Halvdelen af støvlerne revner med tiden

Halvdelen af støvlerne revner med tiden

Simonetta Granello testaa vuotavatko kumisaappaat. Kuva: Anna Sigge
Laboratorietest

Alle nye gummistøvler kan klare vandpytterne. Men Testfaktas test viser, at der er store forskelle på, hvor godt de ældes, og hvor god en støtte,de giver til små børns fødder.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 14 jan, 2014

Nu er det snart forår. Det betyder også, at det er tid til at finde børnenes gummistøvler frem igen. Der er naturligvis stor risikoen for, at de gamle er blevet for små i løbet af vinteren og derfor skal udskiftes med et nyt par.

På vegne af Testfakta  har Swerea IVFs laboratorium i Mölndal i Sverige testet kvaliteten af otte af forårets gummistøvler til børn.

Alle støver bestod det mest basale krav, at være vandtætte, uden problemer. Dette var i hvert fald tilfældet i den nye stand, som støvlerne var i, da deres tætheden blev testet. Men testen viste, at der stadig er en stor forskel på støvler og støvler.

- Når vi udsatte materialerne for simuleret aldring, kunne vi se klare forskelle på, hvor godt de klarede sig. Desuden var der også store forskelle på, hvor slappe eller stive sålerne var, fortæller Simonetta Granello, testleder hos Swerea IVFs laboratorium.

I aldringstesten blev der anbragt prøvestykker af materialet i en ovn med cirkulerende varmluft. Det er en fremgangsmåde, som indgår i den standard, som gummistøvler normalt testes imod, og den anvendes også i andre materialertests, fordi varmen accelererer den aldringsproces, som ville finde sted over tid ved normal stuetemperatur.

I dette tilfælde stod støvlerne i 70 graders varme i 200 timer, hvilket svarer til godt seks måneder ved stuetemperatur.

Der blev efterfølgende observeret revner i forskellige grader i den ene halvdel af ​​støvlematerialer, mens den anden halvdel klarede sig uden revner.

- Revnerne kan jo medføre, at støvlerne kan blive våde indeni. Desuden ser det jo grimt ud, så det er meget bedre, hvis materialet ikke påvirkes, siger Simonetta Granello.

Aldringstesten giver en indikation af, hvilke støvler der bedst klarer at stå i skabet og vente på at kunne passe de yngre søskende. Desuden viser den også, hvor godt støvlerne kan tåle at stå i et tørreskab - hvilket de ofte gør i børnehaver.

Ud over at lækage og aldring blev sålernes bøjningsstivhed også undersøgt.

- Børns fødder er mere følsomme over for forstuvninger end voksnes fødder er. Derfor er det godt at have en fast og stabil sål i børnenes støvler, siger Simonetta Granello.

Laboratoriet testede dette ved at skære et stykke af sålen hos alle støvlepar og måle den kraft, som det krævede at bøje den.

- De blødeste såler er mere Moccasin-lignende, og ikke giver nogen særligt god støtte til foden.

Andre faktorer, der også påvirker, hvilken støtte foden får er, om støvlen har en hæl, samt om sålerne er konstrueret i svangen.

Sålen i testvinderen, Crocs, udmærkede sig som den i særklasse stiveste og mest stabile,  og det på trods af at Crocs er betydeligt lettere end de andre støvler i testen: kun 160 gram pr. støvle sammenlignet med testens tungeste Tretorn, der vejer 441 gram pr. støvle..

Hverken vægt, tekstilforing eller skafthøjde spiller dog nogen rolle i bedømmelsen af støvlerne. Om støvlerne har en indlægssål, spillede heller ingen rolle. Det, der derimod er taget med i bedømmelsen er, om støvlerne har reflekser.

- Her var der store forskelle mellem dem, der havde mange og dem, der ikke havde noget. Jeg tror selv, at vi ofte glemmer at sætte reflekser på børnene, og så er det jo godt, hvis de allerede findes på tøjet, siger Simonetta Granello.

 

 

 

 

 

 

Fakta

Swerea IVFs laboratorium i Mölndal har på vegne af Testfakta testet otte forskellige gummistøvler til børn.

Alle testede støvler havde størrelse 30.

Testen bestod af dele:

- Vurdering af støvlernes konstruktion

- Tæthed

- Aldring

- Bøjningsstivhed i sålen

 

Vurdering af støvlernes konstruktion
Sålernes tykkelse, hæl samt eventuel konstruktion i svangen blev vurderet. Det blev også undersøgt, i hvilket omfang støvlerne var forsynet med reflekser.

Tæthed
Støvlerne stod i et vandbad i 24 timer. Vandet dækkede foddelen på støvlerne. For at kontrollere om der var trængt fugt ind i støvlerne, blev de fyldt med papirservietter, som blev vejet før og efter vandbadet.

Aldring
En del af materialet fra støvlernes skaft blev anbragt i en ovn med cirkulerende varmluft. Temperaturen i ​​ovnen: 70 grader C. Tid: 200 timer (omkring otte dage). Derefter blev det vurderet, hvordan materialet påvirkedes. I flere prøver blev der konstateret revner i overfladelaget.

Bøjningsstivhed i sålen
Der blev udstanset prøve af sålen. Laboratoriet målte derefter, hvor stor kraft, der krævedes for at bøje sålen fire centimeter.

Resultaterne blev bedømt i henhold til følgende:
Materialets kvalitet/vandtæthed (dette omfatter også aldringsvirkningen) 60 %

Støtte til foden/bøjningsstivhed i sålen 30 %

Reflekser 10 %

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Store forskelle i test af vintersko til børn

Ingen kan lide at have våde og kolde fødder. Men hvilke vintersko holder børnenes fødder tørre og varme gennem regn og sjap? Testfakta har testet det.

Laboratorietest

Bedste og dårligste tv-køb før fodbold-VM

Har du tænkt dig at købe et nyt tv før sommerens sportsevents eller Fællessang på Skansen? Så bør du lige kaste et blik på Testfaktas test. Ét apparat begynder at hakke, når der panoreres med kameraet.

– At se fodbold på sådan et tv ville være uudholdeligt, siger laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Overlegen vinder i test af syv espressomaskiner

God og smagfuld – eller som en tynd kop brygget kaffe. Selvom der bruges præcis de samme kaffebønner, bliver espressoen forskellig. Testfakta har testet syv automatiske kaffemaskiner. 

Sammenlignende laboratorietest af kufferter på det nordiske marked

Håndtag, der går af, og hjul, der går i stykker – en defekt kuffert kan virkelig ødelægge feriestemningen. Vi har testet syv forskellige kufferter, og den store forskel er, hvor robuste de er.

UPPDRAGSTEST

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Sådan undgår du at komme i modvind, når du køber ny luftrenser

Allergi eller ej – et godt indeklima bliver mere og mere vigtigt. En luftrenser kan gøre en stor forskel, men producenternes kapacitetsmål er ofte svære at tolke, og det er ikke let at sammenligne forskellige fabrikater.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Robotstøvsugere - så godt gør de rent

Hav ikke for høje forventninger, når du køber en robotstøvsuger, og vælg modellen med omhu. Testfaktas test af syv forskellige mærker viser, at der er meget stor forskel på, hvor gode de er til at gøre rent.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskelle på luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydeligt – både derhjemme og på jobbet. Men der er stor forskel på, hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Klassiker vinder overlegent i test

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest

Puden lige så vigtig for søvnen som sengen

En god hovedpude er lige så vigtig for nattesøvnen som en god seng. Men det er svært at vide, hvad man får, når man køber hovedpude. Testfakta har testet otte forskellige mærker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.