Meny
  • Foto: Istockphoto
-A A +A

Spar tusindvis af kroner årligt på det rette hundefoder

Hundefoder kan koste op til 10.000 kroner årligt. Men der findes gode produkter til en tredjedel af prisen, viser Testfaktas test.

Testfakta har analyseret næringsindholdet i syv forskellige typer tørfoder til voksne hunde. Efterfølgende fik hundefodereksperten Øystein Ahlstrøm, docent ved Norges miljø- og biovidenskabelige universitet, lov til at se på resultaterne.

– De fleste hunde får samme foder år ud og år ind. Af samme årsag er det yderst vigtigt, at foderet indeholder alle de næringsstoffer, som hunden behøver for at kunne trives, siger Øystein Ahlstrøm, der bl.a. har været med til at oprette fem næringsanbefalinger til den europæiske hundefoderbranche.

Spørgsmålet er også, hvad der skiller dyre produkter fra billige. For en normalaktiv mellemstor hund kan årsomkostningerne for hundefoder lande på alt fra 1.500 og op til over 10.000 kroner, afhængigt af hvilket fabrikat man vælger.

Den største forskel er, at lavprisfoderet har en større andel af kulhydrater og mindre fedt, hvilket ikke er overraskende, eftersom korn er billigt.
– Det behøver dog ikke at være et problem, så længe næringsindholdet er godt.
Derimod kan det spille en rolle for smagen. Hunde foretrækker normalt foder med et højere fedtindhold og færre kulhydrater, siger Øystein Ahlstrøm.

Resultatet viser også, at samtlige fodertyper har en god proteinsammensætning og indeholder alle vigtige aminosyrer, der er livsnødvendige for hunden.

Derimod mangler de to billigste produkter fra ICA og Coop fedtsyrerne DHA og EPA. Disse styrker vigtige funktioner for bl.a. hjernens udvikling og indlæringsevne men kan også have betydning for hundens hud og pels.
– Mennesker kan omdanne omega 3-fedtsyren alfa-linolensyre til EPA og DHA, men hunde har vanskeligere ved det og skal derfor have disse som tilskud i foderet. Her bør man kunne opnå en forbedring for hunden ved blot at skifte foder, siger Øystein Ahlstrøm.

I forhold til indholdet af vitaminer og mineraler ligger alle produkter langt over anbefalingerne med et par enkelte undtagelser. Mest bemærkelsesværdigt er manglen på selen i Purinas foder – i hvert fald er indholdet så lavt, at det ligger under detektionsgrænsen i analysen. Selen er en vigtig antioxidant, der bl.a. reducerer risikoen for kræft. Ifølge Øystein Ahlstrøm kan det udgøre et problem, hvis hunden alene får dette foder igennem længere tid.

Purina tilhører Nestlé-gruppen, og Terkel Due er kvalitetsansvarlig hos Nestlé Norden.
– Vi er overraskede over jeres resultat. Vi tilsætter 0,12 mg selen pr. kg foder, og resten skal komme fra råvaren. Selvom der kan forekomme naturlige variationer i råvaren, viser vores interne analyser, at vi opfylder næringsanbefalingerne, siger han.
Manglen på selen i Purinas foder gør, at produktet ikke udnævnes til "Bedst i test", til trods for at man opnår den højeste samlede bedømmelse.

Er det værd at bruge penge på dyrt hundefoder? Nej, viser Testfaktas test. Med undtagelse af de to billigste produkter i sammenligningen leverer alle en tilstrækkelig næringsrig kost til din hund.
– Produktionsomkostningerne for de fleste typer hundefoder er nok ganske beskedne. Men virksomheder som Eukanuba og Purina driver udviklingen og bruger omfattende ressourcer på forskning og markedsføring, hvilket afspejler sig i prisen, siger Øystein Ahlstrøm.

Fakta 

Fire spørgsmål om foder til eksperten Øystein Ahlstrøm:

Hvad er vigtigst, når det drejer sig om at vælge hundefoder?
– At hunden trives med foderet og har det godt. Begynd med ét foder – og hvis der opstår problemer med den ene eller den anden art, er det bare at skifte. Vælg gerne et kendt mærke – de større producenter har oftest god kvalitet.

Kan man skifte hundefoder, hvis man har brugt den samme type igennem længere tid?
– Ja, foderindustrien hævder sædvanligvis, at man ikke skal skifte foder, men det er intet problem. Det er muligt, at hunden reagerer lidt i begyndelsen, og af samme årsag kan det være godt at iblande lidt foder i en overgangsfase.

Kan forskellige hunde have behov for forskellige typer foder?
– Hvalpe og drægtige tæver har behov for lidt ekstra protein og energiindhold i fodret. Her findes der specialprodukter i handelen, som man bør vælge.
– Derimod behøver man ikke at bruge penge på kostbart, racespecifikt foder. Alle hunderacer har i praksis det samme næringsbehov. 

Hvad er det største problem med hundens kost?
– Det samme som for os mennesker. At vi giver hunde for meget mad i forhold til, hvor meget motion de får. 30-40 % af hundene i den vestlige verden er overvægtige. 

Fler tester och nyheter från Testfakta