Meny
  • Laboratoriet tester støvopsugningsevnen på hårdt gulv og tæpper. Foto: Tobias Meyer
    Laboratoriet tester støvopsugningsevnen på hårdt gulv og tæpper. Foto: Tobias Meyer
  • Electrolux og Siemens er de mest støjsvage støvsugere, viser laboratoriets lydniveaumålinger. Foto: Tobias Meyer
    Electrolux og Siemens er de mest støjsvage støvsugere, viser laboratoriets lydniveaumålinger. Foto: Tobias Meyer
  • Et brugerpanel bedømte, hvordan støvsugerne var at håndtere, fx ved udskiftning af filter. Foto: Tobias Meyer
    Et brugerpanel bedømte, hvordan støvsugerne var at håndtere, fx ved udskiftning af filter. Foto: Tobias Meyer
-A A +A

Højt niveau inden for energivenlige støvsugere

En støvsugers kapacitet sidder ikke bare i motoren, viser Testfaktas test. EU's nye krav til energivenlige støvsugere har løftet niveauet i maskinerne, vurderer laboratoriet.

Da EU i efteråret skærpede reglerne for, hvor meget energi en støvsuger maksimalt må trække, blev der efterspørgsel efter de gamle og mere kraftfulde modeller.

Ifølge avisen The Guardian øgede flere britiske forhandlere deres omsætning af ældre 1800- og 2000 watt-maskiner med omkring 40 procent. Men bekymringerne for, at de nye, energivenlige maskiner skulle forringe rengøringen, viser sig at være helt ubegrundede.
– Det er snarere modsat, støvsugerne er blevet bedre, siger Albrecht Liskowsky, der er testleder på SLG's laboratorium i Tyskland.

Testfakta lod laboratoriet teste syv støvsugere med en motoreffekt under den nye maksimalgrænse på 1600 watt. Seks af modellerne ligger tilmed under 900 watt, som bliver maksimalgrænsen, når reglerne strammes yderligere i 2017.
– De nye krav har tvunget producenterne til at forbedre designet og delenes udformning – faktorer, som har meget større betydning for støvsugernes evne til at opsuge støv, end effekten har, forklarer Albrecht Liskowsky.

Laboratoriet målte maskinernes evne til at opsuge støv på både hårdt gulv og tæpper. Støvsugerne blev også testet med det lille mundstykke på sofapuder. Electrolux opnår det bedste resultat med en evne til at opsuge støv, som ligger over gennemsnittet, og et meget lavt støjniveau. Electrolux får også en høj bedømmelse af panelet for sin brugervenlighed. Men det er tydeligt, at forskellige maskiner klarer sig forskelligt på forskellige underlag. Tæpper er ikke testvinderen Electrolux' stærkeste side. Her er det i stedet Bosch, som er bedst.
– Det faktum, at visse modeller er bedre på tæpper, og andre er bedre på hårde gulve, skyldes frem for alt mundstykkets udformning, siger Albrecht Liskowsky.

Når resultaterne regnes sammen, ligger maskinerne meget jævnt, og blandt seks ud af syv testede modeller, er det kun decimaler, der adskiller slutresultaterne. Clas Ohlsons støvsugere, som er testens billigste, skiller sig ud og får en betydeligt dårligere evaluering end de øvrige. Blandt andet siver knap 1 procent af støvet, som Clas Ohlson-maskinen suger op, ud igen. Alle de øvrige testede modeller klarer at beholde næsten 100 procent af de opsugede støvpartikler inde i konstruktionen.
– Det skyldes sandsynligvis luftlækage fra støvsugeren, hvilket er mere almindeligt i billige modeller, siger Albrecht Liskowsky.
– Hvis støvsugeren ikke er tæt, spiller det ingen rolle, hvor godt et filter den har. Og for en person med allergi kan en procents støvlækage være alt for meget.

 

 

– Det skyldes sandsynligvis luftlækage fra støvsugeren, hvilket er mere almindeligt i billige modeller, siger Albrecht Liskowsky.

– Hvis støvsugeren ikke er tæt, spiller det ingen rolle, hvor godt et filter den har. Og for en person med allergi kan en procents støvlækage være alt for meget.

Fakta 

Fakta: Energikrav til støvsugere

Fra den 1. september 2014 må støvsugere, der lanceres på markedet, maksimalt have en effekt på 1600 watt. Fra den 1. september 2017 sænkes kravet yderligere til 900 watt. Støvsugerne skal også være energimærkede, og faktorer som filtreringskapacitet og lydniveau skal vises på etiketten. Reglerne er en del af EU's økodesign- og energimærkningsordninger.

Fler tester och nyheter från Testfakta