Sådan tester vi - luftrensere

Noise level measurements
Noise level measurements

Laboratorietestene af luftrensere udføres af RISE (Research Institutes of Sweden). Testene fokuserer på luftrensernes evne til at rense luften for allergifremkaldende og skadelige partikler ved et lydniveau, der ikke er forstyrrende. Formålet med testene er at fremhæve produkter med god ydeevne og at hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle kvalitet og ydeevne i deres produktudbud til forbrugeren.

Published: 3 maj, 2023

Testprotokollen er baseret på officielle krav og retningslinjer for ydelsestest af luftrensere, der dækker luftrensningskapacitet ved forskellige støjniveauer, energiforbrug og brugervenlighed. Testprotokollen er primært til test af traditionelle luftrensere, der anvender en mekanisk blæsertegning den forurenede luft gennem forskellige typer filtre, der fjerner partiklerne fra luften.

Grafik: Pål Roos

Sammenlignende test (benchmark test) og verifikationstest udføres i tre kategorier, LOW, MID og HIGH. Kategoriseringen er baseret på luftrenserens deklarerede luftrensningskapacitet ved maksimal effekt. LAV: CADR <250 m3 / time MIDDEL: CADR 250 - 350 m3 / time HØJ: CADR> 350 m3 / time.
CADR (Clean Air Delivery Rate) er et etableret mål for kapacitet, der repræsenterer mængden af ​​luft, som luftenrenser er i stand til at rengøre i løbet af en times drift.

Laboratorietesten består af følgende hovedafsnit:

A. Målinger ved 37 dB (nærmeste niveau under 37 dB):

  • Luftrensningskapacitet for pollen og støv (partikelstørrelse 2,5–5,0 µm)
  • Kapacitet til at fjerne små partikler, for eksempel af vira, luftforurening og bakterier (partikelstørrelse 0,1-0,5 µm)
  • Lydniveau (instrumentel måling)
  • Energiforbrug

Laboratoriet sætter lydmålingerne op. Foto: Anna Sigge

B. Målinger ved maks. effekt:

  • Luftrensningskapacitet for pollen og støv (partikelstørrelse 2,5–5,0 µm)
  • Kapacitet til at fjerne små partikler, for eksempel af vira, luftforurening og bakterier (partikelstørrelse 0,1-0,5 µm)
  • Lydniveau (instrumentel måling)
  • Energiforbrug

Resultaterne fra lydmålingerne er analyseret. Foto: Anna Sigge

C. Brugervenlighed

  • Udskiftning af filter og rengøring plus betjening
  • Manuel og brugervenlighed
  • Styring og programmering

Luftrenserens indstillinger vurderes. Foto: Anna Sigge

Luftrensningskapacitet

Luftrenserens kapacitet til at rense luft er testet efter ANSI/AHAM AC-1-2019 og Nordtest metode NT VVS 106. Testen måler luftrenserens kapacitet til at fjerne forskellige typer partikler (støv, pollen og små partikler) fra luften i et rum. Rensekapaciteten er angivet som Clean Air Delivery Rate (CADR), der viser luftrenserens kapacitet udtrykt i kubikmeter ren luft i timen.

Laboratoriet opstiller CADR-målingerne. Foto: Anna Sigge

Hvor mange kvadratmeter luftrenseren er i stand til at rense, afhænger af rensekapaciteten (CADR), bundet til hvor mange gange i timen rummets luftmængde behandles. Ifølge Asthma Allergy Nordic skal en luftrenser i et soveværelse behandle luften i rummet to gange i timen. Et soveværelse på 25 kvadratmeter med en loftshøjde på 2,4 meter har en volumen på 60 kubikmeter. For at kunne behandle denne mængde af luften, bør luftrensningskapaciteten (CADR) i dette tilfælde være mindst 120 kubikmeter i timen. Hvis du ønsker, at luften i rummet skal behandles tre, fire eller fem gange i timen (som nogle producenter og forhandlere anbefaler), har luftrenseren brug for en tilsvarende forøgelse af kapaciteten.

Grafik: Pål Roos

Lydniveau

Lydniveauet er en vigtig faktor, da luftrenseren ofte bruges til at rense luften i et soveværelse. Ifølge Asthma Allergy Nordics retningslinjer skal luftrenserens rensekapacitet tages i betragtning i forhold til den støj, den laver. Foreningen anbefaler, at lydniveauet i et soveværelse ikke må overstige 30 dB(A), hvilket er i tråd med WHO’s grænse for søvnforstyrrende baggrundsstøj.

