Klassiker vinder overlegent i test

Klassiker vinder overlegent i test

Saksene udsættes for slitage og åbnes og lukkes 5.000 gange i en slitagemaskine. Foto: Fortay Media
Saksene udsættes for slitage og åbnes og lukkes 5.000 gange i en slitagemaskine. Foto: Fortay Media
Laboratoriet kontrollerer håndtagenes holdbarhed. Billedet viser testvinderen Fiskars. Foto: Fortay Media
Laboratoriet kontrollerer håndtagenes holdbarhed. Billedet viser testvinderen Fiskars. Foto: Fortay Media
Laboratorietest

Det er værd at bruge et par ekstra kroner på en klassisk mærkevaresaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårligt, allerede som nye og forringes hurtigt af slitage.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Udgivet: 15 okt, 2015

Plaster og papir, bandage og bacon. Saksen er ikke det dyreste, men helt klart et af de mest anvendte redskaber i hjemmet. Alligevel kæmper mange af os i årevis med dårlige sakse, som vi af uklare årsager beholder. Den dag du bestemmer dig for at skifte, gælder det dog om at være vågen, så du ikke får et nyt irritationsobjekt i skuffen. Det er nemlig langt fra alle sakse, der holder distancen, viser Testfaktas test.
– Når det gælder sakse, er det detaljerne, der skiller de gode fra de dårlige, men det er tydeligt, at mange producenter ikke leverer varen. Enten har de ikke den nødvendige viden, eller også er de ligeglade med at kontrollere kvaliteten, siger Roger Hamby, der er forskningschef på det britiske laboratorium Catra, som har speciale i stålværktøj.

Laboratoriet undersøgte saksenes klippeevne på sytten forskellige typer materiale, som papir, gaze, hårde plastemballager og bacon. Derefter udsættes saksene for slitage, der minder om det slid, de får, når man bruger dem. Saksene åbnes og lukkes 5.000 gange i en maskine, hvorefter deres klippeevne testes igen.

Resultaterne viste meget store forskelle: Fiskars Classic universalsaks klipper efter de 5.000 cyklusser i slitagemaskinen stadig bedre end de øvrige sakse gør fra nye.

Det dårligste resultat opnår saksen fra Master Class. Selvom den koster 130 kroner, og emballagen lover titaniumhårde klinger, bliver den som ny kun godkendt i en tredjedel af klippetestene. Efter slitagen er den helt uanvendelig – det eneste, den kan klippe i, er aluminiumsfolie.
– Det sørgelige er, at forbrugeren må stole på forhandleren. Man kan jo ikke prøve en saks i butikken før købet, da de altid er indpakket i emballagen, siger Roger Hamby. 

Saksen fra Orthex udmærker sig også negativt. Den klipper nogenlunde fra starten, men taber hele 90 procent af sin evne efter slitagen.

De store forskelle skyldes dels sakseklingernes udformning, og hvor godt de er sammenføjet.
– Tidligere blev alle sakse samlet manuelt, og der kunne man justere for små afvigelser mellem klingerne, når man monterede dem. Nu, hvor sakseproduktionen sker maskinelt, skal grundmaterialet være helt nøjagtigt fra starten. Det er det ofte ikke, hvilket mærkes på saksens funktion, siger Roger Hamby.

Saksenes evne til at klare slitagen påvirkes også af klingestålets hårdhed. Hvis kvaliteten er ujævn, og en klinge har et hårdere stål en den anden, slider det hårdere på den blødere klinge. Saksen kan så enten blive for løs eller knibe sammen og blive for stram.

Laboratoriet målte også, hvilken kraft der skulle til for at lukke saksen. Her får saksevinderen fra Fiskars minus, då den er betydeligt trægere end de andre.
– En saks, som skal klare mange forskellige materialer, skal være lidt trægere, ellers vil den ikke holde længe. Hvis man har svage hænder, kan man have brug for en løsere saks, men så bliver klippeevnen ikke nær så god. Med et universalprodukt som den her er man nødt til at gå på kompromis et eller andet sted, siger Roger Hamby.

Fakta

Det britiske laboratorium CATRA i Sheffield har på vegne af Testfakta testet otte forskellige universalsakse.

Testen bestod af flere forskellige dele:

Klippeevnen før og efter slitage
Laboratoriet testede, hvor godt saksene klippede i sytten forskellige typer materialer. For hvert materiale undersøgte man klippeevnen flere forskellige steder på klingen. Saksene blev derefter udsat for slitage og blev åbnet og lukket 5.000 gange i en maskine. Derefter gentog man klippetesten.

Måling af stålets hårdhed
Laboratoriet målte hårdheden (HRC) på stålet i klingen. Klingen bør have en hårdhed på mindst 48 HRC, og der bør ikke være en forskel på mere end 1 HRC mellem de to klinger.

