Meny
  • Loading diswasher for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Applying milk for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Applying minced meat for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Applying minced meat for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Applying oat flakes for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Assessment of glasses after filming test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Assessment of glasses after filming test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Foto: Ulrich Shepp
  • Assessment of long drink glasses after rinse test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Assessment of long drink glasses after rinse test. Foto: Ulrich Schepp.
-A A +A

Glansen skiller opvaskemidlerne

Mange opvasketabletter rengør godt. Men glas og bestik skal helst også være blankt og skinnende, når du tager det ud af maskinen. Evnen til at opretholde glansen var det, der var afgørende i testfaktas store nordiske laboratorietest af forskellige maskinopvaskemidler.

Er der noget mere irriterende end at tage beskidte tallerkner eller bestik ud af den opvaskemaskine, der lige har kørt? Man har valget mellem at stille det tilbage og håbe på bedre held næste gang eller simpelthen at tage opvaskebørsten frem.

Spørgsmålet er så, hvor meget selve opvaskemidlet påvirker slutresultatet. Testfakta Research har, som opgave for producenten Reckitt Benckiser, laboratorietestet og sammenlignet 30 forskellige mærker på det svenske, danske og norske marked.

For at teste opvasketabletternes rengørende effekt har det tyske laboratorium SGS Institut Fresenius anvendt testmetoder, som er standard i branchen. Syv typer af madrester fra eksempelvis mælk der er brændt på, te og indtørret havregrød, påføres tallerkner, krus og bestik. Efter at det er blevet vasket op ved 50 °C, blev der undersøgt, hvor stor en procentdel af resterne der var væk.

– Nogle typer madrester er sværere at få væk end andre, hvilket man også ser i testresultatet. Te pletter på porcelæn er for eksempel tit svære, og især når man vasker op i hårdt vand, som er tilfældet i Danmark. Også den brændte mælk var der ikke nogen af opvaskemidlerne i testen, der rigtigt kunne klare, siger Bianca Nerowski, testleder hos SGS.

Forskellen mellem de bedre og de dårligere produkter i testen er først og fremmest rengøringsevnen  i forhold til proteinrige rester som kødfars og æg. Mens de bedste mærker får mere eller mindre alle rester væk, så klarer de dårligste kun omkring halvdelen af denne type pletter.
Neophos Quantum og Lidls W5 har den bedste rengøringseffekt, men ingen af de testede produkter stikker ud som bemærkelsesværdigt bedre eller dårligere end de øvrige.

Den rengørende evne er selvfølgelig det vigtigste aspekt for et maskinopvaskemiddel. Men selv hvis glasset eller gaffelen er fri for madrester, vil man gerne have, at det man har vasket op skinner, når det sættes på plads i skabet.

– Et glas kan være rent, men alligevel have pletter eller hinder, som gør at det ser beskidt ud. Denne type pletter skyldes som regel mineraler som kalk og salt i vandet, siger Bianca Nerowski.

Laboratoriet sammenlignede derfor opvasketabletternes skylleeffektivitet og evne til at modvirke pletter, hinder og belægninger. Dette blev analyseret efter at tallerkner, glas og bestik var blevet vasket op 30 gange med de forskellige opvaskemidler i testen.

 

Fler tester och nyheter från Testfakta