Meny
  • Udvalget i testen udgøres af de mest udbredte flydende vaskemidler til farvet tøj på det danske marked. Foto: Tobias Meyer
    Udvalget i testen udgøres af de mest udbredte flydende vaskemidler til farvet tøj på det danske marked. Foto: Tobias Meyer
  • I testen blev brugt standardiserede pletter fra Warwick Equest på bomuldsstof. Foto: Tobias Meyer
    I testen blev brugt standardiserede pletter fra Warwick Equest på bomuldsstof. Foto: Tobias Meyer
  • Testen blev udført i vaskemaskiner af mærket Miele (W1514) ved en vasketemperatur på 40°C og en vandhårdhed på 15 dH. Foto: Tobias Meyer
    Testen blev udført i vaskemaskiner af mærket Miele (W1514) ved en vasketemperatur på 40°C og en vandhårdhed på 15 dH. Foto: Tobias Meyer
-A A +A

Kun ét vaskemiddel fjerner alle typer pletter

Næsten alle mærker må give op over for en eller flere typer pletter. Det viser en stor laboratorietest af flydende vaskemidler som Testfakta Research udført på vegne af producenten Unilever.

Der er tydelig forskel på hvor rent flydende vaskemidler vasker. Og kun ét produkt klarer alle typer pletter tilfredsstillende. Det viser testen, som det tyske laboratorie SGS Institut Fresenius har udført. I testen sammenlignes forskellige fabrikater af flydende kulørtvaskemidler, som er indkøbt i butikker på det danske marked.

Pletter er nemlig ikke bare pletter. De skal fjernes på forskellige måder; enten med enzymer, overfladeaktive stoffer eller en blanding. Derfor har laboratoriet testet vaskemidlernes vaskeevne på 26 forskellige typer pletter fordelt på fire kategorier.

BioTex Color Superkoncentreret vinder testen, fordi det samlet set har den bedste vaskeevne. Testvinderen er blandt andet det mest effektive vaskemiddel til at fjerne pletter fra rødvin, tomatpuré og pottemuld.

De otte øvrige vaskemidler har problemer med en eller flere plettyper. For eksempel har testens næstbedste vaskemiddel, Formil Color, svært ved at fjerne fedtbaserede pletter fra make-up og motorolie. Mens fedtpletter omvendt er den eneste type pletter, som testens ringeste, Omo Brilliant Color, formår at fjerne.

Det bedste resultat kræver mindst vaskemiddel
Bianca Nerowski har ansvaret for test af vaskemidler på laboratoriet, så hun har set det meste før. Alligevel overrasker det hende, at testvinderen er et superkoncentrat. “Du får et godt resultat - men med meget mindre vaskemiddel,” siger hun.

Du skal bruge 35 ml BioTex Color Superkoncentreret for at vaske normalt snavset tøj i middelhårdt vand. Med mange af de andre vaskemidler skal du bruge 75 ml. Du får altså det bedste resultat, men du bruger mindre end halvt så meget vaskmiddel.

Svære pletter skal behandles inden
Men selv ikke testvinderen har held med at fjerne de sværeste pletter. Ingen vaskemidler kan rigtig fjerne pletter fra te og kaffe. De mest effektive vaskemidler fjerner kun 11 procent af kaffepletter og 4 procent af tepletter ifølge laboratoriets pletfjerningsindeks. Pletter fra te og kaffe skal bleges væk, men flydende vaskemiddel indeholder ikke blegemiddel, da det risikerer at ødelægge andre aktive ingredienser i vaskemidlet.

”Indekset er lavet til at finde forskelle i vaskeevne, men testresultatet modsvarer ikke altid det, du kan se med det blotte øje,” siger Bianca Nerowski. Nogle pletter kan ændre farve efter vask, hvilket der også bliver taget højde for i indekset.

 “Så hvis du har en genstridig plet, er det altså nødvendigt at pletbehandle. For selv de bedste vaskemidler kan ikke fjerne alle pletter helt,” lyder rådet fra testansvarlig Bianca Nerowski.

Alle bevarer farven på tøjet
Til gengæld er alle vaskemidler i testen gode til at holde på tøjets farver. De formår både at bevare nuancer og modvirke affarvning. Lidls eget mærke, Formil Color, har be bedste farvebevarende egenskaber, men alle vaskemidler i testen får et tilfredsstillende samlet resultat.

“Det giver mening at bruge et vaskemiddel beregnet til farvet tøj. Det virker langt bedre end et universelt vaskemiddel,” siger Bianca Nerowski.

 

Fler tester och nyheter från Testfakta