Meny
  • Foto: Rikard Kihlström
    Foto: Rikard Kihlström
  • Foto: Rikard Kihlström
    Foto: Rikard Kihlström
  • Foto: Rikard Kihlström
    Foto: Rikard Kihlström
-A A +A

Træt af flade batterier

Testfakta Research har i en laboratorietest sammenlignet kapacitet og levetid på markedets mest gængse AA-batterier. Testen viser, at de gode fabrikater har 20 til 40 procent bedre kapacitet, afhængigt af anvendelsesområde.

De fleste har nok oplevet frustrationen, når man trykker på den trådløse computermus, uden at der sker noget. Eller når LED-lommelygtens skarpe lys begynder at blinke. Ofte ledsages frustrationen af opgivenhed, når man ikke lige har reservebatterier liggende i skuffen.

Testfakta Research har på vegne af producenten Duracell testet og sammenlignet levetiden for 21 forskellige fabrikater af alkaliske AA-batterier, som er indkøbt i butikker.
Udvalget omfatter både lidt dyrere og mere kendte varemærker og nogle af de større butikskæders egne produkter. Batterierne er testet inden for de mest almindelige anvendelsesområder iht. en undersøgelse, der blev gennemført af Euromonitor i 2013. Testen spænder fra ure og brandalarmer med lavt forbrug til spilkonsoller med middelhøjt forbrug og LED-lommelugter og eltandbørster, som bruger mest energi.

Den klare vinder i testen er Duracell Ultra Power, som præsterer bedre end alle konkurrenter inden for fire af fem anvendelsesområder. På en delt andenplads kommer Duracell Plus Power og Varta Max Tech, som begge opnår bedømmelsen "rigtig god kapacitet".
– Jeg er ikke overrasket over resultatet, de fleste kendte mærker plejer at klare sig godt, selvom det kan variere fra test til test, siger Johny Johnson, der er teknisk chef for batteriafdelingen i Intertek – laboratoriet, der udførte batteritesten.

Tredjepladsen indtages af Aerocell fra Lidl, som er et prisgunstigt batteri med rigtig god kapacitet ved middelhøjt til højt forbrug.
– Det er svært at forudse, hvilke batterier der vil klare sig bedst i denne type tests. Mange ting spiller ind, fx hvilken temperatur der er tale om, hvor nye batterierne er, og at de kan komme fra forskellige fabrikker, på trods af at der er tale om det samme mærke, forklarer Johny Johnson.

Testens to dårligste batterier er Philips Power Alkaline og GP Ultra. De har begge dårlig kapacitet i apparater, som har et stort energiforbrug. Også det andet Philips-batteri, Ultra Alkaline, opnår et dårligt resultat i testen, hvor det hverken klarer sig godt ved lavt eller middelhøjt forbrug. Et andet mærkevarebatteri, som har problemer, er Panasonic Pro Power, der klarer sig dårligt i apparater med middelhøjt forbrug.

Vinderen Duracell Ultra Power holder liv i et motordrevet stykke legetøj med middelhøjt forbrug i ni timer, mens Panasonic Pro Power (som har den laveste kapacitet ved middelhøjt forbrug) kun klarer 5,9 timer. Da Intertek testede de anvendelsesområder, som kræver mest energi, var Duracell Ultra Power 42 % bedre end det dårligste batteri. En eltandbørste med vinderbatteriet klarer sig en time længere end batterier i tabellens bund – GP Ultra.

Fler tester och nyheter från Testfakta