Meny
  • Simonetta Granello testaa vuotavatko kumisaappaat. Kuva: Anna Sigge
-A A +A

Halvdelen af støvlerne revner med tiden

Alle nye gummistøvler kan klare vandpytterne. Men Testfaktas test viser, at der er store forskelle på, hvor godt de ældes, og hvor god en støtte,de giver til små børns fødder.

Nu er det snart forår. Det betyder også, at det er tid til at finde børnenes gummistøvler frem igen. Der er naturligvis stor risikoen for, at de gamle er blevet for små i løbet af vinteren og derfor skal udskiftes med et nyt par.

På vegne af Testfakta  har Swerea IVFs laboratorium i Mölndal i Sverige testet kvaliteten af otte af forårets gummistøvler til børn.

Alle støver bestod det mest basale krav, at være vandtætte, uden problemer. Dette var i hvert fald tilfældet i den nye stand, som støvlerne var i, da deres tætheden blev testet. Men testen viste, at der stadig er en stor forskel på støvler og støvler.

- Når vi udsatte materialerne for simuleret aldring, kunne vi se klare forskelle på, hvor godt de klarede sig. Desuden var der også store forskelle på, hvor slappe eller stive sålerne var, fortæller Simonetta Granello, testleder hos Swerea IVFs laboratorium.

I aldringstesten blev der anbragt prøvestykker af materialet i en ovn med cirkulerende varmluft. Det er en fremgangsmåde, som indgår i den standard, som gummistøvler normalt testes imod, og den anvendes også i andre materialertests, fordi varmen accelererer den aldringsproces, som ville finde sted over tid ved normal stuetemperatur.

I dette tilfælde stod støvlerne i 70 graders varme i 200 timer, hvilket svarer til godt seks måneder ved stuetemperatur.

Der blev efterfølgende observeret revner i forskellige grader i den ene halvdel af ​​støvlematerialer, mens den anden halvdel klarede sig uden revner.

- Revnerne kan jo medføre, at støvlerne kan blive våde indeni. Desuden ser det jo grimt ud, så det er meget bedre, hvis materialet ikke påvirkes, siger Simonetta Granello.

Aldringstesten giver en indikation af, hvilke støvler der bedst klarer at stå i skabet og vente på at kunne passe de yngre søskende. Desuden viser den også, hvor godt støvlerne kan tåle at stå i et tørreskab - hvilket de ofte gør i børnehaver.

Ud over at lækage og aldring blev sålernes bøjningsstivhed også undersøgt.

- Børns fødder er mere følsomme over for forstuvninger end voksnes fødder er. Derfor er det godt at have en fast og stabil sål i børnenes støvler, siger Simonetta Granello.

Laboratoriet testede dette ved at skære et stykke af sålen hos alle støvlepar og måle den kraft, som det krævede at bøje den.

- De blødeste såler er mere Moccasin-lignende, og ikke giver nogen særligt god støtte til foden.

Andre faktorer, der også påvirker, hvilken støtte foden får er, om støvlen har en hæl, samt om sålerne er konstrueret i svangen.

Sålen i testvinderen, Crocs, udmærkede sig som den i særklasse stiveste og mest stabile,  og det på trods af at Crocs er betydeligt lettere end de andre støvler i testen: kun 160 gram pr. støvle sammenlignet med testens tungeste Tretorn, der vejer 441 gram pr. støvle..

Hverken vægt, tekstilforing eller skafthøjde spiller dog nogen rolle i bedømmelsen af støvlerne. Om støvlerne har en indlægssål, spillede heller ingen rolle. Det, der derimod er taget med i bedømmelsen er, om støvlerne har reflekser.

- Her var der store forskelle mellem dem, der havde mange og dem, der ikke havde noget. Jeg tror selv, at vi ofte glemmer at sætte reflekser på børnene, og så er det jo godt, hvis de allerede findes på tøjet, siger Simonetta Granello.

 

 

 

 

 

 

Fler tester och nyheter från Testfakta