Meny
  • Batterierne testes til forskellige typer anvendelse svarende til fx en almindelig radio, en spillekonsol eller en kamerablitz. Foto: Anna Sigge.
-A A +A

Stor forskel på batteriers levetid

Har du ladet dine gadgets op med de rigtige batterier? Testfakta har sammenlignet, hvilke mærker der giver længst levetid til digitalkameraet eller børnenes spillekonsol.

Power, Ultra, Ultra Power og Power Boost. De store batteriproducenter forsøger at overgå hinanden med de stærkest og mest kraftfulde betegnelser. Spørgsmålet er, om de kan fylde samme energi i deres batterier.
Testfakta har sammenlignet levetiden på ti forskellige alkaliske 1,5 volts AA-batterier, heraf seks fra det danske marked. Udvalget består af dyre mærkebatterier og billigere standardbatterier fra de største levnedsmiddelbutikker, elektronikkæder og lavprisvarehuse.

Batterierne er testet til forskellige typer anvendelse – ved lavt effektforbrug svarende til en radio, ved middelhøjt effektforbrug svarende til en bærbar musikafspiller eller spillekonsol samt ved højt effektforbrug svarende til en kamerablitz.
– En kamerablitz presser batteriet til det yderste. I stedet for en konstant afladning trækker den en meget høj strøm i en kort periode. Flere af batterierne i testen hævdes at være ekstra gode til netop dette, siger Daniel Strömberg.

Det er også her, batterierne adskiller sig mest. Mens de bedste fabrikater klarer mere end 500 blitzglimt, giver batteriet fra Philips op allerede efter 258 blitzglimt.

Philips Power Alkaline har også den korteste levetid, når det bruges i apparater med lavt forbrug. Mens testvinderen Duracell holder en radio i live i 100 timer, klarer Philips kun 77 timer – en forskel i levetid på 25 %, hvilket betragtes som meget i konteksten ifølge laboratoriet.

Men Philips har også et andet problem – der er stor forskel på kapaciteten i de enkelte batterier.  
– Vi testede ti batterier fra hvert fabrikat, og hos Philips er forskellen mellem det bedste og det dårligste bemærkelsesværdigt stor, siger Daniel Strömberg.
– Det er meget vigtigt, at batterierne holder en stabil kapacitet. Ofte bruger man to eller fire batterier i et apparat, og apparatet giver op, når det dårligste batteri dør.

Et andet batteri, der heller ikke holder, hvad det lover, er GP Ultra. Batteriet markedføres som ekstra godt til netop kameraer og fotoblitz, men det præsterer ikke bedre end et almindeligt standardbatteri.

Fler tester och nyheter från Testfakta