Luftrenserens ydeevne er målt til 37 dB(LWA) og ved fuld effekt. Før målingerne start, måles lydniveauet på alle effektindstillinger for at finde det effektniveau, der producerer 37 dB eller det nærmeste niveau lige under. Effektniveauet justeres på luftrenserens kontrolpanel eller via apparatets app. Måling af lydniveauet udføres i et kontrolleret laboratoriemiljø efter den internationale standard ISO 3741:2010. Det målte niveau på 37 dB svarer til omkring 30 dB i en afstand af to meter fra luftrenseren, som anses for en rimelig afstand i et normalstort soveværelse. Denne antagelse er meget afhængig af, hvordan rummet er formet og møbleret, men kan anses for rimeligt i de fleste typiske soveværelser. De fleste af luftrenserne har et relativt lavt energiforbrug (målt i watt (W) el), men da de er beregnet til at køre mere eller mindre kontinuerligt, er dette tal fortsat vigtigt. Energiforbruget er målt ved den indstilling, der producerede 37 dB og på maksimal effekt.

Brugervenlighed

Vurderingen af ​​brugervenlighed omfatter filterudskiftning, indstillinger og kontroller samt displays og menuer. Vurderingen udføres af eksperter på laboratoriet. Nogle luftrensere renser luften ved hjælp af almindelige filtre og ionisering. Ionisering går ud på, at partiklerne i luften får en negativ ladning og derefter klæber til en positivt ladet metalplade inde i luftrenseren. Hvis en ioniserende luftrenser oplader ikke kun partiklerne, men også selve luften, danner dette ozon. Ozon er en sundhedsfare over en vis tærskel. Den nuværende tærskelværdi for ozon (EU-retningslinjer) er 0,055 ppm (parts per million). Laboratoriet måler forskellen i ozonniveauer mellem ind- og udsugningsluften fra luftrenserne.

Fortolkning og karaktergivning af resultater

Måleresultaterne fra testen fortolkes og bedømmes i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen bruger en 10-trins skala, hvor 10 er det bedste. En karakter på mindre end 6 gives kun, hvis ydeevnen er dårlig eller dårligere, end man med rimelighed kunne forvente for denne type produkter. Karaktererne fra prøvens forskellige elementer kombineres for at give en samlet karakter ved hjælp af følgende vægtning:

Målinger ved 37 dB (nærmeste niveau under 37 dB): 45 %

Luftrensningskapacitet for pollen og støv (partikelstørrelse 2,5–5,0 µm) 33 % Kapacitet til at fjerne små partikler, f.eks. af virus, luftforurening og bakterier (partikelstørrelse 0,1–0,5 µm) 33 % Lydniveau (instrumentel måling) 22 % Energiforbrug 11 %

Målinger ved max effekt: 45 %

Luftrensningskapacitet for pollen og støv (partikelstørrelse 2,5–5,0 µm) 33 % Kapacitet til at fjerne små partikler, f.eks. af virus, luftforurening og bakterier (partikelstørrelse 0,1–0,5 µm) 33 % Lydniveau (instrumentel måling) 22 % Energiforbrug 11 %

Brugervenlighed: 10 %

Filterudskiftning og rengøring plus betjening 34% Manuel og brugervenlighed 33% Styring og programmering 33%

Kriterier for Testfaktas kvalitetsmærker

Testfakta test og verificere luftrenseapparater i tre kategorier: LAV, MIDDEL og HØJ. Kategoriseringen foretages på baggrund af luftrenserens deklarerede luftrensekapacitet ved maksimal effekt. LAV: CADR <250 m3/time MIDDEL: CADR 250 - 350 m3/time HØJ: CADR> 350 m3/time

Ydelseskriterier for Testfakta Verified Quality & Performance

A. Generelle kriterier:

Fald ikke under 90 % af den angivne rengøringskapacitet ved maksimal effekt. Overskrid ikke et lydniveau på 65 dB ved maksimal effekt. Overskrid ikke et energiforbrug på 0,20 Wh pr. m3 renset luft (gennemsnitlig CADR) ved maksimal effekt. Overskrid ikke den aktuelle ozontærskel (EU-retningslinjer) på 0,055 ppm. Opnå en minimumsscore på 6,0 i brugervenlighed.

B. Specifikke kriterier efter kategori (LAV, MIDDEL og HØJ):

Lever en rengøringskapacitet på 37 dB (+/- 5%) på mindst:

LAV: CADR på 50 m3/time (rumstørrelse på 10 m2).

MID: CADR på 94 m3/time (rumstørrelse på 20 m2).

HØJ: CADR på 190 m3/time (rumstørrelse på 40 m2).