Klippemodstand
Laboratoriet målte, hvilken kraft (N) der skulle til for at lukke saksen.

Fastgørelse håndtag
Saksene blev lagt i blød i 30 minutter i 75 grader varmt vand. Derefter trak en maskine i håndtagene for at kontrollere, om de sad ordentligt fast.

Brugerpanel
Seks personer med forskellige størrelser hænder blev bedt om at klippe i en række materialer og bedømte, hvor godt de føltes at holde og arbejde med.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budgetklassen laver i mange tilfælde både bedre pommes frites og er mere energibesparende end en dyrere variant. Derudover er risikoen for at brænde sig mindre.

Fem måde at somna hurtigare

En god nats søvn kan nogle gange føles uhåndgribelig. Det er også meget personligt: ​​utallige faktorer spiller ind i hver persons søvnrutine. Her er nogle metoder, der har hjulpet andre med at falde i søvn om natten.

Testfaktas kvalitetsmærkning af senge

Formålet med Testfaktas kvalitetsmærke er at fremhæve senge med gode komfortegenskaber og høj kvalitet. Kravene til kvalitetsmærket er høje. Sengene gennemgår en række forskellige laboratorietests og må ikke underpræstere i nogen enkelt testfase. Kvalitetsstemplet sikrer derved, at sengen holder et gennemgående højt niveau både hvad angår komfort og kvalitet.

Laboratorietest

Pulserende lys får håret til at falde af

Glatte ben uden barbering, smerte eller cremer, der griser? IPL-teknologien anvender lys til at fjerne hår med. Men virker teknologien, og hvilket apparat er bedst? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultaterne.

Laboratorietest

Ny test af luftrensere afslører store forskelle i kapacitet

Testfaktas laboratorietest af luftrensere til mellemstore rum viser store forskelle i evnen til at rense luften – trods ligeværdig ydeevne ifølge producenternes information. I alt er 13 modeller fra det europæiske marked testet og sammenlignet i forhold til evnen til at eliminere luftforurening og allergene partikler.

Laboratorietest

Den bedste barberskraber, der giver en glat hud

Noget af det vigtigste, en barberskraber skal kunne er at give en tæt og skånsom barbering, der ikke irriterer eller skader huden. I Testfaktas omfattende laboratorietest har man testet otte forskellige barberskrabere på 21 forsøgspersoner, og her har man sammenlignet barberbladenes skarphed og holdbarhed.
 

Laboratorietest

Skummadrassen udfordrer boksmadrassen

Glem teenageårenes tynde skumgummimadras, som i dag kun hentes frem, når børnene har pyjamasparty. En ny generation af ergonomiske skummadrasser leverer en ergonomi på niveau med de klassiske boksmadrasser, viser Testfaktas opdragstest.

Vigtigt at have den rigtige seng til god søvn

Faste eller bløde, skum- eller skruefjedre, zoneinddelt eller ej? Mange koncepter og et gigantisk udvalg gør det svært at finde den helt rigtige i sengejunglen. Testfakta og ergonomiekspert Dr. Florian Heidinger afklarer begreberne.

Laboratorietest

Pandelamper – ustabile lyskilder i efterårsmørket

Efterårsmørket er en udfordring for alle, som gerne vil bevæge sig frit rundt udendørs. Testfaktas store laboratorietest af pandelamper afslører ekstreme effektfald, som øger risikoen for, at det bliver mørkt på løbeturen eller turen med hunden. Derudover passer producenternes angivne rækkevidde i meter sjældent.

Laboratorietest

Smart børste bedst til plak og tandkød

Tandlægen råder ofte folk til at skifte til eltandbørste. Men hvor meget bedre bliver det med en eltandbørste, og er der nogen forskel på de forskellige modeller? Testfakta Research har testet seks forskellige modeller i premiumklassen. Resultatet bekræfter tandlægens råd, men viser også, at visse modeller er klart mere effektive end andre.

Laboratorietest

Enkeltstående skummadrasser, et fleksibelt alternativ

En ny generation af enkeltstående skummadrasser leverer ergonomi på niveau med klassiske spiralfjedre, viser Testfaktas opdragstest.

Laboratorietest

Test af tandbørstehoveder – originalen mod kopierne

Hvor godt klarer kopierne sig i forhold til originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoveder på det nordiske marked. Alle ser stort set identiske ud, men testen afslører store forskelle i kvalitet, følelse og præstation.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner uønsket hårvækst

Glatte ben uden barbering, smerte eller fedtede cremer? Med IPL-teknologi anvendes lys til at fjerne uønskede hår. Men fungerer teknologien, og hvilken model er bedst? Testfakta har testet seks modeller og sammenligner resultaterne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.

Tema søvn

Alt til din nattesøvn

Test af senge, sengemadrasser og puder samt vejledninger og artikler om søvnrelaterede produkter.