme bønner.

– Der er flere faktorer, som påvirker smagen. Vi ved fx ikke, hvor meget kaffe der bruges i forhold til vand – det kan variere fra maskine til maskine. De kan også have forskellig vandtemperatur ved brygningen, og selve bryggeprocessen kan se forskellig ud, siger Linnea Vannesjö, der er kaffeekspert og tidligere svensk baristamester.

Linnea Vannesjö og Henrik Sandén, kaffeindkøbere og tidligere svenske mestre i kaffesmagning, har blindtestet og bedømt espresso fra syv forskellige maskiner.

[PDF]

Det er maskinen fra Melitta, der klart får den bedste smagsbedømmelse, og den får også toppoint på andre parametre og slutter som overlegen testvinder.

– Den får flest smage frem, og den giver en fyldig kop med god koncentration. Præcis som man gerne vil have en espresso, siger Linnea Vannesjö.

Espressoen i blindtesten er blevet brygget efter maskinernes fabriksindstillinger. I smagstestens anden del måtte eksperterne selv finjustere maskinerne og ændre styrke, vandmængde, eller hvor groft bønnerne skulle males – alt sammen for at forsøge at nå frem til det bedst mulige smagsresultat. I nogle tilfælde blev smagsbedømmelsen forbedret, men ikke for alle maskiner.

– Smagen kan blive anderledes, men ikke altid bedre, siger Henrik Sandén.

Ud over at male bønner og brygge forskellige typer kaffe kan maskinerne også varme og skumme mælk til cappuccino og andre mælkedrikke. Her har producenterne valgt forskellige metoder. Severin har en helt fristående mælkevarmer og skummer, som aldrig kobles sammen med espressomaskinen. Den giver ikke det bedste skum, men er let at rengøre. De andre mælkeskummere skal man huske at skille ad, vaske de enkelte dele og skylle slangerne efter brug, hvilket kan være lidt besværligt.

Det allerbedste skum får du med maskinen fra DeLonghi – det er tykt og cremet. Men eftersom espressoen ikke blev særligt god, kan det kun blive til en andenplads.

Testvinderen Melitta scorede næsthøjest for mælkeskummeren. Andre maskiner giver et tyndt skum med små bobler eller gør mælken for varm. Fra den ene Philips-maskine (EP 53565/10) og Gaggias skummer kommer der vand, som gør skummet vandigt.

Fakta om testen

Testfakta har testet syv automatiske espressomaskiner i forhold til smag, brugervenlighed, indstillingsmuligheder og mælkeskummerens kvalitet. Til vores hjælp havde vi to rigtige eksperter.
* Linnéa Vannesjö – kaffeekspert og tidligere svensk baristamester.
* Henrik Sandén – kaffeindkøber og tidligere svensk mester i kaffesmagning.
 

Smagstest
Til testen blev der brugt de samme kaffebønner i alle maskiner (Signature Espresso FTO fra Johan & Nyström). Testen blev udført i to dele:

1. Blindtest af en enkel espresso fra hver maskine, hvor testerne ikke vidste, fra hvilken maskine kaffen kom. Her blev espressoen fremstillet efter maskinernes grundindstilling (fabriksindstilling).
2. Testerne fik frie hænder til at justere maskinernes grundindstillinger (styrke, vandmængde, malningsgrad) for at forsøge at lave en så velsmagende espresso som muligt.

Smagsbedømmelsen er en samlet vurdering af de to smagstest.
 

Brugervenlighed

Her blev det bedømt, hvor let eller svært det er at bruge og forstå maskinerne. I momentet indgik at påfylde bønner, påfylde vand, opstarte/skylle systemet, lave forskellige typer kaffe, indstille styrke/aroma, smide grumset væk, udtage og rengøre bryggeindsatsen.

Funktioner og indstillingsmuligheder

Her blev maskinernes funktioner og indstillingsmuligheder bedømt for forskellige typer kaffe og styrker, kopstørrelser osv.

Bedømmelse af mælkeskummeren

I bedømmelsen indgik, hvor let eller svær mælkeskummeren er at håndtere, kvaliteten af skummet, og hvor let/svær den er at rengøre. Den færdige cappuccino blev også bedømt ud fra smag og udseende.

Opstartstid og bryggetid

Vi målte den tid, det tager at starte hver maskine op (opvarmning og gennemskylning) samt den tid, det tager at brygge en kop espresso. Bryggetiden er et gennemsnit af tre kopper.

Temperaturen på espressoen

Testfakta målte temperaturen i en kop espresso direkte efter brygningen. Temperaturen, som angives i tabellen, er et gennemsnit af tre målinger.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.