Halvdelen af støvlerne revner med tiden

Halvdelen af støvlerne revner med tiden

Simonetta Granello testaa vuotavatko kumisaappaat. Kuva: Anna Sigge
Laboratorietest

Alle nye gummistøvler kan klare vandpytterne. Men Testfaktas test viser, at der er store forskelle på, hvor godt de ældes, og hvor god en støtte,de giver til små børns fødder.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 14 jan, 2014

Nu er det snart forår. Det betyder også, at det er tid til at finde børnenes gummistøvler frem igen. Der er naturligvis stor risikoen for, at de gamle er blevet for små i løbet af vinteren og derfor skal udskiftes med et nyt par.

På vegne af Testfakta  har Swerea IVFs laboratorium i Mölndal i Sverige testet kvaliteten af otte af forårets gummistøvler til børn.

Alle støver bestod det mest basale krav, at være vandtætte, uden problemer. Dette var i hvert fald tilfældet i den nye stand, som støvlerne var i, da deres tætheden blev testet. Men testen viste, at der stadig er en stor forskel på støvler og støvler.

- Når vi udsatte materialerne for simuleret aldring, kunne vi se klare forskelle på, hvor godt de klarede sig. Desuden var der også store forskelle på, hvor slappe eller stive sålerne var, fortæller Simonetta Granello, testleder hos Swerea IVFs laboratorium.

I aldringstesten blev der anbragt prøvestykker af materialet i en ovn med cirkulerende varmluft. Det er en fremgangsmåde, som indgår i den standard, som gummistøvler normalt testes imod, og den anvendes også i andre materialertests, fordi varmen accelererer den aldringsproces, som ville finde sted over tid ved normal stuetemperatur.

I dette tilfælde stod støvlerne i 70 graders varme i 200 timer, hvilket svarer til godt seks måneder ved stuetemperatur.

Der blev efterfølgende observeret revner i forskellige grader i den ene halvdel af ​​støvlematerialer, mens den anden halvdel klarede sig uden revner.

- Revnerne kan jo medføre, at støvlerne kan blive våde indeni. Desuden ser det jo grimt ud, så det er meget bedre, hvis materialet ikke påvirkes, siger Simonetta Granello.

Aldringstesten giver en indikation af, hvilke støvler der bedst klarer at stå i skabet og vente på at kunne passe de yngre søskende. Desuden viser den også, hvor godt støvlerne kan tåle at stå i et tørreskab - hvilket de ofte gør i børnehaver.

Ud over at lækage og aldring blev sålernes bøjningsstivhed også undersøgt.

- Børns fødder er mere følsomme over for forstuvninger end voksnes fødder er. Derfor er det godt at have en fast og stabil sål i børnenes støvler, siger Simonetta Granello.

Laboratoriet testede dette ved at skære et stykke af sålen hos alle støvlepar og måle den kraft, som det krævede at bøje den.

- De blødeste såler er mere Moccasin-lignende, og ikke giver nogen særligt god støtte til foden.

Andre faktorer, der også påvirker, hvilken støtte foden får er, om støvlen har en hæl, samt om sålerne er konstrueret i svangen.

Sålen i testvinderen, Crocs, udmærkede sig som den i særklasse stiveste og mest stabile,  og det på trods af at Crocs er betydeligt lettere end de andre støvler i testen: kun 160 gram pr. støvle sammenlignet med testens tungeste Tretorn, der vejer 441 gram pr. støvle..

Hverken vægt, tekstilforing eller skafthøjde spiller dog nogen rolle i bedømmelsen af støvlerne. Om støvlerne har en indlægssål, spillede heller ingen rolle. Det, der derimod er taget med i bedømmelsen er, om støvlerne har reflekser.

- Her var der store forskelle mellem dem, der havde mange og dem, der ikke havde noget. Jeg tror selv, at vi ofte glemmer at sætte reflekser på børnene, og så er det jo godt, hvis de allerede findes på tøjet, siger Simonetta Granello.

 

 

 

 

 

 

Fakta

Swerea IVFs laboratorium i Mölndal har på vegne af Testfakta testet otte forskellige gummistøvler til børn.

Alle testede støvler havde størrelse 30.

Testen bestod af dele:

- Vurdering af støvlernes konstruktion

- Tæthed

- Aldring

- Bøjningsstivhed i sålen

 

Vurdering af støvlernes konstruktion
Sålernes tykkelse, hæl samt eventuel konstruktion i svangen blev vurderet. Det blev også undersøgt, i hvilket omfang støvlerne var forsynet med reflekser.

Tæthed
Støvlerne stod i et vandbad i 24 timer. Vandet dækkede foddelen på støvlerne. For at kontrollere om der var trængt fugt ind i støvlerne, blev de fyldt med papirservietter, som blev vejet før og efter vandbadet.

Aldring
En del af materialet fra støvlernes skaft blev anbragt i en ovn med cirkulerende varmluft. Temperaturen i ​​ovnen: 70 grader C. Tid: 200 timer (omkring otte dage). Derefter blev det vurderet, hvordan materialet påvirkedes. I flere prøver blev der konstateret revner i overfladelaget.

Bøjningsstivhed i sålen
Der blev udstanset prøve af sålen. Laboratoriet målte derefter, hvor stor kraft, der krævedes for at bøje sålen fire centimeter.

Resultaterne blev bedømt i henhold til følgende:
Materialets kvalitet/vandtæthed (dette omfatter også aldringsvirkningen) 60 %

Støtte til foden/bøjningsstivhed i sålen 30 %

Reflekser 10 %

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.