Højt niveau inden for energivenlige støvsugere

Højt niveau inden for energivenlige støvsugere

Laboratoriet tester støvopsugningsevnen på hårdt gulv og tæpper. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet tester støvopsugningsevnen på hårdt gulv og tæpper. Foto: Tobias Meyer
Electrolux og Siemens er de mest støjsvage støvsugere, viser laboratoriets lydniveaumålinger. Foto: Tobias Meyer
Electrolux og Siemens er de mest støjsvage støvsugere, viser laboratoriets lydniveaumålinger. Foto: Tobias Meyer
Et brugerpanel bedømte, hvordan støvsugerne var at håndtere, fx ved udskiftning af filter. Foto: Tobias Meyer
Et brugerpanel bedømte, hvordan støvsugerne var at håndtere, fx ved udskiftning af filter. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

En støvsugers kapacitet sidder ikke bare i motoren, viser Testfaktas test. EU's nye krav til energivenlige støvsugere har løftet niveauet i maskinerne, vurderer laboratoriet.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 31 Mar, 2015
Läs senare

Da EU i efteråret skærpede reglerne for, hvor meget energi en støvsuger maksimalt må trække, blev der efterspørgsel efter de gamle og mere kraftfulde modeller.

Ifølge avisen The Guardian øgede flere britiske forhandlere deres omsætning af ældre 1800- og 2000 watt-maskiner med omkring 40 procent. Men bekymringerne for, at de nye, energivenlige maskiner skulle forringe rengøringen, viser sig at være helt ubegrundede.
– Det er snarere modsat, støvsugerne er blevet bedre, siger Albrecht Liskowsky, der er testleder på SLG's laboratorium i Tyskland.

Testfakta lod laboratoriet teste syv støvsugere med en motoreffekt under den nye maksimalgrænse på 1600 watt. Seks af modellerne ligger tilmed under 900 watt, som bliver maksimalgrænsen, når reglerne strammes yderligere i 2017.
– De nye krav har tvunget producenterne til at forbedre designet og delenes udformning – faktorer, som har meget større betydning for støvsugernes evne til at opsuge støv, end effekten har, forklarer Albrecht Liskowsky.

Laboratoriet målte maskinernes evne til at opsuge støv på både hårdt gulv og tæpper. Støvsugerne blev også testet med det lille mundstykke på sofapuder. Electrolux opnår det bedste resultat med en evne til at opsuge støv, som ligger over gennemsnittet, og et meget lavt støjniveau. Electrolux får også en høj bedømmelse af panelet for sin brugervenlighed. Men det er tydeligt, at forskellige maskiner klarer sig forskelligt på forskellige underlag. Tæpper er ikke testvinderen Electrolux' stærkeste side. Her er det i stedet Bosch, som er bedst.
– Det faktum, at visse modeller er bedre på tæpper, og andre er bedre på hårde gulve, skyldes frem for alt mundstykkets udformning, siger Albrecht Liskowsky.

Når resultaterne regnes sammen, ligger maskinerne meget jævnt, og blandt seks ud af syv testede modeller, er det kun decimaler, der adskiller slutresultaterne. Clas Ohlsons støvsugere, som er testens billigste, skiller sig ud og får en betydeligt dårligere evaluering end de øvrige. Blandt andet siver knap 1 procent af støvet, som Clas Ohlson-maskinen suger op, ud igen. Alle de øvrige testede modeller klarer at beholde næsten 100 procent af de opsugede støvpartikler inde i konstruktionen.
– Det skyldes sandsynligvis luftlækage fra støvsugeren, hvilket er mere almindeligt i billige modeller, siger Albrecht Liskowsky.
– Hvis støvsugeren ikke er tæt, spiller det ingen rolle, hvor godt et filter den har. Og for en person med allergi kan en procents støvlækage være alt for meget.

 

 

– Det skyldes sandsynligvis luftlækage fra støvsugeren, hvilket er mere almindeligt i billige modeller, siger Albrecht Liskowsky.

– Hvis støvsugeren ikke er tæt, spiller det ingen rolle, hvor godt et filter den har. Og for en person med allergi kan en procents støvlækage være alt for meget.

Fakta

Fakta: Energikrav til støvsugere

Fra den 1. september 2014 må støvsugere, der lanceres på markedet, maksimalt have en effekt på 1600 watt. Fra den 1. september 2017 sænkes kravet yderligere til 900 watt. Støvsugerne skal også være energimærkede, og faktorer som filtreringskapacitet og lydniveau skal vises på etiketten. Reglerne er en del af EU's økodesign- og energimærkningsordninger.

Fakta

SLG's laboratorium i Tyskland har på vegne af Testfakta testet syv almindelige støvsugermodeller til maks. 3.000 kroner. Alle maskiner er udstyret med pose og velegnede til både tæpper og hårde gulve. De har en deklareret effekt på max. 1.600 watt og skal opfylde EU's gældende krav.

Testen bestod af følgende dele:

Støvopsugning
Laboratoriet målte støvopsugningsevnen på både hårdt gulv og tæpper. På hårdt gulv udførtes testen både med tom pose og halvfuld pose>. Laboratoriet testede også maskinernes evne til at opsuge fibre fra beklædte møbler, og hvor mange millimeter, som det store mundstykke missede, når man støvsuger ved vægge og kanter.
Filtreringsevnen blev testet ved at måle partikelindholdet i den luft, som støvsugeren blæser ud.

Lydniveau
Lydniveauet måles og angives i dBA

Håndtering
Et brugerpanel bedømte, hvor let det var at samle støvsugerens forskellige dele og skille dem ad igen, skifte og rengøre filter samt løfte og bære støvsugeren og støvsuge på tæpper og hårdt gulv.

Delenes holdbarhed
Mundstykkets slagfasthed blev testet, og laboratoriet bedømte, hvor godt støvsugerslangen og de tilsluttende dele kunne modstå deformation.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.