Stor forskel på batteriers levetid

Stor forskel på batteriers levetid

Batterierne testes til forskellige typer anvendelse svarende til fx en almindelig radio, en spillekonsol eller en kamerablitz. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

Har du ladet dine gadgets op med de rigtige batterier? Testfakta har sammenlignet, hvilke mærker der giver længst levetid til digitalkameraet eller børnenes spillekonsol.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Udgivet: 18 Dec, 2014
Läs senare

Power, Ultra, Ultra Power og Power Boost. De store batteriproducenter forsøger at overgå hinanden med de stærkest og mest kraftfulde betegnelser. Spørgsmålet er, om de kan fylde samme energi i deres batterier.
Testfakta har sammenlignet levetiden på ti forskellige alkaliske 1,5 volts AA-batterier, heraf seks fra det danske marked. Udvalget består af dyre mærkebatterier og billigere standardbatterier fra de største levnedsmiddelbutikker, elektronikkæder og lavprisvarehuse.

Batterierne er testet til forskellige typer anvendelse – ved lavt effektforbrug svarende til en radio, ved middelhøjt effektforbrug svarende til en bærbar musikafspiller eller spillekonsol samt ved højt effektforbrug svarende til en kamerablitz.
– En kamerablitz presser batteriet til det yderste. I stedet for en konstant afladning trækker den en meget høj strøm i en kort periode. Flere af batterierne i testen hævdes at være ekstra gode til netop dette, siger Daniel Strömberg.

Det er også her, batterierne adskiller sig mest. Mens de bedste fabrikater klarer mere end 500 blitzglimt, giver batteriet fra Philips op allerede efter 258 blitzglimt.

Philips Power Alkaline har også den korteste levetid, når det bruges i apparater med lavt forbrug. Mens testvinderen Duracell holder en radio i live i 100 timer, klarer Philips kun 77 timer – en forskel i levetid på 25 %, hvilket betragtes som meget i konteksten ifølge laboratoriet.

Men Philips har også et andet problem – der er stor forskel på kapaciteten i de enkelte batterier.  
– Vi testede ti batterier fra hvert fabrikat, og hos Philips er forskellen mellem det bedste og det dårligste bemærkelsesværdigt stor, siger Daniel Strömberg.
– Det er meget vigtigt, at batterierne holder en stabil kapacitet. Ofte bruger man to eller fire batterier i et apparat, og apparatet giver op, når det dårligste batteri dør.

Et andet batteri, der heller ikke holder, hvad det lover, er GP Ultra. Batteriet markedføres som ekstra godt til netop kameraer og fotoblitz, men det præsterer ikke bedre end et almindeligt standardbatteri.

Fakta

Fakta om testen

Laboratoriet ETC Battery and Fuelcells Sweden har på opdrag fra Testfakta testet kapaciteten i ti forskellige fabrikater af AA-batterier (1,5 volt), heraf seks fabrikater fra det danske marked.

Udvalg
Udvalget består af en blanding af dyrere mærkebatterier og billigere standardbatterier. Vi tog udgangspunkt i udvalget i de mest almindelige levnedsmiddelbutikker, lavprisvarehuse og elektronikkæder.

Testmetode
Laboratoriet har testet batteriernes levetid ved forskellige typer anvendelse, som stiller forskellige krav til batteriet. I hvert delmoment har man testet ti batterier fra det respektive fabrikat. Testene er udført efter standarden IEC 60086-2 med en vis afkortning af hviletiden mellem afladningerne. Ifølge laboratoriet har dette ingen betydning for testresultatet.

  • Lavt effektforbrug (radio)
    Batteriet aflades i fire timer med en konstant modstand på 43 ohm. Derefter hviler batteriet i fire timer, inden det aflades igen. Testen gentages, indtil slutspændingen er på 0,9 volt.
  • Middelhøjt effektforbrug (bærbar musikafspiller, legetøj eller spillekonsol)
    Batteriet aflades i én time med en konstant modstand på 10 ohm. Derefter hviler batteriet i syv timer, inden det aflades igen. Testen gentages, indtil slutspændingen er på 0,9 volt.
  • Højt effektforbrug (kamerablitz)
    Batteriet aflades med 1000 mA i ti sekunder efterfulgt af 50 sekunders hvile. Dette gentages i 60 minutter, hvorefter batteriet hviler i syv timer. Testen gentages, indtil slutspændingen er på 0,9 volt.

Stabil kapacitet
Det er vigtigt, at der ikke er for store forskelle i kapacitet mellem batterier af samme fabrikat. De fleste batteridrevne apparater kræver flere batterier, som serieforbindes, og apparaterne giver op, når det dårligste batteri dør. Forskellen i kapacitet mellem batterier inden for samme fabrikat er derfor vægtet i bedømmelsen. 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.