Store forskelle i rengøringsevne

Store forskelle i rengøringsevne

Foto: Mattieu Collin
Laboratorietest

Udfordringerne er mange, når det er tid til at gøre badeværelset rent. For femte år i træk er det den kalkopløsende evne, der får det mest effektive rengøringsmiddel til at skille sig ud. Det viser Testfakta Researchs laboratorietest af otte almindelige rengøringsmidler til badeværelser på det svenske marked.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Udgivet: 18 feb, 2014

Kalkaflejringer, sæbe- og tandpastapletter samt fedtbaserede pletter fra sminke og hudprodukter er det, vi normalt kæmper imod, når vi skal gøre rent på badeværelset.

Udvalget af rengøringsmidler beregnet til badeværelset er stort, og reklamernes budskaber lover en forbløffende effekt, når de påsprøjtes den snavsede overflade. Men virkeligheden er ikke altid den samme. Forskellige midler har ofte forskellige egenskaber. Det viser Testfakta Researchs laboratorietest, som er blevet gennemført på bestilling af producenten Reckitt Benckiser.

Det uafhængige franske laboratorium Eurofins ATS har gennemført testen i overensstemmelse med de standardmetoder, der er praksis i branchen. Det indebærer, at testproceduren skal efterligne virkelige forhold i videst mulige omfang. Når kalkfjerningsevnen f.eks. skal testes, nedsænkes en kalkstensplade i midlerne i ét minut. Pladens vægtforskel før og efter afslører rengøringsmidlets kalkopløsende effekt.

I den samlede bedømmelse er der blevet lagt størst vægt på evnen til at fjerne kalkpletter og sæbepletter med en vis overvægt på kalkpletfjerningsevnen. Samlet vægtes de to egenskaber med mere end halvdelen af den samlede bedømmelse.

Opgavestilleren Reckitt Benckiser fremstiller produktet Cillit Bang, der også får den højeste samlede bedømmelse i testen. Resultaterne ligger også på linje med de test, som Testfakta Research har ladet udføre de seneste fem år. Det, der gør Cillit Bang til testvinderen, er netop den overlegne kalkopløsningsevne.
Forklaringen ligger primært i syreopløsningens sammensætning. Jo mere effektiv syreopløsningen er, desto bedre er kalkfjerningen.
Cillit Bang opnår også en høj bedømmelse, når det drejer sig om at fjerne sæbepletter. Men i denne kategori er produktet ikke ligeså overlegent, og flere øvrige midler opnår mindst ligeså høj bedømmelse.

I en tredje kategori har laboratoriet målt på evnen til at fjerne fedtbaserede pletter. Denne test viser tydeligt, at fedtpletter af den type, som bl.a. sminke efterlader, er vanskeligst at fjerne for denne type rengøringsmiddel. De fleste produkter i testen opnår lav eller meget lav karakter.  
– Der er her tale om traditionelle rengøringsmidler til badeværelser, hvor den primære opgave består i af fjerne kalk. Af samme årsag baseres sammensætningen primært på syreopløsninger og tensider – ikke på emner, der effektivt fjerner fedt, siger Joëlle Talpin, testleder, Eurofins ATS.  

Mange midler efterlader også spor. I en fjerde kategori blev et spejl blevet påsprøjtet med midlerne, hvorefter det blev afskyllet med vand. Da spejlet tørrede af sig selv, blev det inspiceret og bedømt på baggrund af omfanget af synlige spor og rester. Alle undersøgelsens rengøringsmidler efterlader rester, men resultaterne viser en relativt stor spredning, hvilket igen afspejles i bedømmelsen, hvor ingen produkter reelt udmærker sig.

I den afsluttende test undersøgte laboratoriet, hvor skånsomt midlet er mod de mest almindelige materialer i badeværelset såsom keramiske overflader, rustfrit stål, gummi, silikone og diverse typer plast. En håndfuld rengøringsmidler får en noget lavere bedømmelse, fordi de har en vis påvirkning på sanitetsporcelæn – overfladen mattes i et vist omfang.

– Det er en svag påvirkning, som kan henføres til en bestanddel af opløsningen, f.eks. syreopløsningens sammensætning, siger Joëlle Talpin.

I øvrigt er midlerne relativt skånsomme imod diverse underlag. Dette er til trods for, at de i testen fik lov til at virke i 24 timer i koncentreret form, hvilket nok ikke afspejler virkeligheden.     

 

Fakta

Kalkaflejringer

Rengøringsmidlernes evne til at fjerne kalkaflejringer blev testet ved at dyppe en kalkplade i midlet, der derefter fik lov til at virke i tre minutter i en lodret stilling. Pladen blev vejet, både før og efter behandlingen, for at bestemme hvor mange kalkaflejringer, rengøringsmidlet opløste. Evnen til at eliminere kalkaflejringer blev identificeret ved at sammenligne pladens vægt før og efter behandling.

Sæberester og lignende pletter

Det blev testet hvor effektive midlerne var til at fjerne typiske badeværelsespletter, såsom sæberester og andet snavs. Midlerne blev testet på både lodrette og vandrette overflader (vægge og gulve). Rengøringsmidlet blev sprøjtet på de forskellige steder og fik derefter lov til at virke i tre minutter, før overfladen blev skyllet af og tørret. De forskellige produkters evne til at fjerne denne type pletter blev bedømt visuelt og vurderet på en skala fra 1 til 5.

Fedtbaseret snavs
Her blev det testet, hvor gode midlerne var til at fjerne fedtbaserede pletter fra f.eks. mascara eller fugtighedscreme. En plade med fedtbaserede pletter blev opvarmet i en ovn for at ældre (indbrænding). Efter indbrænding i ovnen blev pladen med pletterne vejet og derefter dyppet i rensemidlet i et minut. Pladen blev derefter skyllet af, tørret og vejet igen. Rengøringsevnen blev identificeret ved at sammenligne pladens vægt før og efter behandling.

Spor af rester fra rengøringsmidlet

For at få et virkelig skinnende rent badeværelse, skal der helst ikke være nogen spor af rengøringsmidlet efter brug. For at teste dette blev produktet sprøjtet på en spejloverflade, der derefter blev skyllet med vand efter et minut. Når spejlet blev tørt af sig selv, blev det undersøgt i en lyskasse og bedømt på en skala fra 1 til 5.

Skånsomhed mod den rengjorte overflade

Det er vigtigt, at rengøringsmidlerne ikke påvirker de materialer, de anvendes på. Produkterne blev påført forskellige materialer, såsom silikone, porcelæn, gummi, PVC-plast, rustfrit stål, krom og akrylbaserede materialer beregnet til badeværelset. Rengøringsmidlet fik lov at virke i 24 timer og derefter testede man materialets overflade.

 

Resultaterne af de forskellige trin blev bedømt på en skala fra 1 til 5, hvor 1 betegner dårligt og 5 meget tilfredsstillende.

Karaktererne fra de forskellige trin blev vægtet sammen til en samlet bedømmelse med følgende vægt: kalkaflejringer 30%, badeværelsespletter 25%, fedtbaserede pletter 15%, spor og rester 10%, og rengøringsmidlets effekt på forskellige materialer 20%.

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Laboratorietest

Testfaktas test af tørretumblere

Testfaktas tests udføres af uafhængige og specialiserede test- og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienetværk. Testene fokuserer på tørretumblerens evne til at tørre vasketøjet, støjniveau, brugervenlighed og energieffektivitet. Formålet med testene er at fremhæve produkter med gode egenskaber og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle deres udbud til forbrugerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.